Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Απόγνωση για τους κτηνοτρόφους του νομού!

Απόγνωση για τους κτηνοτρόφους του νομού!

Προς σφαγή τα πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία. Πτώση 40-45% της παραγωγής γάλατος, καθυστέρηση καταβολής επιδοτήσεων.

Σε απόγνωση βρίσκονται περισσότερες από 10.000 οικογένειες κτηνοτρόφων στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η κατακόρυφη πτώση της παραγωγής γάλατος φέτος και η συσσώρευση οικονομικών υποχρεώσεων, αποτελούν πρόβλημα για την επιβίωση του κλάδου. Περίπου το 30% των κτηνοτρόφων θα αναγκαστούν να σφάξουν τα πρόβατά τους,  αναφέρει ενδεικτικά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, Τάκης Μολώνης.

Η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ από το 11% στο 5,5%, οι καθυστερήσεις πληρωμών από τυροκόμους και βιομηχανίες γάλατος αλλά και η μεγάλη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, έχουν δημιουργήσει σημαντικό οικονομικό πρόβλημα στο σύνολο του κλάδου. Την ίδια στιγμή, εξαιτίας του άσχημου καιρού την φετινή χρονιά, η παραγωγή του γάλατος παρουσιάζει κατακόρυφη μείωση έως και 45%. Πολλοί κτηνοτρόφοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις υποχρεώσεις απέναντι στα ζωντανά και θα αναγκαστούν να προβούν σε σφαγή τους. Επιπλέον, πολλοί είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες οι οποίες παρακρατούν τα χρήματα που μπαίνουν στους λογαριασμούς τους από πληρωμές κι επιδοτήσεις.

Την άμεση καταβολή των επιδοτήσεων και τον εξισωτικών αποζημιώσεων ζητά η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων του νομού, καθώς αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την κατάσταση. Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι μέχρι το Πάσχα θα είχαν εκταμιευτεί τα σχετικά κονδύλια, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Παράλληλα, ζητείται η επαναφορά της επιστροφής από το 5,5% στο 11%, όπως ίσχυες παλιότερα. Είναι η επιστροφή αυτή ακριβώς την οποία περιμένουν οι κτηνοτρόφοι για να προβούν σε αγορά ζωοτροφών.

Στην εποχή που η οικονομία της Ελλάδας, παραδοσιακά βασισμένη στον τριτογενή τομέα, έχει φτάσει στα όριά της, είναι αναγκαίο ζητούμενο η ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Είναι κρίμα όμως να βλέπουμε ότι ένας ολόκληρος κλάδος του πρωτογενούς τομέα, βρίσκεται πλήρως εκτεθειμένος, κυριολεκτικά στο έλεος του καιρού.

Κώστας Καρακώστας-Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. VASILIS

    ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ
    -MIA MERCENDES
    -MIA ΑΠΟΘΗΚΗ ΗΙΑ ΤΑ ΑΧΥΡΑ
    -ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑ ΛΑΙΜΟΥ”FA CA DORO” H ΜΑΛΛΟΝ ‘FUCK A DORRO”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.