Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Απόφαση- σταθμός για υπερχρεωμένο Αγρινιώτη δανειολήπτη

Απόφαση- σταθμός για υπερχρεωμένο Αγρινιώτη δανειολήπτη


Σύμφωνα με ρεπορτάζ (της δημοσιογράφου Νανάς Θεοδωροπούλου) της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ, «φρένο» στις προσπάθειες των τραπεζών να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία οφειλετών, οι οποίοι έκαναν αίτηση για την υπαγωγή τους στο νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, βάζει το Ειρηνοδικείο Αγρινίου. Με πρόσφατη απόφασή του (πρώτη σχετική) έκανε δεκτή την αίτηση οφειλέτη, ο οποίος πλέον δεν κινδυνεύει να χάσει την πρώτη του κατοικία από κατάσχεση.
Το Ειρηνοδικείο Αγρινίου συγκεκριμένα δικαίωσε (διαζευγμένο πλέον) ζευγάρι με δύο παιδιά που προσέφυγε σ’αυτό, βάσει των διατάξεων του Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη).Συγκεκριμένα ο δανειολήπτης είναι ιδιωτικός υπάλληλος σε μεγάλο super market και είχε δηλώσει αδυναμία πληρωμής. Τα χρέη του σε διάφορες Τράπεζες ήταν 269.407,67 Ευρώ και με τη σχετική απόφαση του Ειρηνοδικείου, εξαιρείται η πρώτη κατοικία από την ρευστοποίηση και τον πλειστηριασμό, ενώ μειώνεται αισθητά και το ποσό των δόσεων των δανείων που υποχρεούται να εξοφλήσει.
Το ζευγάρι που όφειλε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε διάφορες τράπεζες, για δάνεια που είχε πάρει στο παρελθόν προσέφυγε στη δικαιοσύνη με τη βοήθεια του δικηγόρου του, αφού προηγουμένως οι προσπάθειες συμβιβασμού που έκαναν απορρίφτηκαν από τα τραπεζικά ιδρύματα. Ο άνδρας είναι ιδιωτικός υπάλληλος και ο μισθός του ανέρχεται στο ποσό των 1.429,78 ευρώ μηνιαίως πλην όμως με τις οδηγίες της τρόικας του ΔΝΤ ,το μήνα Σεπτέμβριο 2011 περικόπηκε κατά 15%.Η γυναίκα είναι άνεργη αφού απολύθηκε από την εταιρεία που εργαζόταν από το 2004.Ο ίδιος ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως την ημέρα που έλαβε το δάνειο εργαζόταν και η τότε σύζυγός του και είχε τη δυνατότητα να το εξοφλήσει ,όμως τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει, όχι με δική του υπαιτιότητα αλλά από απρόβλεπτη μεταβολή των συνθηκών και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις…. Το Ειρηνοδικείο του Αγρινίου, έκανε δεκτή την αίτηση και έτσι είχε θετική κατάληξη η προσφυγή στη δικαιοσύνη, για τους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του οφειλέτη, Αριστείδη Φατούρο πρόκειται για την πρώτη απόφαση Ειρηνοδικείου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, η οποία ανοίγει το δρόμο προκειμένου κι άλλοι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες να γλιτώσουν από το «βραχνά» της κατάσχεσης περιουσιακών τους στοιχείων. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το νομικό σκεπτικό του δικαστηρίου, το οποίο βλέπει ξεκάθαρα τον οφειλέτη ως το αδύναμο μέρος και δέχεται ότι οποιαδήποτε κατάσχεση από την τράπεζα θα του προκαλέσει «ουσιώδη και μη αναστρέψιμη βλάβη».

Σωρεία νέων αποφάσεων αναμένονται από τα Ειρηνοδικεία του νομού
Είναι γνωστό ότι «κίνημα» υπερχρεωμένων νοικοκυριών δημιουργούν η κρίση και τα υπέρογκα τραπεζικά δάνεια που πλέον δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης «πρόκειται για μεγάλο αριθμό αιτήσεων και από την Αιτωλοακαρνανία, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, ίσως και να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους, όσο η κρίση βαθαίνει και τα δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις υπέρ δανειοληπτών που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής».
.Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, σε Αθήνα ,Πάτρα και πρόσφατα και στο Αγρίνιο, επιβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή του νόμου 3869/10 προσφέρει προοπτική διεξόδου από την υπερχρέωση και αυτό θα καταστεί εμφανέστερο σε λίγες ημέρες, οπότε και έχουν προγραμματιστεί να εκδικαστούν πολλές υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία Αγρινίου, Μεσολογγίου, Νεοχωρίου, Κατούνας κ.α.».
Μέχρι σήμερα η περίπτωση του ζευγαριού από το Αγρίνιο είναι η μοναδική γιατί σύμφωνα με τον κ.Λεχουρίτη δεν επαρκούν οι Ειρηνοδίκες για να εκδικάσουν τις υποθέσεις. «Ελπίζω η Κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεση της για πρόσληψη Ειρηνοδικών και να μην μπουν και αυτoi στη δίνη της Εφεδρείας» καταλήγει ο κ.Λεχουρίτης και καλεί τους πολίτες να προσέρχονται στα γραφεία της Ένωσης Καταναλωτών στο Αγρίνιο για ενημέρωση και συμβουλές.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.