Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021

Από τις γιορτές Εξόδου στο Μεσολόγγι

Από τις γιορτές Εξόδου στο Μεσολόγγι

. Με λαμπρότητα όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκαν οι γιορτές Εξόδου στο Μεσολόγγι. Από τους δρόμους της πόλης πέρασε η μεγαλειώδης Πομπή που συνοδεύει την Ιερή Εικόνα της Εξόδου και στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες νέοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας με παραδοσιακές φορεσιές καθώς και περισσότερες από 20 Φιλαρμονικές.
Κορυφαίο γεγονός η αναπαράσταση της Ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη.
Στο βίντεο βλέπετε αποσπάσματα από τις γιορτές Εξόδου, το οποίο ανέβηκε στην ιστοσελίδα youtube απο το χρήστη hajbas1 καθώς και φωτογραφίες από τη σημερινή παρέλαση στους δρόμους της πόλης. (Ευχαριστούμε τον κ. Διονύση Παπαδόπουλο και την κα Καλλιρόη Σιορίκη)
Ευελπιστούμε να έχουμε συντομα και άλλο φωτογραφικό υλικό.
Τις εορτές εξόδου τίμησαν με τη παρουσία τους πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.
Ο κ. Κάρολος Παπούλιας στην αντιφώνηση του προς το Δήμαρχο του Μεσολογγίου κ. Αναγνωστόπουλο κατά το επίσημο γεύμα στο Μεσολόγγι είπε τα εξής:
Η ηρωική Εξοδος του Μεσολογγίου αποτελεί ίσως την κορυφαία και την πιό συγκινητική στιγμή του Αγώνα της Εθνικής μας παλιγγενεσίας. Εδώ, στο Μεσολόγγι συμπυκνώνονται όλα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του αγώνα για την απελευθέρωση. Ενσαρκώνονται οι αξίες της επιμονής, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας των Αγωνιστών του ’21. Αξίες στις οποίες η πατρίδα μας χρειάσθηκε να καταφύγει και κατά τις σκληρές μέρες που μας επιφύλαξε ο 20ός αιώνας. Αξίες που εγγυώνται τη δύναμή μας και το μέλλον μας.

Η θυσία του Μεσολογγίου προώθησε το ελληνικό ζήτημα, όσο καμιά ελληνική νίκη: Πλημμύρισε τους άλλους Ελληνες και τους Ευρωπαίους με αισθήματα θαυμασμού για τους άνδρες της φρουράς και τον ηρωικό πληθυσμό του Μεσολογγίου. Επεισε για το δυναμισμό και την αποφασιστικότητα του αγώνα.

Η ιστορική επέτειος της εθνεγερσίας εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει. Ο “ξεσηκωμός” των Ελλήνων και ο αγώνας τους για Ελευθερία, Εθνική Αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη, αποτελεί κορυφαία στιγμή των αγώνων του λαού μας, μια νέα αφετηρία για τον Ελληνισμό. Αλλά και παγκόσμιο σύμβολο “πηγαίας” Αντίστασης, ανεκτίμητο κεφάλαιο αγωνιστικής έμπνευσης, υπέροχο παράδειγμα “αυθορμητισμού” για όλη την Ανθρωπότητα, στη βάση των αιώνιων ιδανικών της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Η επανάσταση του ’21 αντιμετωπίσθηκε από όλη των Ευρώπη, σαν κάτι το αδιανόητο πέρα από τη λογική. Οι εκτιμήσεις των “ρεαλιστών” της εποχής, συγκλίνανε σε μια γρήγορη καταστολή της. Πίστευαν ότι πολύ σύντομα η εξέγερση θα καταπνίγονταν στο αίμα. Οι εκτιμήσεις των ρεαλιστών, όμως αποδείχθηκε ότι βρίσκονταν εκτός πραγματικότητας.

Καθώς δεν έλαβαν υπόψη έναν αποφασιστικό παράγοντα, που υπήρξε καταλυτικός για την έκβαση της αναμέτρησης. Ηταν η πίστη στην ιερότητα του αγώνα και η δύναμη του πάθους που εμπνέει το δίκαιό του. Αυτός ο ιδεαλισμός του αγώνα για την ανεξαρτησία και το πάθος για ελευθερία και δικαιοσύνη είναι και το μεγαλείο του.

Σήμερα οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την πολύτιμη κληρονομιά. Να αποδείξουμε ότι έχουμε συνείδηση της μεγάλης και ιστορικής ευθύνης για το μέλλον του τόπου μας. Σαν χρέος προς τις μελλοντικές γενιές. Σαν τιμή για τους αγωνιστές του παρελθόντος.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.