Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Βουβή δυσαρέσκεια, παραμύθια και αμηχανία

hands praying

Πολλοί έμειναν στο γεγονός ότι στις χτεσινές παρελάσεις δεν είχαμε επεισόδια ούτε καν διαμαρτυρίες. Κάποια έμπειρα αυτιά, όμως, που τα έχουν ξαναπεράσει όλα αυτά, εστίασαν στη μουρμούρα, στα σφιγμένα δόντια, που τους θύμισαν μέρες του 2010. Κάπως έτσι ξεκίνησε, λένε, και τότε το χάλι που επακολούθησε το ’11, το ’12, το ’13… Από μισόλογα και αναθέματα σε μια υποβόσκουσα δυσαρέσκεια. Κάτι τέτοιο συνέβη και χτες, ειδικά προς πολιτικούς που έχουν πολλά χρόνια στο κουρμπέτι. Γιατί; Διότι κανείς δεν βγαίνει να πει την αλήθεια στον κόσμο. Εγκληματούν όλοι κρυπτόμενοι(ο πρωθυπουργός χτες δεν ένιωσε την ανάγκη να κάνει μια δήλωση για τη μέρα, έτσι για τα μάτια του κόσμου)και δεν εξηγούν σε τι διαφέρουμε, για παράδειγμα, από την Κύπρο. Τι φταίει με μας; Μήπως είναι η ρητορική μας, τελικά; Μήπως ρίχνοντάς τα στη Μασονία και στον ξένο παράγοντα καταλήξαμε να έχουμε ακινητοποιηθεί, απορώντας και οι ίδιοι με την ιδιαιτερότητά μας;

Πράγματι, είναι απάνθρωπο να θες να καταργήσεις τα «βαρέα-ανθυγιεινά» από ειδικότητες όπως τους εργαζομένους στην καθαριότητα. Αυτό σημαίνει ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ μπορεί να καταλαμβάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους; Το ερώτημα μου, λοιπόν, διαχρονικά ήταν το εξής: αν αγωνίζεσαι για τα «κεκτημένα» σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να ακολουθείς και τις πρακτικές εκείνων που κάνουν αυθαίρετες έως και αντικοινωνικές ενέργειες; Και υποστηρίζεις τα πάντα αδιάκριτα;  Γι α παράδειγμα στο προχτεσινό δημοτικό συμβούλιο στο Αγρίνιο ακούστηκαν βαριές κουβέντες περί του θέματος των «βαρέων» όπως για παράδειγμα ότι «θα χαθεί ο αναδιανεμητικός και ανταποδοτικός χαρακτήρας των συντάξεων και των  παροχών στη χώρα μας». Έτσι είναι στη χώρα μας τα πράγματα; Το σύστημα είναι αναδιανεμητικό και οι πολίτες επωφελούνται εξίσου; Δεν χτυπήσαμε πάνω σε τοίχο, με ένα σύστημα που δεν βγαίνει; Δεν σπάσαμε κάθε ρεκόρ σε συντάξεις στα 50 έτη μέχρι που να υπονομεύεται η σύνταξη των μελλοντικών γενεών; Κι αλήθεια, υπάρχει κανείς να εξηγήσει πως σε μια χώρα χωρίς βαριά βιομηχανία ένα στα τέσσερα επαγγέλματα είναι «βαρύ και ανθυγιεινό»; Άσε που μέχρι πρότινος ήταν πάνω από ένα στα τρία…

Ολόκληρες αγορεύσεις είχαμε πάλι προχτές για ιδέες που έχουμε για τα σκουπίδια, τους δημόσιους χώρους, το νερό. Πάντα υπό το πρίσμα  να μην ανακατευτούν ιδιώτες, ασφαλώς. Αλλά ακόμα τρώμε πρόστιμα για την διαχείριση των αποβλήτων και ακόμα στο επίπεδο των ιδεών και του διαλόγου βρισκόμαστε. Στη χώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάβει πουράκι σε κλειστό χώρο όπου απαγορεύεται και τον ακολουθεί ο δήμαρχος μιας μεγάλης πόλης και οι αξιωματικοί του στρατού, εννοείται ότι ψάχνουμε την νομιμότητα και τους περιβαλλοντικούς όρους ώστε τα σκουπίδια να καταλήγουν κάπου «αλλού» με τρόπους μαγικούς, εναλλακτικούς, πειραματικούς. Αρκεί να τα μαζεύουν και να τα διαχειρίζονται κρατικοί υπάλληλοι. Έχουμε φτάσει στο τραγελαφικό σημείο παρατάξεις να καταψηφίζουν την προμήθεια χαρτιού για φωτοτυπίες που θα πάνε στις ίδιες! Χωρίς να αρνούνται το όφελος, απλά για να αρνηθούν, για να πουν ένα ακόμα «όχι»! Τα πεντάμηνα είναι κακά και οι επιδοτήσεις των αγροτών επίσης, όμως οι πρώτοι που τα χρησιμοποιούν είναι εκείνοι που λένε ότι κακώς υπάρχουν!

Οι κυβερνώντας είναι σε αμηχανία. Τώρα βλέπουν ξαφνικά, όντες στο τιμόνι, ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί μας: είναι η κυρίαρχη άποψη για το τι είναι δουλειά και τι πρόοδος. Δυστυχώς, περιμένουν όλοι τον ΕΝΦΙΑ για να τσαντιστούν…

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. antikeimenikos

  Τα πράγματα είναι πιο απλά…

  ΌΛΟΙ ΉΞΕΡΑΝ ΤΙ ΨΗΦΙΖΑΝ!!

  Οπότε ποιος να διαμαρτυρηθεί; Οι ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ που φώναζαν στις πλατείες και μας έκαναν ψεκασμένες αναλύσεις στα καφενεία και στο ίντερνετ;
  Αφού έχουν ξεβρακωθεί.

  Ποια αλήθεια να βγουν να πουν στον κόσμο; Βγήκε ο Σαμαράς και είπε ότι θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και έπεσε σε χρόνο dt. Τώρα θα την εφαρμόσει ο Τσίπρας και τι θα κάνουν οι ψεκασμένοι; Θα αντιδράσουν; Θα γελάνε μαζί τους και οι πέτρες.

  Το ξέρουν καλά οι κυβερνώντες ότι όποιος λέει την αλήθεια πάει σπίτι του.

  ΔΗΜΟΣΙΟ, ΡΟΥΣΦΕΤΙ και ΡΕΜΟΥΛΑ ψήφισε ο κόσμος και αυτό απαιτεί…

 2. pol

  Γενικευμένος «Ξεσηκωμός» , και ακόμη πιο δύσκολα πράγματα που θα ακολουθούν προβλεπω απο καθε κοινωνική ομάδα γιατί το πράγμα αυτό που γίνεται εχει φθάσει εκτός ορίων για την αξιοπρέπεια και την διαβιωση του Έλληνα.
  ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
  Πρωτοφανής φτωχοποίηση, θρυαλλίδα εξελίξεων.
  Παρατηρείται μια εθνική κατάθλιψη και μια σιωπηρή διαμαρτυρία για τις πενταετείς θυσίες των Ελληνων και την έλλειψη ελπίδας πλέον είναι ορατή.
  Οι Έλληνες Φοβούνται να διεκδικήσουν την αληθινή ελευθερία;
  Με συγκρατημένη αισιοδοξία, πίσω από όλο αυτό το σκοτεινό και καταθλιπτικό τοπίο, βλέπω πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και βολικά για όσους τα έχουν σχεδιάσει. Ξεπετάγονται σιγά σιγά διάφοροι ναυαγοί και φτιάχνουν σχεδίες για την επιστροφή στη πατρίδα. Βλέπω ανάμεσα στους υπερβολικά κοιμισμένους και καναπεδιασμένους πολίτες, να ξεπετάγονται κάποιοι άνθρωποι που είναι υπερβολικά αφυπνισμένοι. Είναι αυτοί που στο τέλος θα αλλάζουν τα πράγματα, να σπρώξουν μπροστά τους έλληνες?
  Ενώ κάποιοι τους βλέπουν σαν τρελούς και ονειροπόλους , άλλοι τους βλέπουν σαν ιδιοφυείς και ανιδιοτελείς πατριώτες. Πιστεύω ότι οι Έλληνες που είναι αρκετά τρελοί ώστε να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον ελληνισμό, είναι αυτοί που τελικά θα το κατορθώσουν! Δεν έχει σημασία ο αριθμός τους! το ότι συμβαίνει έχει σημασία…!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.