Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Γιατί διαφωνεί το ΚΚΕ «με το κίνημα της πατάτας»

…εξηγεί ο βουλευτής Ν. Μωραΐτης

Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει από χτες η επίσημη ανακοίνωση του ΚΚΕ με την οποία εκφράζει τη διαφωνία του στο «κίνημα της πατάτας» όπως έχει ονομαστεί(χωρίς να φορά μόνο στην πατάτα πια αλλά και σε λάδι, ρύζι κλπ) και που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση μετά από μια πρωτοβουλία στην Πιερία όπου πολίτες έκλεισαν διαδικτυακά παραγγελίες για πατάτες από τη Θράκη αγοράζοντάς τες φτηνά παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.

Το agrinionews.gr επικοινώνησε με τον βουλευτή του ΚΚΕ στο νομό κ. Νίκος Μωραΐτη προσπαθώντας να διαπιστώσει τη δική του προσέγγιση σε ένα τόσο προβληματικό νομό σαν το δικό μας. «Το ΚΚΕ θα ήταν το τελευταίο κόμμα που θα διαφωνούσε σε κάτι που θα ελάφρυνε τα λαϊκά στρώματα» μας δήλωσε αρχικά και συνέχισε: «Πρόκειται για ενέργεια που επί της ουσίας δίνει ψεύτικες ελπίδες και σε καταναλωτές και σε παραγωγούς ότι με καλέσματα από το ίντερνετ μπορούν να λυθούν αυτά τα θέματα. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία των Αγανακτισμένων και τώρα έχει σχεδόν πάψει. Μακάρι εμείς να κάνουμε λάθος αλλά κάτι ανάλογο θα γίνει και εδώ. Δεν είναι δυνατόν στο οικονομικό σύστημα που έχουμε να περιμένει κανείς να πέσει το κόστος παραγωγής για τον αγρότη και ούτε να περιμένει κανείς ότι με όλα όσα κόβονται από το κράτος θα ευνοηθεί η μικρή παραγωγή. Αυτές είναι λύσεις που κουκουλώνουν το πρόβλημα ενώ εμείς ζητάμε τη λαϊκή-συνεταιριστική βάση παντού, στο φύτεμα, στο μάζεμα, στη διάθεση παντού. Ζητάμε να πάει ο πλούτος στον ίδιο τον παραγωγό και τότε θα πάψει και ο μεσάζοντας. Εκεί είναι η δική μας διαφωνία»

Θυμίζουμε ότι χτες ο Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων: «(…)Ο στόχος προβολής του «κινήματος της φθηνής πατάτας» είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών. Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών, απομάκρυνσή τους από το αγροτικό κίνημα με προσανατολισμό ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Να μη συνειδητοποιήσουν και αγωνιστούν ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους για το ξεκλήρισμά τους, τα μονοπώλια, τις μεγάλες βιομηχανίες και τις αλυσίδες Super Market που εμπορεύονται τα προϊόντα τους, ελέγχουν τις εισαγωγές. Αυτά τα μονοπώλια αξιοποιούν τα όπλα που τους παρέχει η ΕΕ με την ΚΑΠ σε βάρος και της φτωχής αγροτιάς και των εργαζομένων – καταναλωτών.

Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη άλλου δρόμου ανάπτυξης. Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καλύψει με επάρκεια, ασφάλεια και φθηνά, τις διατροφικές ανάγκες του λαού σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και τις ανάγκες της βιομηχανίας. Ότι αυτό δεν γίνεται καταδεικνύει πόσο είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός. Αυτό απαιτεί να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία όλες οι επιχειρήσεις, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος  και να δημιουργηθούν παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Το μεγαλοεμπόριο και οι εισαγωγές να είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους. Αυτό σημαίνει αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. Η συσπείρωση με το ΚΚΕ είναι μονόδρομος για να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του και να απολαμβάνει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει”

Γ.Σ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.