Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021

Δέκα χρόνια δημιουργίας

Δέκα χρόνια δημιουργίας

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ «ΧΡ.  ΚΑΠΡΑΛΟΣ»

 Η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναιτωλίου «Χρήστος  Καπράλος» διαγράφει σημαντική διαδρομή στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα. Φέτος μάλιστα κλείνει δέκα χρόνια παρουσίας. Μια παρουσία ταυτισμένη με μεγάλη θεατρική και πολιτιστική δράση που κέρδισε την αποδοχή και συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας.  Για την πορεία και την παρουσία της Ομάδας  ο εκπαιδευτικός κ. Βαγγέλης Βαλμάς, από τα ιδρυτικά μέλη της, «ψυχή» της όλης προσπάθειας και εκπρόσωπος της, μίλησε στο «Γεγονός»

 Του Μάκη  Γουβέλη

 

 Πως ξεκίνησε αυτή η Θεατρική Ομάδα και ποιοι ήταν οι στόχοι της;  

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναιτωλίου «Χρ. Καπράλος» δημιουργήθηκε το 2002 από μια παρέα νέων ανθρώπων, που κοινό τους στοιχείο ήταν η αγάπη τους για το θέατρο και πρωταρχικός στόχος τους  να εκφραστούν  πολιτιστικά και θεατρικά μέσα από αυτήν, αλλά και να προσθέσουν μια πινελιά ψυχαγωγίας συμβάλλοντας με το δικό τους τρόπο στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Πως αντέδρασαν οι κάτοικοι του Παναιτωλίου;

Στην αρχή κάπως αδιάφορα. Στην πρώτη παράσταση που παρουσιάσαμε το 2003 περίμεναν μια παράσταση κατά κάποιον τρόπο σχολική, έτσι όπως ήξεραν από το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δηλαδή πως δεν θα καταφέρναμε σπουδαία πράγματα. Παρακολούθησαν όμως μια πολύ καλή παράσταση, που τους εντυπωσίασε και από εκεί και πέρα όλα πήγαν πάρα πολύ καλά. Από τότε πιστεύω ότι κάθε χρόνο εμείς γινόμασταν καλύτεροι και κάτοικοι της περιοχής μας όλο και περισσότερο μας παρακολουθούν και μας υποστηρίζουν.

Πως λειτουργεί η θεατρική ομάδα.  Υπάρχει κάποιος που την κατευθύνει;

Την επιλογή των έργων και την Σκηνοθεσία την έχω εγώ, για όλα τα άλλα λειτουργούμε ως ομάδα. Όποιο θέμα προκύψει, υπάρχει συζήτηση και βρίσκεται η λύση. Αν κάποιο θέμα κολλήσει, μετά από συζήτηση, υπερισχύει η δική μου άποψη, γιατί όλα τα μέλη μου έχουν εμπιστοσύνη.

Πως διαλέγετε τα έργα σας;

Εδώ υπάρχει μεγάλη δυσκολία. Η δυσκολία ξεκινάει από το γεγονός ότι την επόμενη χρονιά δεν ξέρουμε ποιά από τα παιδιά θα είναι διαθέσιμα, λόγω οικογενειακών, επαγγελματικών και άλλων υποχρεώσεων. Για να γίνει η επιλογή, πρέπει να ξέρουμε ποιοί θα είναι, ποιες οι ηλικίες των ρόλων και πόσοι οι ρόλοι. Όταν ξεκαθαρίσουν αυτά, αρχίζουμε το ψάξιμο.

Που ψάχνετε;

Ψάχνουμε παντού. Σε βιβλιοθήκες, στην Αθήνα, σε άλλες ερασιτεχνικές ομάδες, στο Ιντερνέτ, όπου τέλος πάντων μπορούμε να πληροφορηθούμε για θεατρικά έργα. Διαλέγουμε έναν μικρό αριθμό έργων και μετά συζητάμε για το τελικό έργο και αποφασίζουμε.

Ποια είναι τα κριτήρια της τελικής επιλογής σας;

Πρώτα πρώτα κυρίως η απήχηση του έργου στον κόσμο. Να έχουμε συμμετοχή ηθοποιών, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ρόλων και φυσικά τα οικονομικά που είναι ένα από τα βασικά προβλήματα. Μεγάλο ρόλο παίζουν και οι χώροι όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση.

Ποιο ήταν το πρώτο έργο που ανεβάσατε;

Ελληνική κωμωδία, το «Ξύπνα Βασίλη» του Ψαθά. Τότε κάποιος μας κατηγόρησε λέγοντας: «Μα αυτό το έργο, ενός συγγραφέα δέκατης κατηγορίας διαλέξατε;». Θυμάμαι τότε μια κοπέλα που του απάντησε: «Μετά την Κατοχή κύριε, αν δίναμε στον κόσμο να φάει χαβιάρι, θα πεθαίνανε όλοι. Έπρεπε να φάει λίγο φαγητό για να συνέλθει πρώτα»

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα της Ομάδας;    

Το πρώτα και μεγαλύτερο είναι η έλλειψη χώρου για πρόβες. Δυστυχώς μια καλή αίθουσα που υπάρχει στο Παναιτώλιο του Δήμου, είναι ακόμη σε αχρηστία. Εφέτος ο Δήμος την έφτιαξε κάπως και δεν μπαίνει πια νερό της βροχής, αλλά μέσα δεν έγινε τίποτα και η κατάσταση είναι απελπιστική. Ελπίζουμε κάτι να γίνει και να λυθεί το πρόβλημα. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Η μόνη χρηματοδότηση είναι από τον Σύλλογό μας, που από τα πενιχρά του οικονομικά   κάθε χρόνο μας δίνει κάποια χρήματα για την παράσταση, που φυσικά δεν φτάνουν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποιοι επαγγελματίες του Παναιτωλίου, που με μικρά ή και μεγαλύτερα ποσά μας ενισχύουν και τους ευχαριστούμε θερμά.

Σήμερα η Θεατρική Ομάδα έχει την αποδοχή του κοινού της περιοχής;

Ναι, η αποδοχή του κοινού της περιοχής μας είναι μεγάλη και αυτή μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε. Εφέτος, για παράδειγμα, δώσαμε την παράσταση έξω από το χωριό σε περιοχή κοντά στην λίμνη, πολλοί λέγανε ότι δεν θα μας ακολουθήσει το κοινό μας σε αυτήν την απόφασή μας. Αλλά το κοινό της περιοχής μας έδωσε τρανταχτή παρουσία με πάνω από επτακόσιους θεατές.

Έχουν δείξει ενδιαφέρον νέα παιδιά της περιοχής για να ενταθούν στην Ομάδα;

Λίγα νέα παιδιά κάθε χρόνο έρχονται και μπαίνουν στην ομάδα, κυρίως έρχονται κορίτσια. Το πρόβλημα είναι στα αγόρια που τα έχουμε και ανάγκη. Εμείς όμως τα περιμένουμε με πολύ χαρά να έρθουν κοντά μας.

Έχετε στο πρόγραμμά σας, να δημιουργήσετε και Παιδική Θεατρική Ομάδα;

Βεβαίως υπάρχει η σκέψη και ήδη το συζητάμε αυτό το διάστημα, απλά βάζουμε στη συζήτηση ποιος θα είναι αυτός που θα ασχοληθεί τελικά. Δηλαδή σκεπτόμαστε ποιο από τα μέλη της Ομάδας έχει την εμπειρία να αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο.

Που έχετε παρουσιάσει παραστάσεις;

Συνολικά έχουμε πάει σε πάρα πολλές πόλεις του Νομού εκτός από την Ναύπακτο και την Αμφιλοχία.

Ποια έργα έχετε ανεβάσει όλα αυτά τα χρόνια;

Έχουμε ανεβάσει: Το «Υπάρχει και φιλότιμο» ( 2004 Αλ. Σακελλάριου –Χρ. Γιαννοκόπουλου).Το «Οίκος Ευγηρίας» (2005 Μαν. Κορρέ). Το «Δον Καμίλλο» (2006  Σωτ. Πατατζή. Το «Δεν είμ΄εγώ» (2007 Γρηγορίου Ξενόπουλου. Το  «Αλίμονο στους νέους» ( 2009 Αλ. Σακελλάριου –Χρ. Γιαννοκόπουλου). Το «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (2012 Αλ. Σακελλάριου –Χρ. Γιαννοκόπουλου).

Μέχρι τώρα έχετε παίξει κυρίως ελληνικά έργα, γιατί το κάνατε;

Ξέρουμε ότι θα παίξουμε εκτός αίθουσας και Καλοκαίρι. Οπότε με αυτές τις συνθήκες, πιστεύουμε ότι ο κόσμος  ζητάει κάτι ελαφρό και χαρούμενο, για να τον διασκεδάσει περισσότερο παρά να τον προβληματίσει. Ο ανοιχτός χώρος μάλλον δεν προσφέρεται για προβληματισμό.

Έχετε σκεφθεί Αρχαίες Κωμωδίες που αρέσουν στο ελληνικό κοινό;

Ναι, τώρα σκεπτόμαστε να παρουσιάσουμε το επόμενο Καλοκαίρι την Λυσιστράτη ή τις Εκκλησιάζουσες, αν φυσικά καταφέρουμε να λύσουμε όλα τα δύσκολα προβλήματα, μιας τέτοιας παράστασης.

Ποιοι ήταν οι συντελεστές της εφετινής παράστασή σας που είχε μεγάλη επιτυχία, παντού όπου παρουσιάστηκε.

Το « Οι Γερμανοί Ξανάρχονται» παρουσιάστηκε ως εξής: Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Βαλμάς.                           Σκηνογραφία- Κατασκευές: Δημ. Δημητρόπουλος.  Μουσική επιμέλεια: Ισμήνη Βαλμά –  Γιαν. ΝικολαΪδης.  Κουστούμια :  Αθηνά Ψειμάδα – Δήμητρα Στούκα.  Αφίσα: Γεωργία Τσιλιμπώκου.

Φροντιστήριο-Οργάνωση παράστασης – Επικοινωνία: Δήμητρα Στούκα – Ρούλα Σιαδήμα – Γωγώ Αλτζερίνη.

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Αθηνά Ψειμάδα, Βαγγέλης Βαλμάς, Πόπη Ζαχαροπούλου, Φώτης  Ξευγένης,

Γιώργος Καραγιαννόπουλος,  Χριστοφορούλα   Λιάτσου,  Χρήστος Κυριαζής, Δήμητρα Στούκα,

Ισμήνη  Βαλμά, Γιώργος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Μπεκούλης, Μαρία Καλφούντζου,

Βαγγέλης Βαλμάς, Κώστας Καλατζής, Χρήστος Καραγιαννόπουλος.

Πως θα ήθελες να κλείσουμε αυτή την κουβέντα μας;

Θέλω να κλείσω την κουβέντα μας με ευχαριστίες. Πρώτα πρώτα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην εφετινή παράσταση, με όποια ιδιότητα. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κόσμο για την αγάπη που μας δείχνει. Φυσικά ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς μας, που μας στηρίζουν. Ευχαριστούμε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας, για την περυσινή και την εφετινή μικρή βοήθεια του, σε δύσκολους καιρούς που περνάμε. Τέλος να ευχαριστήσω και όλους όσους έπαιξαν σε παλιότερες παραστάσεις και συνεχίζουν να είναι κοντά μας και να μας βοηθάνε.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.