Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

“Δεν θα είχε μείνει τίποτε άχτιστο…”

Στο τελευταίο της φύλλο, που κυκλοφόρησε χτες Σάββατο, η εφημερίδα Γεγονός αναδεικνύει ένα σημαντικό θέμα που αφορά στους συντελεστές δόμησης και πως η αλλαγή τους αποφέρει θέματα που πρέπει να λυθούν άμεσα, χωρίς καθυστέρηση. Αν προσέξει κανείς θα δει ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που εγείρονται είναι τι γίνεται με όσους έχουν υπολογίσει την περιουσία τους και ξαφνικά βρίσκονται με λιγότερα τετραγωνικά που μπορούν να χτιστούν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο βασικός λόγος που ακόμα υπάρχει κάποιος χρόνος για να διορθωθούν οι αδικίες είναι η…κρίση. Το ρεπορτάζ σωστά διαπιστώνει ότι αν αυτή τη στιγμή συνέβαινε ότι πριν 5 χρόνια, όπου όλοι είχαν στα χέρια δανεικό χρήμα έτοιμο “δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν” δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί όχι ΓΠΣ, αλλά θα είχαμε πόλεμο. Ρωτώντας όμως ανθρώπους της οικοδομικής πιάτσας διαπιστώνεις και κάτι πιο δραματικό. Αν δεν είχε προκύψει η κρίση και αν ακολουθούσαμε τους ρυθμούς που χτιζόταν οι πόλεις μας-και ειδικά πόλεις σαν το Αγρίνιο-“δεν θα είχε μείνει τίποτε άχτιστο”. Είναι τα ακριβή λόγια ενός γνωστού μηχανικού της πόλης που βέβαια δεν τον συμφέρει το συμπέρασμα.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά θα είχαμε κάνει και μια παράλληλη περιβαλλοντική καταστροφή που την αφήσαμε στη μέση. Θα βοηθούσαμε να πνίγεται το Αγρίνιο πολύ ευκολότερα στα νερά της βροχής χτίζοντας τα πρανή στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της πόλης και στα θεωρούμενα σήμερα “καλά” οικόπεδο σε Κοκκινοπήλια, Αγ, Χριστόφορο, Δυο Ρέματα και αλλού. Γιατί υπάρχει και μια ακόμη σημαντική παράμετρος που τώρα ίσως μας απασχολήσει, ενώ αν έρεε το χρήμα άφθονο θα την είχαμε “γράψει κανονικά”. Είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί καλοί μας συμπολίτες χτίζουν ως εξής: Αν έχουν π.χ. συντελεστή 1,6 τον ξεκινούν από τον πρώτο όροφό τους και μετά! Χτίζουν στην πλαγιά το υπόγειο και το ισόγειο, τραβάνε και ένα μπάζωμα να μη φαίνεται και…καλά για αντιστήριξη και ω, του θαύματος έχουν ένα υπέροχο σπίτι που το κορόιδο δίπλα τους με τον ίδιο συντελεστή ακριβώς, έχει χτίσει μόλις τα μισά τετραγωνικά! Βέβαια, η αντιστήριξη αυτή κατεβάζει τα νερά στο Αγρίνιο! Αλλά μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος μιας πόλης. Α, και υπάρχει και το θέμα της πισίνας. Ο κανονισμός λέει πόση απόσταση πρέπει να έχεις από την περίμετρο και την περίφραξή σου; Και τι έγινε; Στο κενό μερικοί καλοί μας συμπολίτες “πετάνε” μια πισίνα!

Το άρθρο δεν γράφτηκε για να εκτιμηθεί η χρησιμότητα της κρίσης, προφανώς. Αλλά αφού μας βρήκε που μας βρήκε, μήπως θα μπορούσαμε να την εκμεταλλευτούμε και να “θεραπεύσουμε” μαζί με τα στραβά του ΓΠΣ και τις εξόφθαλμες παρανομίες για να μη μπαζωθούν και τα υπόλοιπα ρέματα και χτιστούν τα πάντα μόλις έρθει η…ανάπτυξη;

 

Γ.Σ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.