Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, 2020

Δημοσίευμα προκαλεί την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αγρινίου

δημαρχείο-ΑγρινίουΟ δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου απέστειλε ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης που τιτλοφορείται ως «απάντηση σε δημοσίευμα για μισθούς Δημάρχου και συνεργατών». Παραλείπει ωστόσο να αναφέρει το μέσο ενημέρωσης στο οποίο απαντά.
Το agrinionews.gr φιλοξενεί την ανακοίνωση του δημάρχου Αγρινίου σεβόμενο τη δεοντολογία που επιτάσσει παράλληλα τη δημοσίευση του κειμένου που προκαλέσε την αιχμηρή αντίδραση του κ.Παπαναστασίου.
Ακολουθεί η ανακοίνωση Παπαναστασίου και το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΒΔΟΜΑΔΑ ώστε οι αναγνώστες να εξάγουν τα συμπεράσματα τους:

Το δημοσίευμα (στήλη σχολίων) της εφημερίδας ΕΒΔΟΜΑΔΑ 

Προφανώς από επαγγελματική διαστροφή και από τότε που το καθιέρωσε στα λεγόμενα πλαίσια της διαφάνειας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο ΓΑΠ, κάθε πρωί ρίχνω και μια ματιά στο περίφημο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Το site εκείνο που η δημόσια διοίκηση, κάθε επιπέδου, έχει υποχρέωση να δημοσιεύει όλες τις πράξεις και τις αποφάσεις της. Όπως ο καθείς από εσάς παίρνει κάθε πρωί την τζούρα του καφέ του ή του τσαγιού του (οι της αγγλοσαξονικής σχολής) έτσι και εμείς, χωρίς τζούρα «Διαύγειας», δεν γίνεται να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Κυριολεκτικά μας έχει γίνει εθισμός…..

Τα πάντα όλα, τα βλέπεις εδώ. Τσόντα περιωπής που λένε κάποιοι. Χαριστικές πράξεις, φωτογραφικοί διαγωνισμοί και αποφάσεις, διορισμοί, αποσπάσεις και μεταθέσεις. Τα έργα και οι ημέρες της κάθε είδους εξουσίας στο πιάτο ή καλύτερα στην οθόνη του υπολογιστή σου. Και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα…. που δεν μπορούν να μείνουν κρυφά. Γιατί υπάρχουν και τέτοια. Αλλοίμονο!

Αλλά στην εν λόγω εφαρμογή ο «εθισμός» μου έχει και τις προτιμήσεις του. Ας πούμε για παράδειγμα έχω έναν εθισμό στην «Διαύγεια» του δήμου Αγρινίου, της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και δη της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας. Εθισμός να σου τύχει κι’ αυτός!!!

Αλλά αξίζει τον κόπο. Τα πάντα όλα στο πιάτο. Πόσο κοστίζει ένας λαπτήρας στο τάδε μαγαζί της πόλης; Πόσο κοστίζει ο ίδιος λαμπτήρας στο δείνα; Πόσο κοστίζει ο έλεγχος ενός ταχογράφου; Πόσο οι 500 προσκλήσεις και τα 500 φάκελα; Πόσο οι βίδες; Πόσο μια κινηματογραφική ταινία; Πόσα τα εκτός έδρας και οι υπερωρίες ενός υπαλλήλου; Πόσο η μισθοδοσία των ειδικών συνεργατών του δημάρχου; Πόσο είναι οι μισθοί των αντιδημάρχων. Πραγματικός θησαυρός αν και τις περισσότερες φορές μας ανεβαίνει η πίεση (που ούτως η άλλως ανεβασμένη είναι) με αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε. Η πλειοψηφία του κόσμου να φτωχαίνει συνεχώς και ορισμένοι να απολαμβάνουν το…. πάρτι της ζωής τους.

Μα γίνεται πάρτι στο Δήμο Αγρινίου θα αναρωτηθείτε; Και δικαιολογημένα ίσως, καθώς ο δήμαρχος της πόλης δια του facebook (σελίδα κοινωνικής δικτύωσης τη λένε μερικοί και μερικές) δήλωσε και έγραψε ότι: «το πάρτι στο δήμο Αγρινίου, τελείωσε». Να όμως που αυτό συνεχίζετε και μάλλον σε ξέφρενους ρυθμούς. Πολύ ξέφερνους ρυθμούς αν κρίνουμε από αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε.

Ας πούμε για παράδειγμα για την μισθοδοσία ειδικού συνεργάτη του δημάρχου Αγρινίου για τον μήνα Σεπτέμβριο. Πόσο λέτε νε είναι αυτή; Ιδού λοιπόν και σύμφωνα με το ΔΙΑΥΓΕΙΑ για αμοιβή-μισθό ενός ειδικού συνεργάτη και ενός απλού συνεργάτη το Ταμείο του Δήμου κατέβαλε σε αυτούς για τον μήνα Σεπτέμβριο, συνολικό ακαθάριστο ποσό ύψους  4.569,94 ευρώ!!!! Μάλιστα…. Για δύο ανθρώπους, την μνημονιακή εποχή που ζούμε ο δήμος Αγρινίου δίνει 4,5 χιλιάρικα!!!

Εσύ παιδί μου ή αναγνώστη μας, εσύ που δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ στον ιδιωτικό τομέα ή εσύ παιδί μου φίλε αναγνώστη που δουλεύεις στο δημόσιο πόσα παίρνεις τον μήνα; 580 μικτά;740; μικτά; 1.020 μικτά;  Ή μήπως παίρνεις 2.250 μικτά όπως ο συνεργάτης και ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Αγρινίου; Το πάρτι ή καλύτερα το πάρτι με τα ούζα που συνεχίζεται, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου….. Κάνουμε λάθος κύριε δήμαρχε;

Δεν κάνουμε λοιπόν λάθος. Και δεν κάνουμε λάθος γιατί πολύ απλά διαβάζουμε και γράφουμε αυτά που βλέπουμε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Δεν κάνουμε λάθος και στο μισθό του δημάρχου που χωρίς τα εκτός έδρας κ.λ.π. για τον μήνα Σεπτέμβριο ήταν ακαθάριστα 3.400 ευρώ και καθαρά 2.407,95 ευρώ. Μια χαρά δεν είναι τη σήμερον ημέρα; Μια χαρούλα θα έλεγα και δεν κάνουμε λάθος.

Χμ, όπως δεν κάνουμε λάθος και για την αντιμισθία των αντιδημάρχων, που ανέρχεται για τον μήνα Σεπτέμβριο χωρίς οδοιπορικά, εκτός έδρας κ.λ.π. στο ποσό των 10.800 ευρώ και κάτι ψιλά. Το ποσό αυτό αφορά τους έξη (6) από τους οκτώ (8) αντιδημάρχους καθώς οι δύο εξ’ αυτών (οι κύριοι Γκούντας και Γρίβας) είναι χωρίς αντιμισθία. Καθόλου άσχημα και γι’ αυτούς αφού 2 χιλιάρικα και κάτι μάλλον είναι υπεραρκετά τις ημέρες τούτες. Δεν είναι;

Αδικημένος πάντως σε οικονομικό επίπεδο καθώς έχει και φόρτο εργασίας είναι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου κ. Κώστας Ρόκκος που μόλις και μετά βίας απολαμβάνει ως αντιμισθία για τη θέση του αυτή, τα 720 ευρώ μικτά (690 καθαρά) τη στιγμή που ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Στάθμευσης κ. Θεόδωρος Σεϊτανίδης με εμφανώς λιγότερο φόρτο εργασίας παίρνει ως μισθό ακριβώς 700 ευρώ καθαρά και βεβαίως πολύ λιγότερα του προέδρου των Παιδικών Σταθμών και λοιπής Πρόνοιας κ. Καρακώστα που ανέρχεται ούτε λίγο ούτε πολύ 1.082 ευρώ!!!

Είδατε από αυτά τα ολίγα που διαβάσατε ανωτέρω γιατί και πως είμαστε εθισμένοι στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ; Και βέβαια άλλα και σπoυδαιότερα που βλέπουμε και διαβάζουμε σε αυτό προς ώρας και κατά ώρας δεν είναι δημοσιεύσιμα. Αργότερα ΘΑ είναι….

Πάντως και για να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες, οι αναφερόμενοι ανωτέρω, δεν παίρνουν χρήματα παραπάνω ως αντιμισθία ή έξοδα παράστασης, από αυτά που προβλέπουν οι νόμοι. Αυτά, ακριβώς προβλέπουν στα ανώτερα τους όρια και είναι ενδεικτικό ότι οι αιρετοί μας, αυτά τα όρια, τα εξαντλούν. Όπως ενδεικτική και χαρακτηριστική είναι και η συμπεριφορά των μνημονιακών κυβερνήσεων μας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) απέναντι στους μισθούς της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών σε σύγκριση με αυτή των πολιτικών μας εκπροσώπων που ασκούν και εφαρμόζουν την μνημονιακή πολιτική. Με τις υγείες μας και φυσικά…την ψήφο μας.

Απάντηση σε δημοσίευμα για μισθούς Δημάρχου και συνεργατών

Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
« Τα φερέφωνα και τα χαλκεία του χθες, έχοντας χάσει τις δουλειές και την απευθείας πρόσβαση που είχαν στα ταμεία του Δήμου, πεσμένοι ήδη στους… λάκκους που σκάβουν, προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά με το έσχατο «όπλο» που διαθέτουν: τον λαϊκισμό.
Τα τεράστια προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε, στη βάση της ισχυρής εντολής των Δημοτών, οι οποίοι μας ζήτησαν να γυρίσουμε σελίδα και, μακριά από τις πρακτικές του χθες και τις μικροκομματικές κοκορομαχίες, να βελτιώσουμε την καθημερινότητά του, μετατρέποντας το Δήμο σε τόπο να ζεις, δεν μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε, ούτε λεπτό, με τους… Άγγελους εξάγγελους, τους γερμένους πάνω σ’ ένα δεκανίκι, οι οποίοι είχαν γλώσσα μόνο για να γλείφουν. Εξάλλου, «τα νέα που μας έφεραν ήταν όλα μια ψευτιά κι ας ακούγονταν ευχάριστα στ’ αυτί μας».
Παρόλα αυτά, επειδή, κυρίως για θέματα ηθικής τάξης, δεν πρόκειται να αφήσω τίποτε αναπάντητο, θα ήθελα να θυμίσω ότι:
1. Ο μισθός του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και των συνεργατών τους, προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
2. Το καθεστώς μισθοδοσίας των αιρετών, έχει υποστεί δίκαιες περικοπές που αγγίζουν το 60%, για τους Δημάρχους, ενώ υπάρχουν Αντιδήμαρχοι οι οποίοι επιτελούν τεράστιο έργο δουλεύοντας αμισθί.
3. Οι επιτροπές των Δήμων καθώς και τα δημοτικά τους συμβούλια, δεν αμείβονται, όπως συμβαίνει με τις επιτροπές της Βουλής ή τις επιτροπές της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης.
4. Από τον ονομαστικό μισθό του ο Δήμαρχος καταβάλλει, ως οφείλει, όλες τις προβλεπόμενες ιατροφαρμακευτικές και συνταξιοδοτικές εισφορές προς το Ταμείο στο οποίο υπάγεται, άρα στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερο.
5. Οι περικοπές αυτές, ανεξάρτητα από το δημοσιονομικό όφελος που αυτές επιτυγχάνουν, από τη μία ικανοποιούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και από τη άλλη συμβάλλουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
Την ώρα που τα προγράμματα ΕΣΠΑ εξανεμίζονται, οι φόροι μεγεθύνονται, οι συντάξεις μειώνονται, οι Δήμοι λειτουργούν κοινωνικές δομές χωρίς πόρους, κάποιοι εξαντλούν το… λειτούργημα τους στην εκτόξευση λάσπης. Το κακό γι’ αυτούς είναι ότι η λάσπη εκτοξεύεται προς τα κει που δεν κολλάει.
Κατά τα λοιπά: Οι επί σειρά ετών αποκλειστικά «Δημοτικοί προμηθευτές» ας σιωπήσουν…

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. comments

    Αν αυτά που γράφονται στην ”Εβδομάδα” ειναι ψέμματα,λάσπη η ανακρίβειες,ας αντιπαραθέσει ο δήμαρχος τα πραγματικά.Ετσι θα βουλώσουν στόματα.Αλλιώς…
    Το ποιός τα γράφει,μπορεί να αφορά ορισμένους.Το αν αυτά ειναι αλήθεια,αφορά ολους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.