Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Διαβούλευση και αξιολόγηση για Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ

Διαβούλευση και αξιολόγηση για Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ

«Δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις» ξεκαθάρισε ο K.Αρβανιτόπουλος.

Όχι εν κρυπτώ, με διαβούλευση και αξιολόγηση. Με αυτό το τρίπτυχο θα κινηθεί  το υπουργείο Παιδείας  όταν σύντομα θα έρθει η ώρα να διαμορφωθεί ο νέος χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ο υπουργός Παιδείας  Κ. Αρβανιτόπουλος στους εκπροσώπους της Αιτωλοακαρνανίας  που συναντήθηκαν μαζί του το μεσημέρι με αντικείμενο το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας  του Αγρινίου και του ΤΕΙ  του Μεσολογγίου. Οι εκπρόσωποι του Νομού μετά από πολύωρη συζήτηση αποχώρησαν σχετικά αισιόδοξοι καθώς τους δόθηκε η διαβεβαίωση πως καμία ειλημμένη απόφαση δεν υπάρχει για κανένα ίδρυμα της χώρας.

Στη σύσκεψη έδωσαν το παρόν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, οι δήμαρχοι Αγρινίου Π. Μοσχολιός, Μεσολογγίου Π.Κατσούλης και Ναυπακτίας Γ.Μπουλές  καθώς και οι πρόεδροι των δύο ιδρυμάτων Δ. Σερπάνος και Β.Πολίτης. Όλοι τους ανέπτυξαν τα επιχειρήματα για τις θετικές προοπτικές  και τα πλεονεκτήματα των δύο ιδρυμάτων και από την πλευρά του διεξοδικά ο υπουργός παρουσίασε τη διαδικασία  για την ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού ιστού.

Ο υπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες του agrinionews.gr,  έδειξε να έχει σφαιρική γνώση των δεδομένων των δύο ιδρυμάτων (ενημερώθηκε εκ νέου περιληπτικά από τους δύο προέδρους) και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις και πως αυτές θα προκύψουν  από ευρύ διάλογο και διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και με τις τοπικές αρχές και φορείς ώστε να καταλήξει η κυβέρνηση σε έναν  «εξορθολογισμό»  της κατάστασης  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με απλά λόγια ο υπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του, επιδεικνύοντας  κάποιου τύπου ουδετερότητα ακριβώς γιατί  στο   θέμα του «ακαδημαϊκού Καλλικράτη» δεν υπάρχουν αποφάσεις και επισήμως δεν έχει ανοίξει ακόμη. Για παράδειγμα διέψευσε στον Γιάννη Μπουλέ πως εκ των πραγμάτων κινδυνεύουν τμήματα που δεν βρίσκονται στις έδρες των ιδρυμάτων (όπως το τμήμα ΤΕΙ της Ναυπάκτου) ενώ θεώρησε σοβαρό πλεονέκτημα για το Πανεπιστήμιο πως έχει ιδιόκτητα κτίρια.

Υπογράμμισε  επίσης  ο Κ.Αρβανιτόπουλος ότι οι όποιες καταργήσεις δεν θα είναι «οριζόντιες» αλλά θα αξιολογηθούν Ιδρύματα, σχολές και τμήματα ενώ έδειξε να αντιλαμβάνεται και πως οποιαδήποτε κατάργηση θα αποτελεί χτύπημα στις τοπικές κοινωνίες. Λόγο στη διαβούλευση θα έχουν και οι τοπικές κοινωνίες ενώ κατεδείχθη πως στην κρησάρα της αξιολόγησης  θα μπουν όλα τα ιδρύματα σε όλη τη χώρα και τα κριτήρια των αλλαγών θα είναι ευρύτερα και όχι χωροταξικά.

Συμπερασματικά απ’  όσα διαφάνηκαν στα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας προκύπτει πως η κατάσταση είναι ρευστή, αλλά τα ιδρύματα της Αιτωλοακαρνανίας έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν το στοίχημα της αξιολόγησης και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στον ακαδημαϊκό χάρτη. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός απαιτείται το επόμενο διάστημα επαγρύπνηση αλλά και η παρουσίαση τεκμηριωμένου και ολοκληρωμένου σχεδίου και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων τους. Το σημαντικό επι της παρούσης είναι πως εκτιμώνται ως αξιόπιστες οι θέσεις του υπουργείου περι “μη ειλημμένων αποφάσεων” και “μη οριζόντιων καταργήσεων”.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.