Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Διαμαρτύρονται οι ελαιοπαραγωγοί της Αλυζίας

Διαμαρτύρονται οι ελαιοπαραγωγοί της Αλυζίας. Τα κόστη παραγωγής αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Ο κάμπος της Αλυζίας όπως φαίνεται από την Άνω Κανδήλα.
Διαμαρτυρίες δεχτήκαμε από ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας σχετικά με τις φετινές χρεώσεις και τις υπηρεσίες των ελαιοτριβείων. Τα παράπονα έχουν να κάνουν με το αυξημένο φέτος ποσοστό του 14% από 10% που ήταν, του παραγόμενου λαδιού που παρακρατούν τα ελαιοτριβεία για αμοιβή τους.
Πολλά παράπονα επίσης έχουν να κάνουν με τη παραλαβή του ελαιοκάρπου από τα χωράφια που παλιά το έκαναν με δικά τους μέσα τα ελαιοτριβεία, ενώ τώρα αυτό πρέπει να γίνει από τον παραγωγό, αλλά και η παράδοση του λαδιού που παλιά γινόταν και αυτό από τα ελαιοτριβεία και αυτό τώρα πρέπει να γίνει από τον παραγωγό. Με λίγα λόγια οι διαμαρτυρίες είναι ότι πλέον μετακυλίεται πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην υπάρχει οικονομικό όφελος αλλά ζημία για τους παραγωγούς λαδιού.
Οι παραγωγοί της περιοχής ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε γενική συνέλευση για να δουν πως θα αντιδράσουν σε αυτή τη κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι όλα τα ελαιοτριβεία της περιοχής ακολουθούν την ίδια πολιτική χωρίς ουσιαστικά να λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Εμείς απευθυνθήκαμε σε επιχειρηματία που διαθέτει ελαιοτριβείο ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι έτσι πράγματι συμβαίνει, αλλά μας εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί τα κόστη λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκτιναχθεί, με αποτέλεσμα να έχουν ζημίες. Έτσι αναγκαστικά για να μπορέσουν να κρατηθούν και να λειτουργήσουν με ελάχιστο κέρδος όπως μας τόνισε, αύξησαν το ποσοστό κράτησης σε 14% και σταμάτησαν τις ευκολίες παραλαβής και παράδοσης που έκαναν παλαιότερα, μιας και αυτό ήταν κάτι που μόνο στη περιοχή μας γινόταν, και που τώρα είναι οικονομικά ασύμφορο για αυτούς να το συνεχίσουν.
Η δική μας άποψη είναι ότι η αιτία του προβλήματος είναι ακριβώς στη παρακάτω φράση που μας είπε ο επιχειρηματίας, «φίλε όταν το λάδι βρίσκεται σε αυτή την εξευτελιστική τιμή, τι περιμένεις, ποιος θα μπορέσει να βγάλει έστω και ελάχιστο κέρδος;».
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε με αυτή την άποψη, εκεί πιστεύουμε και εμείς ότι βρίσκεται το πρόβλημα. Ένα τόσο πολύτιμο και με ευεργετικές ιδιότητες προϊόν να πωλείται σε μία τιμή πραγματικά εξευτελιστική.
mytikaspress.blogspot.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.