Σάββατο, 30 Μαΐου, 2020

Διευρύνεται το μέτωπο των εργοληπτών με την Αυτοδιοίκηση

Φουλ ε

πίθεση εργοληπτών Αγρινίου με επιστολές για απευθείας αναθέσεις και χρέη

Το μέτωπο με την αυτοδιοίκηση που άνοιξε με την ανακοίνωση για την αυτεπιστασία, διευρύνει ο Σύνδεσμός εργοληπτών δημοσίων έργων Αγρινίου επιλέγοντας να δώσει στη δημοσιότητα δύο επιστολές για τις απευθείας αναθέσεις και τα χρέη των δήμων. Στις επιστολές που εστάλησαν στους : Γραφείο του Πρωθυπουργού, Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Οικονομικών, Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών
και Δικτύων και βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κάνει λόγο για «ξέφρενο «πανηγύρι» αδιαφάνειας, διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων» και για χρέη που «έχουν φτάσει σε ύψη δυσθεώρητα». Το agrinionews δημοσιεύει τις δύο επιστολές επισημαίνοντας ότι για λόγους δεοντολογίας θα επανέλθει στο θέμα εάν καταγραφούν αντιδράσεις από τις αυτοδιοικητικές αρχές.

Επιστολή 1: Απευθείας Αναθέσεις Δήμων για το έτος 2010

Ο ΣΕΔΕ Αγρινίου, μετά από κοπιώδεις προσπάθειες, κατάφερε να συγκεντρώσει (κατόπιν αιτήσεων του) στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις διαφόρων «Καποδιστριακών» Δήμων του Νομού Αιτωλ/νίας, πλην αυτών που απαρτίζουν τους νέους Δήμους Μεσολογγίου και Ναυπάκτου, που ανήκουν στον αντίστοιχο Σύνδεσμο. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε στοιχεία για τους Δήμους Αγγελοκάστρου, Αγρινίου, Αλυζίας, Ανακτορίου, Αρακύνθου, Αστακού, Θέρμου, Ινάχου, Μακρυνείας, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων, Στράτου, Φυτειών. Αντίθετα, και παρά το ότι είναι εκ του Νόμου υποχρεωμένοι να μας δώσουν στοιχεία, δε μας τα παρείχαν οι Δήμοι Αμφιλοχίας, Θεστιέων, Μεδεώνος, Μενιδίου και Παλαίρου.
Αφού μελετήσαμε με πολύ προσοχή τα στοιχεία, με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι γύρω από το θέμα των απευθείας αναθέσεων, είχε στηθεί ένα ξέφρενο «πανηγύρι» αδιαφάνειας, διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων. Οι Δημοτικοί άρχοντες και οι πέριξ αυτών ανέθεταν έργα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ στα ίδια και στα ίδια πρόσωπα.
Αντί το σύστημα να χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, η συνήθης πρακτική των Δήμων ήταν η κατάτμηση των έργων («σαλαμοποίηση») σε πολύ μικρά κομμάτια, ώστε να εμπίπτουν στα όρια των απευθείας αναθέσεων και έτσι να μπορεί η κάθε Δημοτική Αρχή να τα αναθέτει στους εκλεκτούς της. «Βγάζουν μάτι» τα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν πριν και μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές της 7ης & 14ης Νοεμβρίου 2010! Επιπλέον, οι περισσότεροι Δήμοι προέβαιναν σε απευθείας αναθέσεις έργων ακόμη και μέσα στο Δεκέμβριο του 2010, ενώ σε λίγες μέρες έπαυαν να υφίστανται. Είναι, πράγματι, απορίας άξιο πότε πρόλαβαν να κατασκευαστούν και να παραληφθούν αυτά τα έργα!!!
Τα στοιχεία που σας παραθέτουμε είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Σε δέκα πέντε μικρούς «Καποδιστριακούς» Δήμους του Νομού Αιτωλ/νίας (σε σύνολο είκοσι εννέα), το ποσό των απευθείας αναθέσεων για ένα μόνο έτος (2010) ξεπερνά τα 7.000.000€. Μπορείτε, συνεπώς, μόνοι σας να υπολογίσετε τα ποσά, που ξοδεύτηκαν πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια για έργα αμφίβολης σκοπιμότητας , αμφίβολης και ανέλεγκτης ποιότητας και συχνά αμφίβολης ύπαρξης. Δεν είναι τυχαίο το ότι εκκρεμούν πολλές δικαστικές αποφάσεις εναντίον τοπικών αρχόντων (Δημάρχων και Νομαρχών) για το θέμα αυτό.
Επειδή το σύστημα αυτό εξυπηρετεί μόνο την αδιαφάνεια, τη διαφθορά και την ευνοιοκρατία και νοθεύει τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό,
Επειδή πληροφορούμαστε ότι στο κυοφορούμενο νομοσχέδιο για τα Δημόσια Έργα, η μόνη αλλαγή γύρω από τις απευθείας αναθέσεις πρόκειται να είναι η αύξηση του ορίου προϋπολογισμού τους και η ανάθεση τους με κλήρωση,
Επειδή έχουν κατασπαταληθεί δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα και η χρονική και οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει άλλο τέτοιες «πολυτέλειες»,
ΖΗΤΑΜΕ την κατάργηση τους σα σύστημα ανάθεσης έργων και τη διατήρηση τους μόνο για πραγματικά έκτακτες περιπτώσεις, με το κατάλληλο δεσμευτικό νομικό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει ότι δε θα επαναληφθεί το φαινόμενο.
Θεωρούμε, πλέον, αδιανόητο στους «Καλλικρατικούς» Δήμους, που είναι πλήρως επανδρωμένοι με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό (τεχνικούς και μηχανικούς), να συντάσσονται «μελέτες δήθεν μικρών έργων» από Δημαρχιακές Επιτροπές.
Όλα τα έργα, ΜΙΚΡΑ και ΜΕΓΑΛΑ πρέπει να μελετώνται από μηχανικούς και κατόπιν να δημοπρατούνται σε ανοιχτούς δημόσιους διαγωνισμούς. Πέραν της ζητούμενης και πολυθρύλητης διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού, θα επιτευχθεί και οικονομικό όφελος για τους Δήμους, λόγω των εκπτώσεων που θα προσφέρονται. Τι ποιο επωφελές λοιπόν, αφού και διαφανείς διαδικασίες θα ακολουθούνται και οικονομικά κερδισμένος θα βγαίνει ο εκάστοτε Δήμος και θα γνωρίζει ταυτόχρονα ότι η κατασκευή του έργου παρακολουθείται από τον αρμόδιο επιβλέποντα μηχανικό και γίνεται σύμφωνα με την αντίστοιχη μελέτη.
Σας επισυνάπτουμε τα στοιχεία, που συλλέξαμε και ευελπιστούμε ότι θα τα μελετήσετε και θα λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τα όσα καταγγέλουμε. Με όσα σας εκθέτουμε, θεωρούμε ότι τεκμηριώνεται η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από την τοπική αυτοδιοίκηση, με πρόσχημα την κατασκευή δήθεν αναγκαίων μικρών έργων. Την ώρα που πουλιέται η δημόσια περιουσία, αποτελεί έγκλημα κατά της κοινωνίας, η κώφευση των αρμοδίων σε όσα παραπάνω σας καταγγέλλουμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Επιστολή 2 με θέμα: « ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ»

Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης οικονομικής κατάστασης των τελευταίων δεκαετιών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα χρέη των Δήμων και της (πρώην) Νομαρχίας προς τους εργολήπτες, να έχουν φτάσει σε ύψη δυσθεώρητα και, σίγουρα, δυσανάλογα προς τις δυνατότητες τους.
Ο Σύνδεσμος μας ζήτησε, με σχετικές αιτήσεις του, να πληροφορηθεί το ύψος των οφειλών προς τους εργολήπτες από τους Δήμους Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας, Θέρμου, Ξηρομέρου αλλά και από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νίας (πρώην Νομαρχία).
Από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νίας (πρώην Νομαρχία) δεν πήραμε ακόμα απάντηση, λόγω μη ολοκλήρωσης της απογραφής. Προφορικές πληροφορίες αναφέρονται σε οφειλές που θα ξεπεράσουν τα 18.000.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά διευρυμένο, πλέον, Δήμο Αγρινίου, το χρέος προς τους εργολήπτες υπολογίζεται πλέον των 14.000.000 ευρώ.
Για τους Δήμους Ακτίου-Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Θέρμου και Ξηρομέρου , η απογραφή συνεχίζεται και, βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων, το συνολικό τους χρέος θα κυμανθεί από 4.000.000 € έως 5.000.000 €.
Τα χρήματα αυτά δεν είναι κέρδη των εργοληπτών, όπως μερικοί εκ των υπόχρεων ισχυρίζονται. Είναι χρήματα, που οι εργολήπτες με προσωπική εγγύηση τους οφείλουν στην αγορά (στις μάντρες υλικών, τα πρατήρια καυσίμων, τους προμηθευτές σκυροδέματος και ασφαλτομίγματος, σε μικροεπαγγελματίες, σε οικογενειάρχες υπεργολάβους), σε εργατοτεχνικό προσωπικό, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς αλλά και στο ίδιο το κράτος, που ζητά φόρους για χρήματα που, ακόμη, τους χρωστά (!).
Θα είναι αναλγησία και ανευθυνότητα εκ μέρους των παραπάνω φορέων, προς τους ανθρώπους του Νομού μας , να προβούν στη δημοπράτηση νέων έργων (πλην των εκτάκτων και επειγουσών περιστάσεων), χωρίς προηγουμένως να έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους.
Καλούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νίας και τους Δήμους της, να μην προγραμματίσουν κανένα νέο έργο και να κινητοποιηθούν για εξεύρεση πιστώσεων και την πληρωμή των υπερβολικά μεγάλων χρεών τους στους εργολήπτες. Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε σε κινητοποίηση και τους 8 βουλευτές του Νομού μας. Το πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και δε χωρά η παραμικρή ολιγωρία.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.