Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

Δικαστικοί αντιπρόσωποι και εφορευτικές

Δικαστικοί αντιπρόσωποι και εφορευτικές

ΚΑΛΠΗ

Είναι γνωστό ότι τις προηγούμενες μέρες πολλοί δικηγορικοί σύλλογοι στη χώρα (και ο σύλλογος-βαρόμετρο της Αθήνας)αποφάσισαν ότι δεν θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές αν η κυβέρνηση δεν επαναφέρει το χρηματικό ποσό που ήταν να πάρουν κανονικά και άλλαξε την τελευταία στιγμή. Ας μην θεωρηθεί ότι ετούτο το σημείωμα γράφτηκε για το αν είναι πολλά ή λίγα τα λεφτά. Φτάνουν πάνω κάτω τα δυο μηνιάτικα κάποιου από τους λίγους τυχερούς στην Ελλάδα που έμειναν άνεργοι και επιδοτούνται.

Μόνο δύο παρατηρήσεις. Στο Αγρίνιο, στη Γενική Συνέλευση των δικηγόρων αποφασίστηκε «δεν παραλαμβάνουμε» πλειοψηφικά(ακόμη και μια ψήφος διαφορά είναι πλειοψηφία στη Γ.Σ.) αλλά τελικά…παρέλαβαν. Γιατί τότε η ανακοίνωση και γιατί δεν τηρήθηκαν αυτά που αποφασίστηκαν είναι ένα ερώτημα.

Το άλλο δεν έχει να κάνει με το Αγρίνιο αλλά με τη φιλοσοφία του νομοθέτη. Αυτές τις μέρες καλούνται πολίτες να κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον και να πάνε να ξεροσταλιάσουν μέχρι να βγουν  αποτελέσματα. Μάλιστα το σημείωμα που λαμβάνουν είναι πλέον για δύο Κυριακές, ενώ είναι γνωστό ότι αναφέρει βαριές κυρώσεις σε περίπτωση που αποφύγεις το καθήκον.

Θεωρητικά, αν το παίξεις άρρωστος δεν σου κάνουν κάτι, αλλά λέγεται ότι αν πέσεις σε κάποιον περίεργο την πατάς άσχημα. Επίσης είναι γνωστό ότι αποζημίωση δεν υπάρχει καμία, ότι κάθεσαι με τις ώρες γιατί οι πιο…υπεύθυνοι όσο να ‘ναι κινούνται κάπως πιο ελεύθερα, μαζί και οι βοηθοί τους…Κοινώς αν είσαι «απλός πολίτης» την πατάς άσχημα για να πράξεις το πατριωτικό σου καθήκον. Θα μου πεις την ευθύνη δεν την έχεις εσύ, εσύ είσαι ο «απλός πολίτης». Που φυσικά κρίνεται ότι επιτελείς καθήκον που δεν αποζημιώνεται.

Όλο αυτό δεν θυμίζει τον αθάνατο ελληνικό στρατό όπου «πληρωνόμασταν» όλοι; Και ερχόταν ο… μισθός και ήταν 550 δραχμές δηλαδή τα ξυραφάκια και ούτε; Δεν θα αλλάξει ποτέ άραγε η σχέση του «απλού πολίτη» με το κράτος; Θα αλλάξει όταν αυτό που κάνουμε θα έχει ένα αντίτιμο αξιοκρατικά ορισμένο για όλους τους πολίτες και αναλογικό με την απόδοση και την ευθύνη.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.