Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Διχασμένο το Καστράκι για τις φυλακές

Πως αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία το ενδεχόμενο ανέγερσης φυλακών στις παρυφές του χωριού

Άποψη της περιοχής που προορίζεται για την κατασκευή των φυλακών

Οι πληροφορίες περί επικείμενης ανέγερσης φυλακών  και σχετικών ανακοινώσεων εντός του προσεχούς διαστήματος στην Αιτωλοακαρνανία προκαλούν συζητήσεις. Τη διεκδίκηση αυτή  πήρε «πάνω του»  και εξ’ αντικειμένου ανέλαβε να «τρέξει» ο συμπατριώτης μας υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης . Αν και από κάποιες πλευρές εκφράζεται σκεπτικισμός για αυτού του είδους τις κατακτήσεις,  το ενδιαφέρον στρέφεται στο Καστράκι και στον τρόπο που η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει της εξέλιξη. Και εκεί

Αφού το σενάριο των  φυλακών στη Λεπενού δεν ευοδώθηκε, οι αρμόδιοι  κατέληξαν στο ότι οι παλιές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Καστράκι Αγρινίου προσφέρονται απόλυτα για  την ίδρυση φυλακών προσωρινής κράτησης. Σε συνομιλία που είχε το ‘’Γεγονός’’ με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καστρακίου  κ. Απόστολο Ντάβανο, εκείνος δήλωσε πως έχει ενημερωθεί για το θέμα, ενώ για το τι λένε οι κάτοικοι σχετικά με αυτό  απάντησε πως «οι απόψεις των κατοίκων του χωριού για τη δημιουργία φυλακών διίστανται».

Αυτό ακριβώς εξακρίβωσε και το «Γεγονός»  μιλώντας με πολλούς κατοίκους του χωριού. Οι περισσότεροι κάτοικοι κρατούν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το θέμα της δημιουργίας φυλακών, λόγω του ότι-όπως μας ενημέρωσαν- στην έκταση αυτή υπάρχουν και σπίτια κατοίκων του χωριού.

«Ο πρόεδρος λέει ότι θα είναι καλό για την κοινότητα, εγώ προσωπικά δεν θέλω!» είπε κάτοικος του χωριού. Οι κάτοικοι φαίνεται πως προβληματίζονται ιδιαίτερα, καθώς όπως μας ενημέρωσαν, δίπλα από το  χώρο που προβλέπεται να χτιστούν οι φυλακές, υπάρχουν σπίτια που κατοικούνται. «Μένουν άνθρωποι που είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Στην αρχή έκαναν ‘’κατάληψη’’ στα σπίτια αυτά, για να έχουν κάπου να στεγάζονται, αλλά έπειτα το υπουργείο Γεωργίας τους τα παραχώρησε. Τα κτήρια αυτά ανήκουν στη ΔΕΗ. Και αν τώρα τους αναγκάσουν να φύγουν; Μένουν 5-6 οικογένειες εκεί, με μικρά παιδιά» επισημάνθηκε.

Άνθρωπος που μένει σε ένα από αυτά τα σπίτια είπε χαρακτηριστικά: «δεν φοβάμαι ότι θα με βγάλουν από το σπίτι μου. Υπάρχουν πάρα πολλά στρέμματα γης εκεί ανεκμετάλλευτα όπου μπορούν να χτιστούν οι φυλακές. Εγώ όμως που μένω εκεί 11 χρόνια, δεν θέλω να ξυπνάνε το πρωί τα παιδιά μου και να βλέπουν τις φυλακές. Άποψή μου είναι να μη γίνουν».

Κάποιοι κάτοικοι φοβούνται και τους εγκληματίες που θα μένουν προσωρινά στις φυλακές: «Υπάρχει φόβος… Φυλακές είναι, δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να γίνει… Αν δραπετεύσουν; Δίπλα υπάρχουν σπίτια…»

Χωριανός είχε την άποψη, πως θα ήταν καλό αντί για φυλακές να δοθούν οι εκτάσεις αυτές σε ακτήμονες που κατάγονται από το Καστράκι αλλά μένουν σε μεγαλουπόλεις και θέλουν να γυρίσουν πίσω στο χωριό. «Να έχουν και εκείνοι λίγα στρέμματα γης να καλλιεργήσουν και να ανταμώσουμε και πάλι όλοι στο χωριό μας!»

Υπήρχε όμως και η αντίθετη άποψη από κάποιους: «Να γίνουν. Και μάλιστα να γίνουν φυλακές μόνιμης κράτησης, όχι προσωρινής. Να αναπτυχθεί το χωριό μας, να το μάθουν και παραέξω…» ενώ άλλοι εξέφραζαν τον εξής αντίλογο: «Πως θα γίνει αυτό; Με τις φυλακές; Το χωριό το ξέρουν ήδη…». Μία άλλη γνώμη, ήταν πως η αξιοποίηση του χώρου αυτού θα είναι καλή σε κάθε περίπτωση. «Να καθαρίσει κιόλας, όχι όπως τώρα που είναι στάνη…» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Το επιχείρημα πάντως των θέσεων εργασίας που πιθανών να δοθούν σε κατοίκους του χωριού, δεν φάνηκε να πείθει και πολλούς. «Σιγά μην πάρουν ντόπιους. Εδώ δεν παίρνουν ούτε εποχιακούς υπαλλήλους να δουλέψουν στη ΔΕΗ» λέει χαρακτηριστικά κάτοικος του χωριού.

Σχετικά με τη δημιουργία των φυλακών  οι κάτοικοι διχάζονται. Ως προς το αν ωφέλησε όμως το χωριό η ένταξή του στον Δήμο Αγρινίου με το σχέδιο ‘’Καλλικράτης’’, οι απόψεις μάλλον συγκλίνουν. Πολλοί λένε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα ενώ άλλοι πως τα πράγματα είναι χειρότερα… «Μια από τα ίδια. Απλά παλιά περνούσε η δημοτική καθαριότητα δύο φορές την εβδομάδα ενώ τώρα περνάει μία» ήταν μια σχετική αναφορά . Άλλος κάτοικος είπε χαρακτηριστικά: «Είναι χειρότερα. Ήθελαν να πάρουν και το σχολείο και να πηγαίνουν τα παιδιά στο Στράτο. Αυτό από τη μία είναι καλό γιατί το σχολείο εδώ είναι διθέσιο και κάνουν μάθημα τρεις τάξεις του Δημοτικού μαζί, αλλά από την άλλη πως θα μεταφέρονται τα παιδιά στο Στράτο; Και αν κάποιο παιδί χρειαστεί να φύγει έκτακτα, πως θα γίνει αυτό;»

Στο αν οι δημοτικές αρχές επισκέπτονται το χωριό, απάντησαν γελώντας: «Όταν φτάνει η ώρα της ψήφου, φυσικά έρχονται!». Άλλοι ήταν κάθετοι: «Ο Καλλικράτης ήταν η καταδίκη μας. Σ’ έναν τόσο μεγάλο Δήμο, ποιος θα δώσει σημασία στα προβλήματα ενός τόσο μικρού χωριού;»

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.