Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Δοξολογία στο Μεσολόγγι για τα πρώτα “Ελευθέρια”

Δοξολογία στο Μεσολόγγι για τα πρώτα “Ελευθέρια”

eleutheria_mesologgi_onairnews2Πριν από 192 χρόνια, ανήμερα των Χριστουγέννων, συνέβη στo Mεσολόγγι ένα ιστορικό γεγονός που μέχρι σήμερα δεν του έχει δοθεί η θέση που του αρμόζει στην ιστορική Μνήμη μας.

Τότε, τα Χριστούγεννα του 1822, αποκρούσθηκε η επίθεση των Τούρκων, η οποία εκδηλώθηκε την ώρα που οι πολιορκητές θεωρούσαν ότι οι Χριστιανοί θα συμμετείχαν στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία.

Οι άπιστοι επιτέθηκαν όταν χτύπησαν οι καμπάνες και αποκρούστηκαν καταδιωκόμενοι ως τον Αχελώο.

Αυτή η Πρώτη Πολιορκία του Μεσολογγίου ήταν εκείνη που ενέπνευσε έναν Ζακύνθιο, τον έκτοτε Εθνικό Ποιητή των Ελλήνων Διονύσιο Σολωμό, να γράψει τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν.Στο Μεσολόγγι αφιέρωσε μάλιστα ο Σολωμός 35 ολάκερες στροφές του Ύμνου.Είχε προηγηθεί ένας Μεσολογγίτης, ο Σπυρίδων Τρικούπης, που είχε επισκεφθεί το Σολωμό στη Ζάκυνθο και τον είχε προτρέψει να γράφει στα Ελληνικά.

Ο ´Υμνος εις την Ελευθερίαν γράφτηκε το 1823 και τυπώθηκε πρώτη φορά στο Μεσολόγγι “εκ της τυπογραφίας Δημητρίου Μεσθενέως”, την αμέσως επόμενη χρονιά.

Γράφει στον Ύμνο, στην 88η στροφή του, ο Διονύσιος Σολωμός απευθυνόμενος στην Ελευθερία:

“Πήγες εις το Μεσολόγγι την ημέρα του Χριστού…..” (Από την ανακοίνωση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου) Σήμερα το πρωί οι καμπάνες των Εκκλησιών της πόλης χτύπησαν, χαρμόσυνα, και τελέστηκε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος της Πόλης μας από τον Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά παρουσία της δημοτικής αρχής και αρχών της πόλεως του Μεσολογγίου.

Οι εκδηλώσεις για τα πρώτα “Ελευθέρια” συνεχίζονται την Κυριακή, 28 του μηνός στις 19.00, στην Αίθουσα της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία) όπου, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας και της Γέφυρας “Χαρίλαος Τρικούπης” θα πραγματοποιηθεί Συναυλία των Ανδρέα και Λουκά Αδαμόπουλου με κεντρικό θέμα τον Ύμνο εις την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού σε μουσική του Νικολάου Μάντζαρου.

Δείτε στο βίντεο το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας κ.κ.Κοσμά και του δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ.Νίκου Καραπάνου.

onairnews.gr

eleutheria_mesologgi_onairnewseleutheria_mesologgi_onairnews2eleutheria_mesologgi_onairnews3eleutheria_mesologgi_onairnews4

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.