Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021

Δράση για τους πρόσφυγες από το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Δράση για τους πρόσφυγες από το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου

20160227_202920

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, του οποίου διευθυντής είναι ο κ. Γιώτης Ασημάκης, πραγματοποίησε εκδήλωση – αφιέρωμα για τους πρόσφυγες στον πολυχώρο «ΚΟΧΛΙΑ», το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 7:30μ.μ.
Η εκδήλωση αποτελούσε το πρώτο μέρος της δράσης «ΕΦΥΓΑ» και περιελάβανε βραδιά δημιουργικής γραφής, πρωτότυπων τραγουδιών για τους πρόσφυγες, εικαστικές δημιουργίες των παιδιών καθώς και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.
Το εισαγωγικό κείμενο – προσφώνηση παρουσίασε η φιλόλογος του σχολείου Σόφη Λαναρά, η οποία ευχαρίστησε τους γονείς, τα παιδιά, τους καθηγητές, τους φορείς που συμμετείχαν αλλά και τους φίλους τής δράσης που στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Συγκεκριμένα ευχαρίστησε α) τους καθηγητές του 1ου Γυμνασίου κ. Βλαχογιάννη, κ. Τσάτσο, κα Παναγιωτοπούλου, κα Ζαχαράτου, κα Λιάπη, καΤσορτού, καΤσαρκάτογλου,

β) Τους φορείς που συμμετείχαν, το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, Σχολές ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ, Ομάδα Γονέων και Παιδιών, Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας, Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου,
γ) Τη μαθήτρια Τσίτσικα Χρυσούλα για το έργο της που έγινε η αφίσα της δράσης,
δ) Τους μαθητές που πήραν μέρος στο «παιχνίδι» της δημιουργικής γραφής και τραγούδησαν: Αποστολοπούλου Ρεβέκκα, Ζώη Μαριλού, Καζανά Μαρία, Καρβέλη Έλενα, Κουτσοπούλου Αλεξάνδρα, Κρανιώτη Δήμητρα, Μαχαίρα Δήμητρα, Καραβασίλη Βαγγέλη, Μότσικα Θύμιο, Ξηρού Αθανασία, Πολονύφη Φιλοθέη, Ρήγα Σοφία, Σαλμά Ελένη.
Η Σόφη Λαναρά τόνισε ιδιαίτερα πόσο το πρόγραμμα συνέβαλε στην αλλαγή στάσης των μαθητών στο προσφυγικό. Ανέφερε: «…νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση αναλογιζόμενοι την πρώτη επαφή των παιδιών με το θέμα. Η αρχική τους αντίδραση ήταν η αποστασιοποίηση, η αδιαφορία, η “ενόχλησή” τους που επιμέναμε για ένα πρόβλημα που βρίσκονταν τόσο μακριά μας!
Όμως μετά από συζητήσεις και αναγνώσεις, πόσο συναίσθημα, πόση αγάπη, πόσο πόνο έβγαλαν οι λέξεις τους!»
Η εκδήλωση ήταν πολύ συγκινητική και τρυφερή, παρουσιάζοντας μέσα απ’ τη δουλειά των παιδιών, τις βιντεοπροβολές και τα τραγούδια, όλες τις πτυχές αυτής της τραγωδία που βιώνουμε σήμερα.
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης “έντυσε” μουσικά ο κ. Βλαχογιάννης με τραγούδια που ο ίδιος μελοποίησε. Είναι χαρακτηριστικό το ρεφρέν του τραγουδιού (σε στίχους δικούς του) «Το παράπονο του πρόσφυγα»:

«Μου λες να γυρίσω, μα πού να πάω;

Βρες μου μια ελπίδα…

Δεν έχω δρόμο, δεν έχω σπίτι,

δεν έχω πατρίδα»

Δράση για τους πρόσφυγες «ΕΦΥΓΑ» του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου

Γράφει η Σόφη Λαναρά

Αγαπητά παιδιά, αγαπητοί γονείς, φίλες και φίλοι

Σας καλωσορίζουμε στη δράση για τους πρόσφυγες «Έφυγα», μια δράση που μας έβαλε όλους όσοι δουλέψαμε γι’ αυτήν, σε μια πολύ δημιουργική διαδικασία.
Ως εκπαιδευτικοί θεωρούμε ότι έχουμε χρέος προς τα παιδιά μας να τα ευαισθητοποιηθούμε, να τα κάνουμε ν’ αφουγκράζονται τις ιδιαιτερότητες της κοινωνίας μας, να επαναστατούν μπροστά στην αδικία, να αγωνίζονται για το δίκαιο και την ειρήνη. Ρόλος μας λοιπόν ήταν να δώσουμε στους μαθητές μας τα εφόδια και τα εργαλεία να οργώσουν το χωράφι της σκέψης τους, να ρίξουν το σπόρο των ιδεών τους και να τρυγήσουν τους καρπούς τους. Αυτοί οι καρποί είναι που κυριαρχούν στο αφιέρωμά μας για τους πρόσφυγες.
Και πράγματι νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση αναλογιζόμενοι την πρώτη επαφή των παιδιών με το θέμα. Η αρχική τους αντίδραση ήταν η αποστασιοποίηση, η αδιαφορία, η “ενόχλησή” τους που επιμέναμε για ένα πρόβλημα που βρίσκονταν τόσο μακριά μας!
Όμως μετά από συζητήσεις και αναγνώσεις, πόσο συναίσθημα, πόση αγάπη, πόσο πόνο έβγαλαν οι λέξεις τους!
Λέξεις που περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο την οδύσσεια των κατατρεγμένων αυτών ανθρώπων, των προσφύγων, τον πόνο, τη δυστυχία, την απόρριψη αλλά και την αγάπη, τη στήριξη, την αλληλοβοήθεια που εισέπραξαν – κυρίως από τους ήρωες κατοίκους των νησιών μας – και τωνομάδων εθελοντών που βρίσκονται συνέχεια δίπλα τους!
Τον τελευταίο καρό στεκόμαστε αμήχανοι κοιτάζοντας κάθε μέρα να χάνονται ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο – ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Και το χειρότεροι είναι ότι αρχίσαμε πια να το συνηθίζουμε. Ανατριχιάζουμε φέρνοντας στο νου μας τη φράση του Χατζιδάκι: «Όποιος δε φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει».
Συνολικά 133.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2015. Κατά μέσο όρο 19.000 κάθε μήνα. Ένας στους 4 αιτούντες άσυλο είναι παιδί, πάνω από 27.500 παιδιά έχουν φθάσει στα νησιά του Αιγαίου.
Επειδή λοιπόν κάποιες ιστορίες δεν είναι για παιδιά, απόψε το λόγο έχουν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου – τα παιδιά μας – που με το λόγο τους ξορκίζουν τη δυστυχία, την αδικία, τον πόλεμο και το ρατσισμό.
Πίσω όμως απ’ τα παιδιά, μια ομάδα καθηγητών τα εμψύχωνε και τα στήριζε σε κάθε τους βήμα. Αυτοί είναι:

  • Ο μουσικός μας, κ. Βλαχογιάννης Χρ., ο οποίος μελοποίησε τα τραγούδια που θα ακουστούν και έγραψε τους στίχους του τραγουδιού: «Το παράπονο του πρόσφυγα».
  • Οι στίχοι του άλλου τραγουδιού «Κραυγή», γράφτηκαν από μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συνάδελφό μας – η οποία δε θέλει να αναφερθεί το όνομά της – που δίδαξε επίσης στα παιδιά την απαγγελία των στίχων τους.
  • Ο κ. Τσάτσος, που με το ταλέντο του και τις γνώσεις του, καθοδήγησε τα παιδιά και έφτιαξαν τους υπέροχους πίνακες που βλέπετε.
  • Η κα Παναγιωτοπούλου, που μαζί της πρώτη φορά τα παιδιά δημιούργησαν animation, αποτυπώνοντας σ’ αυτό την ευαισθησία τους και τον προβληματισμό τους.
  • Η κα Ζαχαράτου, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού και ρούχων, την τακτοποίηση και την αποστολή των κιβωτίων.
  • Η καΤσαρκάτογλου, που έχει το ρόλο της εμψυχώτριας.
  • Και τέλος οι φιλόλογοι του σχολείου μας κα Λιάπη, καΤσορτού και εγώ, που ασχοληθήκαμε με τη δημιουργική γραφή σ’ όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και απ’ την οποία βγήκαν τα μικρά διαμαντάκια που θ’ ακούσετε απόψε.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το Διευθυντή του σχολείου μας κ. Γιώτη Ασημάκη, που πάντα είναι δίπλα μας, σ’ όλες μας τις προσπάθειες και η βοήθειά του – ηθική και υλική – μας είναι πολύτιμη.

Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν ήμασταν μόνοι. Οι φορείς που συμμετείχαν και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ – γιατί η συλλογικότητα δίνει δύναμη – είναι η Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, οι Σχολές ΕΠΑΣΜαθητείας ΟΑΕΔ καθώς και ομάδα γονέων και παιδιών.

Ευχαριστούμε τη μαθήτριά μας Τσίτσικα Χρυσούλα για το έργο της που έγινε η αφίσα της δράσης μας.

Ευχαριστούμε τις «Γραφικές Τέχνες Αβασκαντήρας» και προσωπικά τον κ. Κωνσταντίνο Αβασκαντήρα που ήταν χορηγός μας.

Ευχαριστούμε το φιλόξενο «Κοχλία», όχι μόνο για τον υπέροχο χώρο του, αλλά κυρίως για την πολύ υποστηρικτική διάθεση των ιδιοκτητών του.

Ευχαριστούμε την Ε.Ι.Ν.Α. (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας) για την αποστολή φωτογραφικού υλικού.

Το τελευταίο και μεγαλύτερο «ευχαριστώ» στα παιδιά μας που έγραψαν, δημιούργησαν και μας παρουσιάζουν τη δουλειά τους.

Ευχαριστώ πολύ

20160227_194423

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.