Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Δύο δίκες για βιασμούς

PA080001-300x225Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αγρινίου

Αθωώθηκαν και οι δύο κατηγορούμενοι

Δύο δίκες για βιασμούς ανηλίκων έγιναν χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο

Αγρινίου. Η μία αφορούσε σε μια υπόθεση του Ιουλίου του 2009, και η άλλη σε μια υπόθεση του Ιουλίου του 2012. Ακολουθώντας διαφορετικά σκεπτικά, το σώμα ενόρκων και δικαστών αποφάσισε και για τις δύο περιπτώσεις ότι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι.

Η πρώτη δίκη, για περιστατικό του 2009

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε χθες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αγρινίου ο νεαρός άντρας που κατηγορούνταν για τα κακουργήματα της αποπλάνησης και του βιασμού ανηλίκου, άνω των 12 αλλά κάτω των 14 ετών. Το περιστατικό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φαίνεται ότι έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2009 και αφορούσε σε ένα 13χρονο τότε κορίτσι. Το μεικτό σώμα δικαστών και ενόρκων, υιοθέτησε στην ουσία την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει πειστεί για την ενοχή του κατηγορούμενου και πρότεινε την απαλλαγή του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο φερόμενος ως δράστης κατηγορείται ότι μαζί με κάποιον συνεργό είχαν εισέλθει ξημερώματα στο σπίτι όπου διέμενε η ανήλικη κοπέλα και ο ένας είχε ασελγήσει εις βάρος της. Στους δύο κατηγορούμενους, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για τα δύο προαναφερθέντα κακουργήματα αλλά και για κάποια πλημμελήματα (διατάραξη οικιακής ειρήνης κ.α.). Τα πλημμελήματα παραγράφηκαν με νόμο του 2011, ενώ ο φερόμενος ως συνεργός είχε απαλλαγεί από τις υπόλοιπες κατηγορίες με παραπεμπτικό βούλευμα.

Η υπόθεση εκδικαζόταν για πρώτη φορά και η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας. Εξαιτίας όμως της βαρύτητας της υπόθεσης, η διαδικασία τράβηξε επί μακρόν και διακόπηκε για να συνεχιστεί το πρωί της επομένης. Αφού ακούστηκαν προσεκτικά οι καταθέσεις των μαρτύρων και του κατηγορούμενου, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του κατηγορούμενου, καθώς δήλωσε ότι δεν έχει βεβαιωθεί για την ενοχή του δράστη.

Από πλευράς της οικογένειας του φερόμενου ως θύματος, ο δικηγόρος ανέφερε ότι ο νεαρός άσκησε σωματική και ψυχολογική βία στο ανήλικο κορίτσι και ασέλγησε εις βάρος του, δίχως όμως να υπάρχει συνουσία. Επιχειρηματολόγησε μάλιστα εναντίον του κατηγορούμενου λέγοντας ότι υπήρχε κίνητρο για το βιασμό της ανήλικης, αναφερόμενος σε παλιότερη σχέση του με τη μητέρα του ανήλικου κοριτσιού. «Δεν θέλουμε την εξόντωση του κατηγορούμενου», ανέφερε χαρακτηριστικά, «αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τέτοιες πράξεις να μένουν ατιμώρητες», ανέφερε ο δικηγόρος κατηγορίας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο συνήγορος του κατηγορούμενου, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο τεκμήριο αθωότητας του νεαρού άντρα και στην κοινή παραδοχή ότι θα πρέπει η κατηγορούσα πλευρά να αποδείξει την ενοχή του και όχι το αντίθετο, δηλαδή η πλευρά του κατηγορούμενου να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος. Τέλος, προέτρεψε τους δικαστές και τους λαϊκούς δικαστές να αποδεχθούν την πρόταση του εισαγγελέα, για απαλλαγή του κατηγορούμενου.

Με την ολοκλήρωση των τελευταίων τοποθετήσεων των δύο δικηγόρων, ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία και η αίθουσα άδειασε προκειμένου το μεικτό σώμα να συνεδριάσει και να βγάλει την ετυμηγορία του. Περίπου μία ώρα αργότερα, εναγόμενοι και ενάγοντες καλέστηκαν να προσέλθουν στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού, όπου ανακοινώθηκε η ομόφωνη απόφαση για απαλλαγή του κατηγορούμενου από όλες τις κατηγορίες.

Η δεύτερη δίκη, για περιστατικό του Ιουλίου του 2012

Όσον αφορά στη δεύτερη δίκη, η οποία επακολούθησε, ο κατηγορούμενος επίσης αθωώθηκε καθώς έγινε δεκτή η ένσταση του συνηγόρου υπεράσπισης για το απαράδεκτο της υποβληθείσας εγκλίσεως. Ταυτόσημη ήταν και η εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας.

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.