Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Γυναίκες που πέτυχαν στο επιχειρείν

Γυναίκες που πέτυχαν στο επιχειρείν

Η Γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσα από τα μάτια επιτυχημένων στον κλάδο τους γυναικών, ήταν το αντικείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Τη διοργάνωση είχε το Εθνικό Επιμελητηριακό δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και το τοπικό συμβούλιο του Δικτύου, το οποίο μάλιστα είναι το πρώτο παράρτημα σε όλη τη χώρα. Το ΕΕΔΕΓΕ είναι αστική εταιρία των επιμελητηρίων της Ελλάδος που δημιουργήθηκε για την προώθηση της επιχειρηματικότητας της γυναίκας.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απήυθυνε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Π. Τσιχριτζής, ενώ την παρουσίαση του Δικτύου ανέλαβε η ίδια η πρόεδρός του κ. Σοφία Οικονομάκου. Όπως τόνισε, στόχος του είναι η ενίσχυση και η εξυγίανση των υπαρχόντων γυναικείων επιχειρηματικών μονάδων και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της γυναίκας με την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η προώθηση ίσων ευκαιριών, η άρση των επαγγελματικών στερεοτύπων και η συμφιλίωση μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Όπως μάλιστα δήλωσε, το να είναι μια γυναίκα επιχειρηματίας είναι δυο φορές δύσκολο: « Η ανεργία και η φτώχεια είναι γένους θηλυκού. Υπάρχει προκατάληψη και εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει μια γυναίκα για να αποδείξει ότι είναι το ίδιο ικανή».

Νωρίτερα σύντομο χαιρετισμό απύθηνε η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Ανθούλα Λανάρα η οποία και αναφέρθηκε στο ρόλο και στις δράσεις του τοπικού παραρτήματος. Στην ημερίδα μίλησε ακόμη η κ. Άννα Τριχοπούλου, συγγραφέας του βιβλίου «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα». Επίσης μίλησε η αντιπρόεδρος του Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών Κέντρου Εργάνης κ. Πόπη Σουρμαίδου, ενώ στη συνέχεια η σκυτάλη πέρασε σε γυναίκες επιχειρηματίες που διαπρέπουν στον τομέα τους. Η κ. Πένυ Βλάχου, πρέσβειρα γυναικείας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή σαλιγκαριών, δήλωσε: «Η απόφαση μου να ασχοληθώ με την ολοκληρωμένη παραγωγή βιολογικώς εκτρεφόμενων σαλιγκαριών, προέκυψε από ένα αστείο, όταν η αδερφή μου πλήρωσε στην Ελβετία για 12 τεμάχια, 37 ευρώ! Το ξάφνιασμα ήταν τόσο δυνατό, που αποφάσισα να δοκιμάσω. Η κ. Χριστίνα Διαμαντοπούλου, δραστηριοποιείται σε όλη τη χώρα, με έδρα το Μεσολόγγι, στην παραγωγή και προώθηση της σοκολάτας Celina. Η ίδια εστίασε στο πόσο σημαντικό είναι για μια γυναίκα να επιχειρεί… και να τα καταφέρνει. Από το Μεσολόγγι επίσης η κ. Κλεοπάτρα Τζορβατζή, που ασχολείται με την τυποποίηση λαδιού μίλησε για τις δυσκολίες που συναντά μία γυναίκα επιχειρηματίας, αλλά και την ικανοποίηση όταν τις ξεπερνά. Η κ. Νάντια Σαμαρά, εκδότρια της εφημερίδας συνείδηση και ιδιοκτήτρια των ραδιοφωνικών σταθμών Δυτικά fm και Kiss fm, αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και στα προβλήματα που συνολικά αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, διευκρινίζοντας όμως ότι τα προβλήματα αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα για τη γυναίκα επιχειρηματία: «Οι γυναίκες πρέπει να αποδείξουμε ότι και στα δύσκολα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η γυναίκα στην περιφέρεια συναντά πολύ περισσότερες δυσκολίες από ότι στα αστικά κέντρα. Εδώ όλοι οι χώροι είναι ανδροκρατούμενοι και θα πρέπει να καταβάλουμε διπλή προσπάθεια από έναν άνδρα. Όμως, όταν έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας κατανοούν, που μας στηρίζουν, θεωρώ ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Από εκεί και έπειτα θέτουμε μικρούς στόχους για να μπορούμε και να τους επιτυγχάνουμε».

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.