Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Εκδήλωση στη Βόνιτσα για την «Αυτόνομη και Ελεύθερη Κατάδυση»

Εκδήλωση στη Βόνιτσα για την «Αυτόνομη και Ελεύθερη Κατάδυση»

Σκορδαλης1

 

Τσιμπίδης 1

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Ναυταθλητικού Ομίλου Βόνιτσας με θέμα «Αυτόνομη και Ελεύθερη Κατάδυση» καθώς και ενημέρωση σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών που διεξήχθη την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

Η γνωριμία με τα εντυπωσιακά αυτά αθλήματα ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Βασίλη Σκορδαλή, εκπαιδευτή αυτόνομης κατάδυσης(δηλ. κατάδυσης με αυτόνομη συσκευή, κοινώς με «μπουκάλες»), ο οποίος αφού αναφέρθηκε σε αδρές γραμμέςστην ιστορία της από τα αρχαία χρόνια έως τις μέρες μας, παρουσίασε εν συνεχεία τις διάφορες δραστηριότητες γύρω από την αυτόνομη κατάδυση (οικολογικές, αρχαιολογικές, σπηλαιολογικές, ψυχαγωγικές, κ.α.),τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος και πως αυτός χρησιμοποιείται,τα στάδια εκπαίδευσης και βασικές αρχές ασφάλειας.

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Τσιμπίδης, εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης (με απλά λόγια της κατάδυσης μόνο με την αναπνοή) και αθλητής του φίλου Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Αστακού (Ν.Α.Ο.Α.Σ.), αναφέρθηκε κι εκείνος στην ποικιλία δραστηριοτήτων που περιστρέφονται γύρω από την ελεύθερη κατάδυση όπως την αλιεία, τα αθλήματα άπνοιας και την υποβρύχια σκοποβολή. Πρόκειται για ασχολίες που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουνε ιδιαίτερη άνθηση διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ο Ν.Α.Ο.Α.Σ. έχει τμήμα ελεύθερης κατάδυσης και οι αθλητές του συμμετέχουν σε αγώνες υποβρύχιας σκοποβολής. Ο κ. Τσιμπίδης παρουσίασε στο κοινό ενδεικτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από τους ελεύθερους καταδύτες, βασικές τεχνικές για την βελτίωση της άπνοιας και φυσικά τους πρωταρχικούς κανόνες ασφαλείας.

Το λόγο έλαβε τέλος ο κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης, επιμελητής ιατρός στο Κέντρο Υγείας Αστακού, οποίος παρουσίασε βασικές αρχές παροχής πρώτων βοηθείων σε μια πλειάδα περιστατικών που μπορούν να συμβούν στο σπίτι,το χώρο εργασίας, τον αθλητισμό και γενικά την καθημερινότητα όλων μας. Ο γιατρός ανέδειξε τη σημασία διατήρησης της ψυχραιμίας σε απρόοπτες καταστάσεις και παρέθεσε τις ανάλογες τεχνικές που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να βοηθήσουμε ένα συνάνθρωπό μας μέχρι να καταφτάσει πιο εξειδικευμένη βοήθεια από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Και οι τρεις εισηγητές χρησιμοποίησαν πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και απάντησαν σε  πληθώρα ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ως Ναυταθλητικός Όμιλος Βόνιτσας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους κ.κ. Σκορδαλή και Τσιμπίδη για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να φέρουν τον κόσμο της Βόνιτσας κοντά στις όμορφες αυτές ασχολίες και αν λάβουμε υπόψη την ανταπόκριση που υπήρξε είναι δεδομένο ότι σύντομα θα συσταθεί και στο δικό μας Όμιλο τμήμα καταδύσεων. Πολλές ευχαριστίες φυσικά οφείλουμε και στον ιατρό κ. Τριανταφυλλάκη για τις χρήσιμες συμβουλές του σχετικά με τις Α’ βοήθειες που μπορούν να σώσουν ζωές. Να σημειώσουμε ότι και οι τρεις τουςανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή, με μεγάλη χαρά και αφιλοκερδώς στην πρόσκλησή μας.Ευχαριστούμε τέλος και το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας για την παραχώρηση της αίθουσας και την τεχνική υποστήριξη.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.