Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 189 χρόνια από τη μάχη του Ντολμά (φωτό)

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 189 χρόνια από τη μάχη του Ντολμά (φωτό)

ntolmas3Με λαμπρότητα κορυφώθηκαν χθες το μεσημέρι στο Αιτωλικό οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 189 χρόνια από την Μάχη του Ντολμά, παρουσία του Δημάρχου Ι.Π Μεσολογγίου και του Δημοτικού Συμβουλίου, του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς και των επικεφαλής των Σωμάτων ασφάλειας  καθώς και εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, φορέων και πολιτιστικών παραδοσιακών συλλόγων από τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και το νομό.

Οι φετινές αναβαθμισμένες εκδηλώσεις  άρχισαν το πρωί του Σαββάτου 28-2 με την διοργάνωση αγώνα δρόμου Θυσίας, ενώ το  βράδυ ακολούθησε πομπή τμημάτων στους κεντρικούς δρόμους και αμέσως μετά εκδήλωση στο Μνημείο από τον τοπικό Σύλλογο «Η Αγία Αγάθη».

Το πρωί της Κυριακής 1 Μαρτίου οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το Πνευματικό Κέντρο «Ευανθία Καρβέλη» και τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «Το Αιτωλικό», όπου έγινε  παρουσίαση του χρονικού της Μάχης του Ντολμά, από τον Λαογράφο Εκπαιδευτικό Γ. Κομζιά.

Μετά την  δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και την λιτανεία στην οποία συμμετείχαν παραδοσιακά τμήματα συλλόγων και σχολείων του Αιτωλικού, οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος, είπε μεταξύ άλλων ότι «…το μήνυμα της θυσίας των 300 αγωνιστών υπό τον Γρηγόρη Λιακατά είναι επίκαιρο από ποτέ. Από εδώ ξεκίνησαν όλα. Οφείλουμε τιμή αυτούς που έπεσαν μέχρι ενός για αξίες και ιδανικά όπως η Ελευθερία και η  ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και αυτό, θα πρέπει να το θυμούνται όλοι αποδίδοντας τον ανάλογο σεβασμό».

ntolmas1

ntolmas2

ntolmas3

ntolmas4

ntolmas5

ntolmas6

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.