Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Επενδύσεις 57 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του Αγρινίου

Επενδύσεις 57 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του Αγρινίου

''φωτογραφία 2Υπερδιπλάσια τα έξοδα για επενδύσεις από τα λειτουργικά.

Κατά πλειοψηφία πέρασε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου ο προϋπολογισμός του 2014 με τις ψήφους της συμπολίτευσης και με τις δύο πλευρές της αντιπολίτευσης να μειοψηφούν.
Ο δήμαρχος της πόλης κ. Μοσχολιός παίρνοντας το λόγο ζήτησε να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζοντάς τον “και οραματικό και επιθετικό και με προοπτική για την πόλη”. Εξηγώντας τη θέση του αυτή τόνισε ότι από τα 8 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο προηγούμενος προϋπολογισμός, ο νέος έφτασε στα 57 εκατομμύρια και παρά τη μεγάλη περικοπή των τακτικών κρατικών επιχορηγήσεων και πόρων(52% μείωση) αλλά και της ΣΑΤΑ(μείωση 12%).
Όπως τόνισε η προοπτική ενός δήμου φαίνεται από τον λόγο, (σ.σ.το κλάσμα)των λειτουργικών δαπανών προς τις επενδυτικές δαπάνες. “Αυτή η διαίρεση βγάζει τον αριθμό 1/2,19 και αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτικές δαπάνες είναι υπερδιπλάσιες από τα λειτουργικά μας έξοδα. Συγκρατήστε αυτόν τον λόγο και κάντε μια έρευνα σε άλλους δήμους για να δείτε τι αποτέλεσμα θα βρείτε”, τόνισε ο δήμαρχος Αγρινίου.

''φωτογραφία 1 (1)Νωρίτερα είχαν πάρει το λόγο και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι από την αντιπολίτευση και τη συμπολίτευση. Ο κ. Νικάκης από την ελάσσονα αντιπολίτευση δήλωσε ότι “η αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει την Αυτοδιοίκηση και άλλοι διοικούν”, επιμένοντας στο μεγάλο κενό διεκδικήσεων που υπάρχει. Από την ίδια παράταξη ο κ. Δήμας ανέφερε ότι το ρόλο του κράτους παίζουν πια ιδιώτες και οι ελίτ ενώ κατηγόρησε το δήμο για επικοινωνιακή πολιτική ακόμα και σε θέματα όπως τα τέλη ύδρευσης.Αντίθετα ο κ. Ράπτης εξήγησε ότι παρά το ότι τα έσοδα από το κράτος είναι μειωμένα κατά 52% οι δομές του δήμου όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά ενισχύθηκαν κιόλας.
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της, κ. Καζαντζής, έκανε λόγο για θλίψη και μιζέρια μέσα από έναν ομιχλώδη προϋπολογισμό που δεν διασφαλίζει καν τα έσοδα και θα καταλήξει σε πληθώρα αναμορφώσεων, όπως είπε. Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κ. Γκρίζης έκανε λόγο για ζοφερή πραγματικότητα που εντείνει η ανυπαρξία της ΚΕΔΕ, που αντιδρά μόνο όταν θίγονται κάποια συμφέροντα έτσι ώστε νομοτελειακά να πάμε σε ιδιωτικοποιήσεις στο μέλλον.
Απαντώντας στον κ. Καζαντζή η κ. Κατσαρή έκανε λόγο για επανάληψη παλιών θέσεων “σαν να μην πέρασε μια μέρα” και τόνισε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι πολιτική πράξη, επισημαίνοντας ότι θα ήταν αδιανόητη φωτογραφία-2-3κάθε παρέμβαση από το δήμο στη ζωή των πολιτών αν δεν γινόταν τόσο καλή χρήση των οικονομικών. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι υπήρξε και δευτερολογία του κ. Καζαντζή, με την οποία εξήγησε ότι γνωρίζει τις συνθήκες της κρίσης αλλά θεωρεί ότι πια οι δήμοι δεν αποφασίζουν την τύχη τους και αυτό φαίνεται από το μειωμένο ενδιαφέρον των συμβούλων αλλά και των ενδιαφερόμενων για τον ίδιο τον δημαρχιακό θώκο!

Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του κ. Σιδέρη ότι την περασμένη χρονιά ήρθαν 29 αναμορφώσεις του προϋπολογισμού και οι πιο πολλοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν ξέρουν τι ψηφίζουν, “εκτός από τους στρατευμένους”, όπως είπε.”Κακόγουστο αστείο”, χαρακτήρισε αυτή την αποστροφή η κ. Κατσαρή αλλά και ο κ. Λαδάς θυμίζοντας ότι από 100 και πλέον εκατομμύρια την προηγούμενη χρονιά το παρατηρητήριο στην Αθήνα είχε εκφράσει αντίρρηση μόλις για 12 χιλιάδες ευρώ.

Από το σημείο αυτό ξεκίνησε και ο κ. Μοσχολιός την εισήγησή του που εκτός όσων έχουν ήδη αναφερθεί τόνισε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει απαξιωθεί και δεν πρέπει να προσβάλλονται οι σύμβουλοι για το πως συμμετέχουν, αναφέροντας μάλιστα ότι “άλλοι είναι οι στρατευμένοι”. Ο ίδιος θύμισε παλιότερη δήλωσή του ότι αν νιώσει ότι δεν διοικεί θα παραιτηθεί, αντίθετα από λεονταρισμούς άλλων δημάρχων. “Είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίζουμε στο περιβάλλον που βάζει το κράτος αλλά, πείτε μου, έχουμε κόψει κάποια δράση όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια;” αναρωτήθηκε και συνέχισε: “Τα πήγαμε πάρα πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια και δεν είναι θέμα επικοινωνίας. Τα ΜΜΕ δεν μπορούν να παρουσιάζουν κάποιον σαν βασιλιά αν δεν κάνει τίποτε. Ακόμα και το 12% που κόψαμε στο νερό το κάναμε γιατί βρήκαμε τρόπο να κάνουμε έργα για λογαριασμό της ΔΕΥΑΑ και ας ψάχναν κάποιοι λογιστικά αν κάναμε αύξηση. Ε, λοιπόν δεν κάναμε. Και πρόθεσή μας είναι να μη λείψει τίποτε από τους δημότες που μας ψήφισαν. Θέλουμε και τη βοήθειά τους όμως για να μειώσουμε τα έξοδα. Όχι με χρήματα αλλά με τη βοήθειά τους να μην παραδίδουμε καινούρια σχολεία και αφήνουν κάποιους να τα διαλύουν και να θέλουν ανακατασκευή”. Κλείνοντας, τέλος, ο κ. Μοσχολιός ανακοίνωσε δυο προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο Πολιτισμού για το Αρχαίο Θέατρο Στράτου και το Μουσείο στις αποθήκες Παπαπέτρου, καθώς και την πρόθεση μέχρι το τέλος του έτους να λειτουργεί η Δημοτική Πινακοθήκη και η Δημοτική Αγορά “για να έχει το Αγρίνιο τους χώρους πολιτισμού που του αξίζουν, αφού τις υποδομές τις έχει” όπως ανέφερε.

ghffkjhkj

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.