Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Επιστολή για το Πλατυγιάλι

Λάβαμε την παρακάτω εποστολή για το Πλατυγιάλι Αστακού που την υπογράφει η Κίνηση Πολιτών Αστακού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλόπουλου “Η Βελά” την οποία αναδημοσιεύουμε:
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΑΣΤΑΚΟΥ
Με την παρούσα μας επιστολή μας θα θέλαμε να σας κοινοποιήσουμε τις ανησυχίες μας και κάποιους προβληματισμούς που σχέση έχουν με την επένδυση που προτίθεται να υλοποιήσει η κρατική εταιρία πετρελαίου του ΚΑΤΑΡ Q.P.I στο πλατυγιάλι Αστακού σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας .

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ ΑΣΤΑΚΟΥ
Το 1984 με κοινή απόφαση των τότε Υπουργών Βιομηχανίας , Οικονομικών και X. Ο.Π (173/11-4-1984), ιδρύεται στην Ελλάδα η πρώτη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή. ( Χάριν συντομίας στο εξής θα ονομαζόταν ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ)
Για τον παραπάνω λόγο απαλλοτριώθηκαν 1.500στρέμματα τα οποία έμελλε να οριοθετήσουν χωροταξικά την μετέπειτα ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. (σήμερα η συνολική έκταση της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ είναι 1910 στρ ).
Φορέας υλοποίησης του έργου ήταν η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης.
Η χρηματοδότηση του έργου θα προήρχετο κύρια από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα.
Σκοπός του εν λόγω έργου ήταν η δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων υποδοχής πλοίων προς διάλυση και στον χερσαίο τμήμα αναλόγως των επενδυτικών ενδιαφερόντων η εγκατάσταση επιχειρήσεων συναφών προς την διάλυση πλοίων όπως: μίνι χυτήρια, υψικάμινοι κ.τ.λ
Ήταν λοιπόν μια πολιτική απόφαση της τότε κυβέρνησης και της Ε.Τ.Β.Α που όπως απεδείχθη εκ των υστέρων περισσότερο τους ενδιέφερε η απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων και λιγότερο η επιτυχία του όλου επιχειρησιακού πλάνου.

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση:
Για το Πλατυγιάλι θέση μας είναι ότι η επένδυση πρέπει να προχωρήσει. Βεβαίως οι περιβαλλοντικοί όροι πρέπει να ληφθούν υπόψιν και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Πιστεύουμε ότι και αυτό το ζήτημα μπορεί να λυθεί και η επένδυση να γίνει. Ωστόσο εστιάζουμε πάντως σε τρείς επιπτώσεις που αναφέρει η επιστολή.
Θα θέλαμε ωστόσο να υπάρξει μια επίσημη απάντηση για το αν ισχύουν και σε τί βαθμό:

“- Οι τοπικοί ρύποι από μια τέτοια μονάδα είναι 20% λιγότεροι από μια αντίστοιχη μονάδα λιθάνθρακα και περίπου 15% περισσότεροι απ’ τη μονάδα λιθάνθρακα που είχε δρομολογηθεί στον Αστακό και ξεσήκωσε τον κόσμο.
– Το LPG παράγει Επικίνδυνους Αέριους Ρύπους (ΕΠΑΡ) με καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ιδιότητες
– Τα αποθηκευμένα αέρια (LPG και LNG) θα διαφεύγουν σε ποσοστό 1%, δηλ. 40.000 τόνοι ετησίως. Τα διαφεύγοντα αέρια, πέρα απ’ τον κίνδυνο Ατυχήματος Μεγάλης ¨Εκτασης (ΒΑΜΕ), θα αναδύουν μια διαρκή χαρακτηριστική οσμή . “

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.