Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Επιστολή Στούπα για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών

Επιστολή Στούπα για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών

stoupasΟ Γεωπόνος και Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδος Παναγιώτης Στούπας με επιστολή του στον υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης  και τροφίμων (την οποία κοινοποίησε στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος, στον Δήμαρχο  Δ. Ακτίου- Βόνιτσας και στο Υποκατάστημα  ΕΛΓΑ  Αγρινίου)θίγει το θέμα της ακαρπίας στην ελιά και τα προβλήματα των παραγωγών. Μεταξύ άλλων θέτει ερωτήματα όπως «γιατί οι αγρότες και παραγωγοί της Ελιάς να πληρώσουν ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α. από την στιγμή που δεν καλύπτονται από το νόμο και επιπλέον δεν έχουν παραγωγή; Ποιό προϊόν να ασφαλίσουν από την στιγμή που οι αντίξοες  καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την παραγωγή;»

Κύριε Υπουργέ,
Όπως ήδη γνωρίζετε, σε όλη την Ελλάδα προκλήθηκαν ζημιές από τις υπερβολικές θερμοκρασίες(>30ο C)  και τους νότιους ανέμους που επικράτησαν κατά το μήνα Μάϊο. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην καλλιέργεια της Ελιάς  όπου οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περίοδο της ανθοφορίας  όχι μόνο δεν ευνόησαν την γονιμοποίηση (καρπόδεση)  αλλά σε πολλές περιοχές παρουσιάστηκε και το φαινόμενο της «σχινοκαρπίας» (ατελής γονιμοποίηση, μικροί άσπερμοι καρποί).
Στην ΠΕ Αιτ/νιας η καλλιέργεια της Ελιάς αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς οικονομικούς παράγοντες και η καλλιέργειά της επεκτείνεται σε χιλιάδες στρέμματα με διάφορες ποικιλίες (Κορωνεϊκη, Ασπροελιά, Χονδροελιά,) και στο μεγαλύτερο ποσοστό στην ποικιλία Καλαμών.
Ειδικότερα στο Δήμο Ακτίου –Βόνιτσας ΠΕ Αιτ/νιας αποτελεί τη βασικότερη καλλιέργεια των αγροτών. Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (καύσωνας, άνεμοι) ξεπερνά σε πολλές περιοχές του Δήμου το 70% και το φαινόμενο της σχινοκαρπίας σε 50% περίπου.
Στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει όλη η  χώρα, όπως όλοι μας, έτσι και οι αγρότες- παραγωγοί καλούνται  να ανταπεξέλθουν στις όποιες οικονομικές απαιτήσεις του κράτους  χωρίς να έχουν παραγωγή ενώ ταυτόχρονα τους επιβάλλεται μέσω της ενιαίας ενίσχυσης καλλιέργειας (Ο.Σ.Δ.Ε) να ασφαλίσουν τα προϊόντα τους με κόστος π.χ. Ελια Καλαμών 10,39 ευρώ/στρέμμα,   για να είναι δικαιούχοι τόσο σε περίπτωση ζημιών από τον ΕΛ.Γ.Α., ΠΣΕΑ, όσο και για εισπράξουν τις επιδοτήσεις.  Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ 1 στις διατάξεις του ΕΛ.Γ.Α.: «Στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. υπάγονται οι παρακάτω κίνδυνοι (ζημιογόνα αίτια) που προκαλούν ζημιές στην παραγωγή των συστηματικών καλλιεργειών: α. Φυσικοί κίνδυνοι: χαλάζι, παγετός, ανεμοθύελλα, πλημμύρα, καύσωνας και ηλιακή ακτινοβολία, υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις, χιόνι και θάλασσα»,  οι παραγωγοί  είναι δικαιούχοι κάλυψης από το εν λόγω ζημιογόνο αίτιο, αλλά χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης, λόγω των εξαιρέσεων που ισχύουν στο άρθρο 5 παρ 4 του ιδίου νόμου: «Οι ζημιές από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις για το χρονικό διάστημα από 1ης Δεκεμβρίου έως 15ης Μαΐου, για όλες τις καλλιέργειες, εκτός από τις καλλιέργειες της κερασιάς και της μουσμουλιάς των οποίων η ασφαλιστική κάλυψη αρχίζει από την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών τους»
Το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι γιατί οι αγρότες και παραγωγοί της Ελιάς να πληρώσουν ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α. από την στιγμή που δεν καλύπτονται από το νόμο και επιπλέον δεν έχουν παραγωγή; Ποιό προϊόν να ασφαλίσουν από την στιγμή που οι αντίξοες  καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την παραγωγή;
Επίσης με την εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α. ενθαρρύνονται οι παράνομες Ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων. Για παράδειγμα ένας παραγωγός Ελιάς καλείται να πληρώσει 10,39 ευρώ /στρέμμα για να ασφαλίσει το προϊόν του είτε έχει είτε δεν έχει παραγωγή. Αυτόματα του δίνεται το δικαίωμα να προσκομίσει τιμολόγιο για 700 κιλά/στρέμμα με αποτέλεσμα να διεκδικεί επιστροφή Φ.Π.Α 6%. Δηλαδή ένας παραγωγός που δεν έχει παραγωγή και πληρώσει μέσω ΟΣΔΕ ασφάλεια παίρνει επιστροφή (700κιλα επί 1Ευρω /κιλο επι 6% φπα) =42 ευρώ.  Άρα και ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται και δίνεται παράλληλα το δικαίωμα σε παραγωγούς να προσκομίζουν τιμολόγια έστω και εάν δεν έχουν παραγωγή.
Θα πρέπει λοιπόν να λάβετε υπόψη σας το μέγεθος της ζημιάς που υπάρχει στην καλλιέργεια της Ελιάς στο νομό Αιτ/νιας μιας και αποτελεί την πιο πλούσια πηγή παραγωγής πάνω από 20.000 τόνους, την μισή περίπου εγχώρια παραγωγή, και να γίνει τροποποίηση του νόμου του ΕΛ.Γ.Α. ώστε να καλύπτονται οι παραγωγοί καθώς και να εξαιρούνται της ασφαλιστικής εισφοράς από την στιγμή που δεν θα έχουν παραγωγή.

Παναγιώτης Λ. Στούπας
Γεωπόνος-Παραγωγός
Περιφερειακός Σύμβουλος  Δυτ. Ελλάδος με την παράταξη «Ζούμε Δυτικά»

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.