Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

Επιστολή της Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδος

Επιστολή της Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδος

Περιφερειακή Ομοσπονδία

Ατόμων με Αναπηρία                                                                                                      

Δυτικής  Ελλάδας

Π.ΟΜ.Α.με.Α Δυτικής  Ελλάδας

Ακτή Δυμαίων  5 ΤΚ 26222 Πάτρα

 

E-mail: pomamea_dit@hotmail.com

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδο

Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μ. Μπόλαρη

Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας, κ. Γ. Κατριβάνο

Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ)

 

ΚΟΙΝ: Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου

Φορείς- Μέλη

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.)

 

ΘΕΜΑΗ Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδος Αντιτίθεται στο σ/ν «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής

Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ και άλλες Διατάξεις» και στην

ενοποίηση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Δυτικής Ελλάδος με τα Γενικά Νοσοκομεία των Περιφερειών

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

Κύριε Γενικέ,

Κύριε Πρόεδρε,

 

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία  Δυτικής Ελλάδας είναι μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία  (Ε.Σ.Α.μεΑ). Πρόκειται για κοινωνικό και  μη κερδοσκοπικό δευτεροβάθμιο Φορέα , ο  οποίος έχει την ευθύνη στην Περιφέρεια της για τους εξής ενότητες: Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας και αγωνίζεται για την καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας.

Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσαμε να δηλώσουμε την κάθετη αντίθεση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδος στο σ/ν «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ και άλλες Διατάξεις» και στην ενοποίηση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Δυτικής Ελλάδος με τα Γενικά Νοσοκομεία των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας.

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες  (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) καλύπτουν ανάγκες στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής υποστήριξης και της κατάρτισης των ΑμεΑ. Προσφέρουν υπηρεσίες  αποκατάστασης και υποστήριξης για ένταξη στην κοινωνία όπως επίσης και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε  θέματα που άπτονται τα Άτομα με Αναπηρία.

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 11 ‘‘Δίκτυο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης’’ γίνεται αναφορά στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας που καταργούνται ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες των νοσοκομείων. Στις Μονάδες αυτές υπάγονται τα ακόλουθα:

  1. Το «Κέντρο Αποθεραπείας-Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες» Αμφιλοχίας και το «Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες» (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) Αιτωλοακαρνανίας, τα οποία μετονομάζονται σε Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και εντάσσονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου.
  2. Το «Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων» Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, το οποίο μετονομάζεται σε Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας»
  3. Το «Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες» (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) Ηλείας μετονομάζεται σε Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου».

Προτάσεις  της Π.ΟΜ.Α.με.Α Δυτικής  Ελλάδας είναι:

  1. Η Εκπροσώπηση από το «αναπηρικό κίνημα» σε όλους τους Φορείς που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και πρόκειται να ενοποιηθούν, ακόμα και στις Μονάδες που θα ενταχθούν στα δημόσια νοσοκομεία.
  2. Να ενταχθεί το  Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας (Ε.Ι.Α.Α. ΑΧΑΪΑΣ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στην Διεύθυνση του οποίου ανήκει η Κλινική Φυσικής Αποκατάστασης.
  3. Να παραμείνουν αυτοδύναμα τα  ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων Δυτικής Ελλάδος και να αναβαθμιστούν διατηρώντας έτσι τον κοινωνικό  χαρακτήρα που εκπροσωπούν. Η ένταξη τους στα δημόσια νοσοκομεία θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία τους και θα υποβαθμιστεί ο ρόλος τους στην κοινωνία.

 

Το σ/ν «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής  Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ και άλλες Διατάξεις»  θέτει σε κίνδυνο Προνοιακούς  Φορείς  που προσέφεραν μέχρι πρότινος τις υπηρεσίες τους στην ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Η Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδος απαιτεί άμεση αναθεώρηση των άρθρων  του σ/ν και αναβάθμιση των  ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων Δυτικής Ελλάδος.

Αναμένουμε τις άμεσες  ενέργειές σας.

Σας Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

 

 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                                                                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

 

Χαροκόπος Αντώνης                                                                            Παπαναγιώτου Παντελής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.