Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στο νομό και τη χώρα:

Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στο νομό και τη χώρα:

Ώρα μηδέν ή ώρα για αλλαγές;

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Πριν από λίγες μέρες αντιπροσωπεία του Δ. Σ. της ομοσπονδίας των ομάδων της Δ Εθνικής που ζητούν την υπογραφή «μνημονίου» για τη σωτηρία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου πήγαν στο γραφείο του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Π. Μπιτσαξή προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια. Οι ομάδες που μετέχουν στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα εδώ και καιρό ζητούν οικονομική ενίσχυση από την ΕΠΟ (π. χ. να αναλάβει τα έξοδα μετακίνησης, διαιτησίας, μείωση προστίμων) και η ΕΠΟ ζήτησε οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Δηλαδή να επιχορηγεί το Δημόσιο το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, κάτι που γινόταν παλαιότερα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει διακοπεί και λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, θα είναι δύσκολο να ξαναρχίσει. Ο κ. Μπιτσαξής επιφυλάχθηκε να απαντήσει και στη συνέχεια συζητήθηκε σχέδιο για ενοποίηση της Γ΄ και της Δ΄ Εθνικής σε μία κατηγορία που θα είναι ερασιτεχνική. Μετά τη συνάντηση ο ΓΓΑ δήλωσε: «Αυτό είναι θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η ΕΠΟ. Εμείς σε μια κατεύθυνση αναδιάρθρωσης θα είμαστε σύμμαχοι, γιατί την θεωρούμε απαραίτητη. Eχουμε περίπου 180 ομάδες στη Γ΄ και στη Δ΄ Εθνική και είναι προφανές ότι στη σημερινή οικονομική συγκυρία, ένας κρατικοδίαιτος άξονας με 180 ομάδες είναι αδύνατο να επιβιώσει». Πρόταση για την ενοποίηση των δύο κατηγοριών έχει ετοιμάσει και προτίθεται να καταθέσει στην ΕΠΟ και η Eνωση Β΄ – Γ΄ Εθνικής. Το βασικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας κατηγορίας που θα έχει τέσσερις ομίλους με 18 ομάδες, δηλαδή συνολικά 72, αντί για τις 193 που συμμετέχουν στα δύο πρωταθλήματα με τη σημερινή δομή. Αυτό το σχέδιο προβλέπει αύξηση των ομάδων της Β΄ Εθνικής από 18 που είναι σήμερα σε 20. Θα ανεβαίνει από κάθε όμιλο της Εθνικής κατηγορίας μία ομάδα στη Β΄ Εθνική και θα υποβιβάζονται από τη Β΄ τέσσερις ομάδες. Ωστόσο, η όποια ένωση κατηγορίας μπορεί να γίνει από τη μεθεπόμενη περίοδο, εφ’ όσον συμφωνηθεί και αφού λυθούν μια σειρά θεμάτων.
Η κατάσταση
Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το agrinionews είχε περιγράψει την κατάσταση στα γήπεδα του νομού μας:- Από τις 80 και πλέον εγκαταστάσεις, μόνο οι 10 έχουν τίτλους ιδιοκτησίας!
– Από τις 80 εγκαταστάσεις 10 έως 12 διαθέτουν χλοοτάπητα και υπάρχει προγραμματισμός για 3 έως 4 ακόμα!
-Ελάχιστες εγκαταστάσεις έχουν προσαρμοστεί στο νόμο, που επιβάλλει να υπάρχει πολεοδομική άδεια ώστε να δοθεί έγκριση τέλεσης αγώνων. Και αυτό λόγω των παρατάσεων που απ’ το 2005 και μετά δίνει η πολιτεία.
 Σε κάθε Δήμο υπάρχουν – κατά μέσο όρο – 2 έως 3 εγκαταστάσεις, με υποτυπώδη λειτουργία και συντήρηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
– Οργανωμένα αποδυτήρια, με όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται, έχουν μόνο 5 εγκαταστάσεις!
-Κερκίδες υπάρχουν περίπου σε 8 με 10 γήπεδα, τα υπόλοιπα δε στερούνται και στοιχειώδους χώρου για να αναπτυχθούν!
-Σε περίπου 15 εγκαταστάσεις δεν υπάρχει ηλεκτρικό και νερό, σε πολλές δε η ύδρευση βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους.
 Συνολικότερα η κατάσταση των αγωνιστικών χώρων στο 70% των εγκαταστάσεων είναι απαράδεκτη με κύρια στοιχεία αναφοράς τον αγωνιστικό χώρο και την περίφραξη αυτού.
Παράλληλα αν μπει κανείς σε κάποια καινούρια site που διενεργούν γκάλοπ για το τι πιστεύει ο κόσμος για την «καθαρότητα» των πρωταθλημάτων αυτών θα δει ότι ένα 70%(!) θεωρεί ότι είναι απολύτως διαβλητά! Και σα να μην έφταναν αυτά υπάρχουν καταγγελίες σαν αυτή που δημοσιεύτηκε εδώ και καιρό σε blog του νομού όπου ο Α.Κ. περιγράφει(η ιστορία, αν και δυο χρόνων, είναι ενδεικτική): «την αγάπη που έχω για το ποδόσφαιρο την μετέφερα στα δύο μου αγόρια τα οποία αξιώθηκαν να παίξουν στην ομάδα που υπηρετώ. Το ένα από αυτά ο Ν. Κ. πριν τρεισήμισι χρόνια στον αγώνα (…) που τελείωσε υπέρ του (…) με τρία μηδέν , σε μία φάση του αγώνα τραυματίστηκε σοβαρά στο ένα μάτι. Ηθικό αυτουργό δεν θεώρησα τον εμπλεκόμενο ποδοσφαιριστή, αλλά τον διαιτητή Κ… που επέτρεψε τις εγκληματικές κλωτσιές και μπουνιές των παιχτών της αντιπάλου ομάδας. Επίσης αξιοπερίεργο ήταν ότι ο τραυματισμός και η αλλαγή του παίχτη δεν αναφέρθηκαν στο φύλο αγώνα.(…) Το αποτέλεσμα του τραυματισμού του παίχτη – γιου μου , έγινε επέμβαση άμεσα στον ερυθρό σταυρό και διαπιστώθηκαν σε επτά σημεία αποκόλλησης του κερατοειδούς χιτώνα. Πέρασαν δύο χρόνια ανάρρωσης και οικονομικής αφαίμαξης και ο γιός μου γύρισε χαρούμενος, ξεχνώντας τον κακό διαιτητή, στην ομάδα και άρχισε να αγωνίζεται ξανά. Φθάνοντας λοιπόν στο σήμερα και συγκεκριμένα στον που έγινε το Σάββατο , πάλι ο συνήθης ύποπτος, ο διαιτητής, το όνομα αυτού Μ. Θ. επέτρεψε στον ποδοσφαιριστή-εγκληματία(σ.σ. αναφέρεται όνομα και αριθμός δελτίου) να προσπαθήσει να σκοτώσει παίχτες του Αστακού.(…)Οι άθλιοι διαιτητές , βοηθοί παρατηρητές δεν είδαν και δεν ανέφεραν τίποτα»

Οι θέσεις
Αυτή η περίπτωση τόσο εξόφθαλμων καταγγελιών δεν είναι η μοναδική και για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε τα ονόματα. Βλέπετε όλη η ατιμωρησία και η παθογένεια αυτών που βλέπουμε στην τηλεόραση έχουν περάσει και στο ερασιτεχνικό. Αποτέλεσμα είχαμε να ενσκήψουν και ομάδες «κρούσης» που αν και έχουν πολλές φορές κατονομαστεί, έχει θεωρηθεί επιτυχία το γεγονός ότι η αστυνομία μπόρεσε και τους απαγόρευσε την είσοδο σε γήπεδο πρόσφατα μόνο και μόνο για να μην υπάρξει συνέχεια σε ένα μακρύ κύκλο τοπικής βίας. Όταν ο σημερινός πρόεδρος της ΕΠΣΝΑ πολιτικός μηχανικός Τάκης Παπαχρήστος έθετε τις προτεραιότητές του και τους λόγους που τον οδήγησαν να ασχοληθεί ενεργά είχε δηλώσει ότι το ποδόσφαιρο της περιοχής έχει οδηγηθεί σε μαρασμό και ότι η εικόνα του λέει ότι δεν έχει παρακάτω. Μια απλή βόλτα στα «ξερά» του νομού θα πείσει και τον πιο άσχετο ότι η ελπίδα δεν υπάρχει ούτε καν ως προς το ταλέντο που υποτίθεται ότι πρέπει να ξεπηδάει μέσα από την ενασχόληση με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Κι όμως το ποδόσφαιρο αυτό είναι και όχι η Σούπερ-Λίγκ και το στοίχημα.
Πρόσφατα η «Παναιτωλοακαρνανική Κίνηση Αναγέννησης του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου» με επικεφαλής τον παλιό αρχιδιαιτητή και ποδοσφαιράνθρωπο Δ. Ντάουλα κατέθεσε επίσημα πάνω από 25 προτάσεις και συνδιαλέχθηκε με τους ενδιαφερομένους. Σε παλιότερο υπόμνημα, τον περασμένο Ιανουάριο, 100 τουλάχιστον άτομα κατέθεσαν υπογεγραμμένο υπόμνημα εκφράζοντας την ανησυχία τους για το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ο πρόεδρος της ΕΠΣΝΑ κ. Παπαχρήστος σε επικοινωνία μας δήλωσε ότι καμιά προσπάθεια δεν μπορεί να απορριφθεί και εδώ που έχουμε φτάσει όλες οι ιδέες είναι καλοδεχούμενες. Επεσήμανε τη διαβούλευση που υπάρχει με την ΕΠΟ για τις τελικές προτάσεις για τα πρωταθλήματα και μας τόνισε ότι το σημαντικό είναι να μπουν κάποια κριτήρια και προϋποθέσεις για το ποια ομάδα μπορεί να παίζει ποδόσφαιρο. Για τη βία μας τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και -με εξαίρεση ένα αγώνα φέτος- ακόμα και οι πιο φασαριόζοι οπαδοί έχουν δει παιχνίδια- φωτιά, από την ίδια κερκίδα με αντίπαλους οργανωμένους. «Δυστυχής για την αθλιότητα των εγκαταστάσεων όλοι οι δήμαρχοι μας λένε ότι παρέλαβαν χάος. Η διαιτησία μας απασχολεί πολύ και τουλάχιστον τώρα δεν έχουμε την οικογενειοκρατία που είχαμε παλιότερα. Αλλά το βασικό είναι μια φόρμουλα να παίρνουμε την επιδότηση που δικαιούμαστε» μας δήλωσε. Φτάνουν αυτά; Μάλλον όχι αλλά από κάπου πρέπει να γίνει ένα ξεκίνημα. Αν το πρόβλημα δεν είναι βαθύτερο. Αν δηλαδή δεν είναι το ίδιο που κάνει τους νέους να μην έχουν μεράκι για σπορ όπως δεν έχουν και μεράκι για δουλειά…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.