Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Ερώτηση ΚΚΕ για το Πανεπιστήμιο του Αγρινίου

Ερώτηση ΚΚΕ για το Πανεπιστήμιο του Αγρινίου

Tρεις βουλευτές του ΚΚΕ, οι Νίκος Μωραΐτης,Γιάννης Πρωτούλης καιΝίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν Ερώτηση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας προς την υπουργό Παιδείας ζητώντας παράλλληλα ” να φύγουν άμεσα οι επιχειρήσεις από τις διοικήσεις των ΑΕΙ της χώρας”. Το κέιμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Οι περικοπές των κρατικών κονδυλίων για τα ΑΕΙ της χώρας, που ξεπερνούν το 30% του προϋπολογισμού, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των περισσότερων και ιδιαίτερα των περιφερειακών ιδρυμάτων. Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης, με την αγαστή συνεργασία των ΝΔ, ΛΑΟΣ, τη σύμπλευση ουσιαστικά των άλλων δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική του κεφαλαίου για πιο οργανική σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις. Είναι πολιτική που ψηφίστηκε από τις προηγούμενες και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και εντείνεται σήμερα, στο έδαφος της κρίσης.
Ειδικότερα, το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Αγρινίου, αντιμετωπίζοντας μια έκρυθμη κατάσταση όπου δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της λειτουργίας του, αποφάσισε στη συνέλευση του Τμήματος να αναστείλει τη λειτουργία του για μια βδομάδα. Το συγκεκριμένο Τμήμα λειτουργεί με κοινοτικά κονδύλια, τα οποία περιέκοψε επιπλέον η διορισμένη διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, στην οποία συμμετέχουν και επιχειρήσεις. Η κατάσταση αυτή είναι ενδεικτική για τη γενικότερη κατεύθυνση της πρόσδεσης των ΑΕΙ της χώρας στο άρμα των επιχειρηματικών συμφερόντων, που εισβάλλουν ήδη στη διοίκηση, στη δομή και στο περιεχόμενο των σπουδών.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι οι χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ, μέσω κοινοτικών κονδυλίων, μετά τη λήξη τους, θα εξωθούσαν τα Τμήματα προς αναζήτηση ιδιωτικών πόρων και διδάκτρων, στόχευαν δηλαδή εξαρχής στην προώθηση του Πανεπιστημίου-επιχείρηση. Σήμερα, με το νέο Νόμο Πλαίσιο που προωθείται, κατοχυρώνεται και θεσμικά το Πανεπιστήμιο-Ανώνυμη Εταιρία, εισβάλλουν πλέον βίαια οι επιχειρήσεις σε όλες τις πτυχές λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Ο «Καλλικράτης» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που προβλέπει κλεισίματα και συγχωνεύσεις ιδιαίτερα περιφερειακών ιδρυμάτων, είναι ακόμα ένας μοχλός πίεσης, προκειμένου τα Τμήματα να προσαρμόσουν βαθύτερα τη λειτουργία τους στις ανάγκες της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, και σε περιφερειακό επίπεδο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
1. τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα έκτακτο κονδύλι χρηματοδότησης του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος Φυσικών Πόρων Αγρινίου, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της ακαδημαϊκής λειτουργίας, της φοιτητικής μέριμνας του Τμήματος.
2. τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να φύγουν άμεσα οι επιχειρήσεις από τις διοικήσεις των ΑΕΙ της χώρας, από όλες τις πτυχές λειτουργίας των Ιδρυμάτων, να μην εξωθούνται τα ΑΕΙ σε επιχειρηματική δράση στην εκπαιδευτική και ερευνητική τους δραστηριότητα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.