Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Η άγνωστη μεσαιωνική μάχη του Αχελώου για μια γυναίκα το 1359

Η άγνωστη μεσαιωνική μάχη του Αχελώου για μια γυναίκα το 1359

nikiforos
Μια άγνωστη πτυχή της τοπικής Ιστορίας μας είναι η μεσαιωνική μάχη του Αχελώου που δόθηκε το 1359 από τον Νικηφόρο Β΄ Ορσίνι η Νικηφόρος Β΄ Δούκαςτο 1359 . Όντας φιλόδοξος και θέλοντας να εδραιώσει την κυριαρχία του εκτός από τη Θεσσαλία και στην Αιτωλία δε δίστασε να συνεργαστεί με τους Σέρβους προκειμένου να διώξει τους Αλβανούς που είχαν πρόσκαιρη παρουσία στην Αιτωλοακαρνανία προσπαθώντας να κυριαρχήσουν στην περιοχή προκαλώντας πολλές ζημιές.

Για να το πετύχει αυτό έπρεπε θα έπρεπε να χω­ρίσει την γυναίκα του και να συνάψει γάμο με σερβίδα. Αυτό θα του εξασφάλιζε την υποστήριξη των Σέρβων και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τους Αλβανούς, που αντιτάσσονταν στην αρχή
του και προξενούσαν σοβαρές ζημιές. Πράγματι ο Νικηφόρος α­ποφάσισε να χωρίσει την γυναίκα του και την έστειλε στην’Αρ
τα,, όπου τελούσε υπό φρούρηση. Συγχρόνως απέστειλε πρεσβεία στην χήρα του Δουσάν τσαρίνα Έλενα ζητώντας την σύναψη γά­μου με την αδελφή της.

Ο Νικηφόρος πληρώνει για την προδοσία
.
Η Μαρία όταν κατάλαβε τις κακές προθέσεις του άνδρα της ζήτησε βοήθεια από τον αδελφό της Μανουήλ Καντακουζηνό,δεσπότη του Μορέως, Εκείνος έστειλε αμέσως πλοίο για να παραλάβει την αδελφή του. Την Μαρία κατευόδωσαν οι Ηπειρώ­τες και οι Αλβανοί, οι οποίοι την συμπαθούσαν και την σέβονταν για τον ενάρετο και γενναιόδωρο χαρακτήρα της, αλλά καιλόγω της εκτίμησης που έτρεφαν για τον πατέρα της,.-„στον ” οποίο έμειναν αφοσιωμένοι ακόμη και μετά την παραίτηση του από τον θρόνο.

Τότε ο Νικηφόρος είτε γιατί φοβήθηκε,εί­τε γιατί συνετίσθηκε, ματαίωσε τον γάμο του με την σερβίδα και κάλεσε την γυναίκα του να γυρίσει πίσω από την Πελοπόν­νησο . Πριν προλάβει όμως η Μαρία να ξεκινήσει την πρόλαβαντα άσχημα νέα. 0 Νικηφόρος παρασυρμένος από τον εγωισμό του, για να μη θεωρηθεί ότι διατήρησε την εξουσία χάρη στην συμ­πάθεια που υπήρχε προς την γυναίκα του, επετέθη εναντίον των επαναστατημένων Αλβανών για να τους υποτάξει πριν από την επιστροφή της.
Επειδή ο ίδιος δεν διέθετε αξιόμαχες δυνάμεις κάλεσε σε βοήθεια Τούρκους πειρατές, που είχαν περαιω­θεί τότε στην Θεσσαλία. Η σύγκρουση έγινε στον Αχελώο, όπου ο Νικηφόρος φονεύθηκε από τους Αλβανούς και ο στρατός του εξολοθρεύθηκε.

Που έγινε ακριβώς η μάχη του Αχελώου

Πολλά ήταν τα ερωτήματα για το που έγινε η μάχη του Αχελώου. Πολλοί ταύτιζαν τη θέση της με την ομώνυμη πόλη. Άλλοι την τοποθετούσαν μεταξύ Αγγελοκάστρου και Αιτωλικού ενώ ο καθηγητής Β. Κατσαρός στην Επισκοπή Μάστρου στις Οινιάδες.

Επιμέλεια: Λίνος Υφαντής.

Με πληροφορίες από τη διδακτορική διατριβή της Μελπομένης Κατσαροπούλου “Ένα πρόβλημα της Ελληνικής Μεσαιωνικής Ιστορίας- Η σερβική επέκταση στη Δυτική Κεντρική Ελλάδα στα μέσα του ΙΔ’ ΑΙ.
 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.