Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Η αγωνία των φοιτητών του Τμήματος ΔΠΦΠ

Ο αγώνας για μετονομασία, το ενδεχόμενο το τμήμα να μεταφερθεί στην Πάτρα και το ΤΕΕ που πρέπει να παρέμβει

Απο σχετική κινητοποίηση των φοιτητών στο Αγρίνιο
Απο σχετική κινητοποίηση των φοιτητών στο Αγρίνιο

Νέα σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος δημιουργείται στην Koζάνη ενόσω το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Αγρινίου διεκδικεί ,σχεδόν πέντε χρόνια, να μετονομαστεί (σε Μηχανικών Περιβάλλοντος) , μας πληροφορούν φοιτητές του. Η αγωνία τους έκδηλη για την πορεία του θέματος της μετονομασίας και της κατοχύρωσης των  επαγγελματικών δικαιωμάτων. Διάχυτη εξάλλου η εκτίμησή τους πως εάν δεν αλλάξει κάτι το τμήμα στο μέλλον θα φύγει από το Αγρίνιο καθώς η Πάτρα θα έχει τα άλλοθι. Παραθέτουμε τι υποστηρίζουν φοιτητές του Τμήματος ΔΠΦΠ ( που ήρθαν σε επικοινωνία με το agrinionews.gr)  δίνοντας τους το λόγο:
Έχοντας κάνει όλες τις αλλαγές στον οδηγό σπουδών του (πλέον δύσκολος από τα αντίστοιχα τμήματα) η δικαίωση δεν έχει έρθει ακόμη για το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Αγρινίου όταν μάλιστα η πρόσφατη αξιολόγηση του κατέδειξε ως το δεύτερο καλύτερο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών στον τομέα της έρευνας. «Ένα τμήμα καμάρι για το Αγρίνιο που όμως κανείς δεν νοιάζεται για τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών», υπογραμμίζουν.
Εξηγούν ως εξής το τι σημαίνει να μην είσαι «μηχανικός περιβάλλοντος» αλλά περιβαλλοντολόγος από το τμήμα Αγρινίου:
Περιβαλλοντολόγοι θεωρούνται και έχουν δικαιώματα μόνο οι απόφοιτοι του Τμήματος Περιβάλλοντος Αιγαίου. Αυτό σημαίνει ότι μια τετραετής σχολή με σχεδόν τα μισά μαθήματα από το τμήμα του Αγρινίου είναι καλύτερη. Οπότε οι απόφοιτοι του Αγρινίου σπουδάζοντας πέντε χρόνια με μαθήματα που αναλογούν σε 1,5 χρόνο επιπλέον σπουδών αποκτούν το ίδιο πτυχίο.
Τι σημαίνει όμως το να είσαι Μηχανικός Περιβάλλοντος: Ο Μηχανικός Περιβάλλοντος είναι μέλος του ΤΕΕ ενώ ο περιβαλλοντολόγος όχι .Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι Αγρινίου «ανταγωνίζονται» τους μηχανικούς σε δικαιώματα που το ΤΕΕ καθορίζει και τα δίνει στα μελή του. Επίσης ο κάθε μηχανικός μπορεί να γίνει ενεργειακός επιθεωρητής πράγμα που δεν μπορούν οι απόφοιτοι του τμήματος Αγρινίου. Η επιστήμη του μηχανικού περιβάλλοντος έχει να ανταγωνιστεί όλες τις υπόλοιπες καθώς είναι η πιο νέα και όλα τα δικαιώματα περί μελετών στο περιβάλλον τα έχουν παρά πολλά τμήματα.
«Οπότε μοιράζεται η “πίτα” και εμείς είμαστε έξω από την πίτα των ήδη αδικημένων μηχανικών περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά έχουν καταφέρει και τώρα πρόσφατα να διεκδικούν έργα που μπορούν να τα υπογράψουν μόνο οι απόφοιτοι μηχανικών περιβάλλοντος», αναφέρουν.
Οι φοιτητές του Tμήματος ΔΠΦΠ σημειώνουν πως έχουν γίνει ενέργειες στο ΣΑΠΕ και στο Υπουργείου Παιδείας από τους ίδιους (και χωρίς να έχουν συμπαράσταση) για την μετονομασία χωρίς αποτέλεσμα. Το περιφερειακό ΤΕΕ δεν έχει πάρει θέση γιατί-όπως εκτιμούν- δεν θέλει να γίνει η μετονομασία ενώ σε αντιδιαστολή αναφέρεται η στάση του ΤΕΕ Κρήτης που έγινε ο αρωγός ώστε να μετονομαστεί το τμήμα Χημικών Μηχανικών σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Οι φοιτητές( που ήρθαν σε επικοινωνία με το agrinionews.gr) εκτιμούν μάλιστα ότι το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να παρέμβει .
Αυτά πάνω κάτω υποστηρίζουν φοιτητές και σε επιμέρους θέματα ίσως υπάρχουν ενστάσεις. Ωστόσο σεβόμαστε τον αγώνα τους στο τρίπτυχο: Παραμονή των Τμημάτων στο Αγρίνιο, κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων και μετονομασία του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε «Μηχανικούς Περιβάλλοντος».

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ουπς

    Ένα σωρό σχολές και τμήματα ΑΕΙ ΚΑΙ ΑΤΕΙ παντού στη χώρα! Δεν πάει άλλο…Έχουν ξεπεράσει και τις εκκλησιές με τα ξωκλήσια μαζί! Δεν μας φτάνουν οι τόσοι άνεργοι πτυχιούχοι με τις παρόμοιες ειδικότητες και το μπλέξιμο των επαγγελματικών δικαιωμάτων; Τα κακά του Πα.Σο.Κ. και των συνεχιστών αυτών των αντιλήψεων για την εκπαίδευση είναι αυτά. Σχεδόν όλες οι σχολές και τα τμήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 15-17 χρόνια θα έπρεπε να είναι αντικείμενο μεταπτυχιακών ή και διδακτορικών των ήδη υπαρχουσών πανεπιστημιακών τμημάτων….Αλλά πως θα πάρουμε τους ψήφους σου λένε οι πολιτικοί και οι πολιτικάντηδες;; Βολεύοντας κόσμο σε νεοϊδρυθέντα τμήματα και σχολές…..Δώσε όραμα στο λαό και ότι βγεί…
    “Ότι να ‘ναι” που λέμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.