Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Η ανατομία του “Ανεξάρτητος” στην Αιτωλοακαρνανία

Η ανατομία του “Ανεξάρτητος” στην Αιτωλοακαρνανία

provatookΕν μέσω κρίσης διαπιστώθηκε ότι ανεξάρτητες παρατάξεις καταγράφουν πολύ καλή παρουσία σε συνδικαλιστικά όργανα. Αυτό συνέβη στους δασκάλους και χθες στους καθηγητές. Έχει ένα ενδιαφέρουν να δούμε την φύση και την πορεία ανεξαρτήτων σχημάτων σε συνδικαλιστικά όργανα, σε συλλόγους και στην Αυτοδιοίκηση στην Αιτωλοακαρνανία σε ακτιβιστικά κινήματα και πως αυτά πορεύτηκαν μέσα στο χρόνο.

Τι εννοούμε ανεξάρτητος ( χωρίς εισαγωγικά)

Ως αφετηρία του ανεξάρτητος εκλαμβάνεται φορέας η παράταξη που όχι μόνο αποτινάσσει επίσημα κομματική ταμπέλα, αλλά δεν παράγει έργο ιδεολογικά φορτισμένο ή δεν  λειτουργεί υπό την ομπρέλα κάποιου συνδικαλιστικού μηχανισμού πανελλήνιας-κομματικής αναφοράς.  Δεν θα μπούμε στην διαδικασία ονοματολογίας γιατί η πλειοψηφία των παρατάξεων- ακόμα και τρανταχτές περιπτώσεις-διεκδικούν το χρίσμα του ανεξάρτητου.

Οι ανεξάρτητοι και το κυνήγι των μαγισσών.

Θα αναφερθούμε στους αντικειμενικά ανεξάρτητους: Το πρώτο πράγμα που γίνεται ειδικά τα τελευταία χρόνια από άλλους  είναι να τους φορέσουν μια κομματική ταμπέλα: Η σύνηθης ετικέτα είναι Πασοκος , “Ποταμίσιος” ή και (λιγότερες φορές) ακροαριστερός ή  κρυφοακροδεξούς (!) Στη συνέχεια σκανάρονται τα ονόματα και τα ψηφοδέλτια τους ή τα μέλη του ΔΣ αν πρόκειται για σύλλογοι και αν κάποιο όνομα συμμετείχε σε εκλογές ή θύμιζε έστω όνομα πολιτευτή ή πολιτικού αμέσως το σχήμα “βάφονταν”με το ανάλογο χρώμα, ακόμα και αν επρόκειτο για φοιτητικούς συλλόγους (!). Παλαιότερα πριν το 2010 ανεξάρτητα σχήματα αποδίδονταν σε μηχανισμούς βουλευτών καθώς το πολιτικό σύστημα στην Αιτωλοακαρνανία ήταν ιδιαίτερα πρωσοποπαγές με ρίζες καλώς η κακώς ( κακώς) στη βάση της κοινωνίας.

Η ιδεολογική αποφόρτιση της έννοιας ανεξάρτητος

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της δεκαετίας του 2010 σε σχέση με παλαιότερα είναι ότι η έννοια του ανεξάρτητος τόσο στη ρητορική όσο και στα σύμβολα-χρώματα που χρησιμοποιούνται έγινε περισσότερο απολιτίκ. Παλαιότερα ταυτίζονταν σε διαφωνούντες με αριστερή αναφορά.  Η τάση αυτή ίσχυσε και σε τοπικό επίπεδο χωρίς να εκλείψουν και οι φορτισμένοι ιδεολογικά ανεξάρτητοι.

Ποιοι προτιμούν τους ανεξάρτητους

Αν κρίνουμε από τους εκπαιδευτικούς που τους έχουμε πρόσφατα στη μνήμη μας, τους ανεξάρτητους τους προτιμούν απαιτητικοί ψηφοφόροι, που δεν χαρίζονται εύκολα και πρέπει να αγωνιστεί μια παράταξη σκληρά για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους για επόμενες φορές. Επίσης τέτοια εγχειρήματα αφορούν είτε ανθρώπους με αυτοπεποίθηση στην εργασιακή τους παρουσία όπου περιφρονούν οποιαδήποτε πελατειακή προσσέγγιση είτε διαμαρτυρόμενους που ψηφίζουν κατά παράδοση μικρές παρατάξεις ή απαγοητεύτηκαν από μεγαλύτερες.

Ποια η μέχρι τώρα τύχη των ανεξάρτητων στην Αιτωλοακαρνανία.

Κανόνας δεν μπορεί να βγει γιατί δεν ήταν λίγες οι παρατάξεις και λίγα τα σωματεία που συμμετείχαν. Υπάρχουν σωματεία περισσότερο και άλλα λιγότερο ανεκτικά στην κυριολεκτική έννοια του ανεξάρτητος. Το τι είναι όμως η κάθε παράταξη και το πόσο ανεξάρτητη είναι με τους όρους που περιγράψαμε θέλει ξεχωριστή ανάλυση το κάθε ένα και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, για αυτό και δεν μπαίνουμε σε ονοματολογία. Ειδικά σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και σε ακτιβιστικά κινήματα υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες.

Σίγουρα όμως το μέλλον των ανεξαρτήτων προβλέπεται ευοίωνο!!

Ο Υπερ-βολικός

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.