Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Η ηλιθιότητα δεν αφήνει ούτε τους ευεργέτες να βοηθήσουν

blak

Στο κρατικό ραδιόφωνο προχτές άκουγα την είδηση του κλεισίματος του εργοστασίου της Softex. Το άλλαξα κι έβαλα ειδήσεις σε έναν ιδιωτικό σταθμό. Είτε γιατί είχε γράψει τα δύο δελτία η ίδια η Όλγα Γεροβασίλη είτε γιατί είχε πιάσει τόπο κάποιο non paper, η είδηση μεταδιδόταν σχεδόν πανομοιότυπα. Σε κάθε πρόταση που εκφωνούνταν υπήρχε η λέξη «πολυεθνική». Με το που τέλειωνε η είδηση ο ακροατής δεν είχε πια καμιά αμφιβολία: Αυτοί οι αλήτες με τις πολυεθνικές θέλουν το κακό μας, μας μισούν, να πούμε. Επίτηδες το κάνουν για να μας δημιουργήσουν πρόβλημα, να γίνουμε σαν τη Βενεζουέλα που έμεινε από κωλ…χαρτο πριν προλάβει να αλλάξει κυβέρνηση. Ύστερα άκουσα και τον υπουργό κ. Σκουρλέτη να κατηγορεί τους μεταλλωρύχους για μειωμένη ταξική συνείδηση. Το έψαξα λίγο και βρήκα ότι ο κ. Σκουρλέτης μένει σε μονοκατοικία στην Εκάλη…

Λίγο μετά μάθαινα για τη νέα δωρεά που άφησε στο νοσοκομείο Αγρινίου η αείμνηστη Ελένη Τσικνιά.  Σημαντικά περιουσιακά ακίνητα περνάνε στο Νοσοκομείο, χρήματα , καταθέσεις, ομόλογα , πέντε ακίνητα στην οδό Παπαστράτου, ενώ στο σπίτι που κατοικούσε μόνιμα η Ελένη Τσικνιά υπάρχουν λίρες Αγγλίας και άλλα κοσμήματα αξίας τα οποία επίσης θα παραδοθούν στο Νοσοκομείο. Απορώ πως κι έχουμε αργήσει και δεν έχουμε ήδη εξυφάνει καμιά θεωρία συνωμοσίας ακόμα.

Τόσο μεγάλη ευεργεσία και προσήλωση στην τοπική δομή Υγείας(μην ξεχνάμε πως  νοσοκομείο χωρίς τη δωρεά Τσικνιά για το οικόπεδο δεν θα βλέπαμε ποτέ) καταντά αβάσταχτη. Σίγουρα πολλοί πρέπει να απορούν για το αν ήταν σίγουρη, αν πίστεψε ότι η προσφορά της θα πιάσει τόπο..

Από την άλλη, στη χώρα με την φυτεμένη, εδώ και πολλές δεκαετίες, εχθρότητα απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μόνο το σοκ που πρέπει να προκαλεί το μέγεθος μιας τέτοιας προσφοράς σε δεκάδες ιδεοληπτικούς αξίζει από μόνο του. Είμαι βέβαιος κάποια ένσταση την έχουν ήδη έτοιμη, άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά. Πάντως και μόνο πέντε σοβαροί άνθρωποι- οι οποίοι έχουν μεν την κοσμοθεωρία τους αλλά θέλουν, πάνω από όλα, να γίνεται η δουλειά- αν αλλάξουν γνώμη για την ιδιωτική πρωτοβουλία θα είναι κέρδος. Οι υπόλοιποι δεν μπορούν να σωθούν.

Όπως θύμισε χτες ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος στην Καθημερινή, σύμφωνα με τον Ιταλό καθηγητή οικονομικής ιστορίας Κάρλο Τσιπόλα, που έγραψε το διάσημο χιουμοριστικό δοκίμιο “Οι Βασικοί Νόμοι Της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας”, υπάρχουν οι “ανήμποροι”, αυτοί που ενεργούν με τρόπο που κάνει καλό στους άλλους, αλλά κακό στον εαυτό τους. Οι “έξυπνοι”, αυτοί που ενεργούν με τρόπο που κάνει καλό στους άλλους, αλλά καλό και στον εαυτό τους. Οι “λωποδύτες”, αυτοί που κάνουν κακό στους άλλους, αλλά καλό στον εαυτό τους. Και, τέλος, φυσικά, αυτοί που κάνουν κακό στους άλλους, και κάνουν κακό και στον εαυτό τους, η μεγαλύτερη κατηγορία: Είναι οι ηλίθιοι. Τα πιο επικίνδυνα και επιζήμια πλάσματα στη Γη.

Όπως λέει, οι ηλίθιοι υπάρχουν παντού. Το ίδιο ποσοστό ηλιθίων υπάρχει στη Σουηδία, το ίδιο στη Σιγκαπούρη, το ίδιο και στην Ελλάδα. Οπότε γιατί χρεοκοπούμε εμείς και όχι αυτοί; “Σε μια χώρα που παρακμάζει”, γράφει, “το ποσοστό των ηλίθιων είναι σταθερό. Ωστόσο, στον υπόλοιπο πληθυσμό μπορεί κάποιος να παρατηρήσει αφ’ ενός ανάμεσα στους κατέχοντες την εξουσία μια υπερεκπροσώπηση “λωποδυτών” που ρέπουν προς την ηλιθιότητα, και αφ’ ετέρου, ανάμεσα στους μη-κατέχοντες εξουσία, έναν εξίσου ανησυχητικό αριθμό “ανήμπορων” ατόμων. Αυτές οι ανακατατάξεις στην αναλογία του μη-ηλίθιου πληθυσμού αναπόφευκτα μεγιστοποιούν την καταστρεπτική δύναμη των ηλιθίων, και κάνουν την παρακμή βέβαιη. Και έτσι η χώρα πάει κατά διαόλου”…

Μεγάλη αλήθεια! Όποιος κυκλοφορεί ελάχιστα εκεί που εννοείται ότι δίνονται οι αγώνες κάθε είδους εδώ και μερικά χρόνια, την έχει δει ζωντανή μπροστά του αυτή την αλήθεια.

 

Γ.Συμψηρής

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.