Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Η ιστορία με το Ράμμο ακόμα λέγεται… αλλά θέλει διορθώσεις…

Η ιστορία με το Ράμμο ακόμα λέγεται…  αλλά θέλει διορθώσεις…

Αλιεύσαμε στο ενδιαφέρον ΠΑΟΚτζίδικο site paok24.com την παλιά αλλά πάντα επίκαιρη ιστορία με το κομμένο αυτί του Ράμμου όπως αυτή έχε περάσει στον μύθο πια και με όσες πληροφορίες έχουν μείνει από μια εποχή που οι μόνες πληροφορίες που διατηρούνταν ήταν ότι καταγραφόταν στις εφημερίδες. Και μάλιστα σε εφημερίδες (και ραδιόφωνο) χωρίς πολλούς ανταποκριτές που συνήθως εξέφραζαν το πώς έβλεπαν τα πράγματα δημοσιογράφοι και παράγοντες από τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Γράφει λοιπόν για το θέμα το συγκεκριμένο site: «Ήταν 29 Φεβρουαρίου του 1976. Ο ΠΑΟΚ διεκδικούσε τον τίτλο, τον οποίο κατέκτησε και ο Παναιτωλικός την αποφυγή του υποβιβασμού την οποία πέτυχε καθώς αυξήθηκαν οι ομάδες της Α εθνικής την επόμενη περίοδο. Το κλίμα στο γήπεδο ήταν άγριο εξαιτίας της παρουσίας του Θεσσαλονικιού διαιτητή Στέφανου Ράμμου. Ο Παναιτωλικός είχε παράπονα για μία διαιτησία του Ράμμου σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό, λίγες εβδομάδες πριν την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ. Μετά από σωρεία χαμένων ευκαιριών, ο ΠΑΟΚ κέρδισε πέναλτι στο 72 σε ανατροπή του Σαράφη που βρισκόταν στον αέρα για κεφαλιά. Δημιουργήθηκε ένταση, ο Ράμμος σκέφτηκε να διακόψει τον αγώνα, αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν για λίγο και ο Σαράφης έκανε το 0-1 εκτελώντας το πέναλτι. Στο 86 ο Κερμανίδης διαμόρφωσε το τελικό 0-2. Το σφύριγμα της λήξης έδωσε την αφορμή για τον πανικό. Οπαδοί εισέβαλαν στο γήπεδο με στόχο τον Ράμμο. Κάποιος του δάγκωσε το αυτί και… έκοψε ένα μεγάλο κομμάτι. Ακόμη και μετά από αυτό, εξακολουθούσαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές. Οι γιατροί του γηπέδου αρνήθηκαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες δηλώνοντας αναρμόδιοι. Μετά από παρέμβαση του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ, Γιώργου Παντελάκη, ειδοποιήθηκε εισαγγελέας και ο Ράμμος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής “το μεγαλύτερο κομμάτι του αυτιού δεν υπάρχει, ενώ διακρίνονται τα σημάδια της δαγκωματιάς”. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, καθώς το γεγονός ήταν πρωτοφανές. Οι συλληφθέντες για την επίθεση στο διαιτητή τιμωρήθηκαν με τέσσερις μήνες φυλάκισης. Αρκετά χρόνια μετά, ένας εξ αυτών δήλωσε ότι εκείνος που δάγκωσε τον Ράμμο δεν συνελήφθη ποτέ. Λίγες ημέρες αργότερα τοπικός ζαχαροπλάστης απέδειξε ότι διαθέτει μακάβριο χιούμορ καθώς δημιούργησε και πουλούσε πάστες στο σχήμα του αυτιού του διαιτητή με την ονομασία “αυτί Ράμμου”. Από την πλευρά του ο διαιτητής δήλωνε με μαύρο χιούμορ ότι “γλίτωσα από του Χάρου τα δόντια”. Ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι στις 12 Μαρτίου του 1976 το δικαστήριο του Αγρινίου επέβαλε ποινή φυλάκισης ένδεκα μηνών στον Ράμμο, για εξύβριση αστυνομικών!
Το αυτί δεν βρέθηκε ποτέ…»

Και τώρα η ιστορία αναθεωρημένη και σύμφωνα με ανθρώπους τους οποίους αναζήτησε και βρήκε ο γράφων. Πρώτα –πρώτα πρέπει να πούμε ότι στο κείμενο σκόπιμα είναι υποβαθμισμένο το γεγονός ότι «πέναλτυ» ουδέποτε υπήρξε και ότι όποιος εκείνη τη μέρα ήταν στο γήπεδο θεώρησε το συγκεκριμένο σφύριγμα πάνω στο Σαράφη όχι απλώς μαϊμού αλλά…ουρακοτάγκο. Κατόπιν πρέπει να εξηγηθεί ότι οι γιατροί του γηπέδου δεν δήλωσαν…αναρμόδιοι να επιληφθούν των τραυμάτων του εν λόγω διαιτητή αλλά απλά δεν μπόρεσαν ποτέ να ασκήσουν το καθήκον τους λόγω του χάους που επικράτησε αλλά και λόγω του φόβου για τη ζωή τους. Σχετικά, δε, με «…τη παρέμβαση του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ…κλπ,κλπ» θα ήταν ίσως καλό- πριν αναφερθεί το πώς ασχολήθηκε ο εισαγγελέας- να πούμε ότι ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και 3(!) παράγοντες του Παναιτωλικού.

Το τελάρο αντί για το δάγκωμα
Συνέχεια με λίγη ακόμη αναθεώρηση της Ιστορίας: Σύμφωνα λοιπόν με μαρτυρίες που υπάρχουν πια και αξιολογούνται ως απόλυτα αξιόπιστες δεν υπήρξε ποτέ δάγκωμα στο αυτί του Ράμμου και δεν «έφυγε» ποτέ το αυτί του ώστε να βρεθεί κάποτε όπως αναφέρεται στο τέλος του παραπάνω κειμένου. Ο Ράμμος ξυλοκοπήθηκε άσχημα και είναι αλήθεια ότι πολλοί από εκείνους που τον χτύπησαν δεν συνελήφθησαν ποτέ. Όμως σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν πολύ κοντά(πιο κοντά δεν γινόταν…) στα γεγονότα μέρος του αυτιού του Ράμμου αποκόπηκε όταν κάποιος του φόρεσε κολάρο ένα τελάρο για ροδάκινα! Και για να είμαστε ακριβείς ένα από τα μικρά ξύλινα τελάρα που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα σε κάποια παλιά μανάβικα και όχι τα μεγάλα τελάρα της λαχαναγοράς! Το γιατί επικράτησε η ιστορία του δαγκώματος θα πρέπει να αναζητηθεί στο πόσο γοητευτική είναι μια τέτοια έκφραση βίας και στο έλλειμμα διασταύρωσης της είδησης της εποχής. Το γεγονός ότι εκείνος που έφαγε με τα δόντια του το αυτί δεν βρέθηκε ποτέ είναι το ίδιο αληθινό με το γεγονός ότι ένας από εκείνους που κατηγορήθηκαν ότι έφαγαν το αυτί του Ράμμου (χωρίς ποτέ να συλληφθεί) δεν ήταν σε θέση για κάτι τέτοιο λόγω προχωρημένης πάθησης στα δόντια!

Το μανίκι
Παράλληλα αυτό που είναι σχεδόν άγνωστο ιστορικά είναι το γεγονός της περιφοράς του μανικιού του Ράμμου στην πόλη! Συγκεκριμένα στο χαμό που ακολούθησε και ενώ ο διαιτητής δερνόταν ένας από τους επιτιθέμενους τον είχε πιάσει τόσο γερά από το μανίκι ώστε όταν τον τράβηξαν από πάνω του αποκολλήθηκε και του έμεινε στο χέρι. Στη συνέχεια το ματωμένο μανίκι θεωρήθηκε ως λάβαρο και πανηγυρίστηκε έξαλλα. Μεταφέρθηκε σε ξυλουργείο όπου μπήκε πάνω σε ξύλινο σταυρό(!) που έφερε το όνομα του Ράμμου και στη συνέχεια εκτέθηκε σε… λαϊκό προσκύνημα στο κέντρο της πόλης δια της περιφοράς! Υπάρχουν δε φωτογραφίες της εποχής όπου μικρά παιδιά κρατάνε το σταυρό με το μανίκι του Ράμμου στο πρανές της σημερινής Προυσσιωτίσης εκεί όπου έχει υψωθεί πια η καινούρια εξέδρα! Πρόκειται για ιστορία εξίσου σημαντική με το «αυτί» που όμως επισκιάστηκε μέσα στη θολούρα των γεγονότων εκείνης της μέρας αλλά και για τον προφανή λόγο της απόδειξης οποιασδήποτε μεταμέλειας για τα όσα έπαθε ο Ράμμος τουλάχιστον σε ότι αφορά της τότε Αγρινιώτικη συνείδηση…
Αυτά είναι μερικά από τα καινούρια στοιχεία της ιστοριογραφίας που αφορούν και στον Παναιτωλικό αλλά και στην πόλη. Η Ιστορία δεν σταματά να γράφεται, είναι ζωντανή και πάντα αναθεωρείται μόλις κατακάθεται ο κουρνιαχτός του μύθου…

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.