Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Η Φιλοζωική Αγρινίου δίνει το παράδειγμα…

Η Φιλοζωική Αγρινίου δίνει το παράδειγμα…

Αν κάνει κάποιος μια πρωινή βόλτα στο εθνικό οδικό δίκτυο της περιοχής μας, θα αντικρύσει δεκάδες ζώα νεκρά στην άσφαλτο. Στο κέντρο του Αγρινίου, καθώς και στα προάστιά της, δεκάδες σκυλιά περιφέρονται αβοήθητα προσπαθώντας να βρουν φαγητό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για σκυλιά που εγκαταλείφθηκαν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να τα φροντίζουν άλλο, επικαλούμενοι τις περισσότερες φορές την οικονομική κρίση.
Η κατάληξή τους είναι γνωστή στους περισσότερους από εμάς. Κάποιοι κάτοικοι τα εκδιώκουν, άλλοτε τα βασανίζουν και δυστυχώς τις περισσότερες φορές καταλήγουν νεκρά είτε χτυπημένα από κάποιο όχημα είτε δηλητηριασμένα.
Ωστόσο, και η κατάσταση των δεσποζόμενων ζώων στην περιοχή μας δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Δε λείπουν οι κακοποιήσεις από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που δεν παρέχουν αρκετή τροφή στα κατοικίδιά τους, ή τα κρατούν δεμένα και εκτεθειμένα στο κρύο ή τη ζέστη, χωρίς επαρκή χώρο, αντίθετα από τις ανάγκες του ζώου.
Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, ώθησε μια ομάδα ανθρώπων να οργανωθούν και να ασχοληθούν υπεύθυνα με ένα τέτοιο εγχείρημα, αγνοώντας τα έξοδα και τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία. Έτσι, εδώ και λίγους μήνες η πρώτη Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου είναι γεγονός και έχει να αντιμετωπίσει μια αρκετά μεγάλη πρόκληση, όπως αναφέρει στο «Γεγονός» η πρόεδρός της Γεωργία Γαρουφαλή: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι σίγουρα αυτό των αδέσποτων και άμεσα ο πληθυσμός τους πρέπει να στειρωθεί και να φροντιστεί. Ελπίζουμε σε λίγο διάστημα να μην υπάρχουν πια αδέσποτα και όλα τα ζώα να ζουν μια αξιοπρεπή ζωή».
Ωστόσο, η κυρία Γαρουφαλή πιστεύει ότι η αύξηση των αδέσποτων ζώων δεν οφείλεται πραγματικά στην οικονομική δυσχέρεια, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας: «Οι περισσότεροι, που εγκαταλείπουν το κατοικίδιό τους, θα προέβαιναν σε μια τέτοια πράξη αργά ή γρήγορα, ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση, επειδή αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης, που απαιτείται για τη φροντίδα του. Κατά τη γνώμη μου, λίγοι εγκαταλείπουν για καθαρά οικονομικούς λόγους ένα ζώο το οποίο επέλεξαν ίσως και αγόρασαν».
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όμως της Φιλοζωικής Οργάνωσης Αγρινίου βρίσκονται και τα δεσποζόμενα ζώα, για τα οποία στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες. «Ακόμη, η προστασία της άγριας πανίδας της περιοχής και η γενικότερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών είναι ορισμένοι από τους κύριους στόχους μας» προσθέτει.
Σε καθημερινή λοιπόν βάση τα 100 μέλη της Φιλοζωικής Αγρινίου διασχίζουν όλη την περιοχή παρέχοντας τροφή σε αδέσποτα ζώα, καθώς και φαρμακευτική περίθαλψη, όπου χρειάζεται. Και ήδη υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Δυστυχώς όμως αν και η Οργάνωση μετρά μήνες λειτουργίας, ακόμη δεν υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων, αφού δεν έχουν βρεθεί ακόμη εγκαταστάσεις, όπου θα μπορούσε να στεγαστεί μια τέτοια προσπάθεια.
Ο σχετικός νόμος ορίζει ότι οι δήμοι είναι υπεύθυνοι να δημιουργήσουν καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία. Όπως μας αναφέρει η κα. Γαρουφαλή, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με εκπροσώπους του δήμου Αγρινίου, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν λάβει κάποια ικανοποιητική απάντηση. Μάλιστα, η μη ανταπόκριση και η καθυστέρηση, όπως υποστηρίζουν, προσανατολίζει τα μέλη της Φιλοζωικής στην αποστολή καταγγελίας στον δήμο Αγρινίου, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση, αφού κάποια από τα αδέσποτα έχουν βρει προσωρινή στέγη, μόνο χάρη στο φιλότιμο κάποιων μελών και πολιτών του Αγρινίου. Πλέον όμως οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες, που δεν υπάρχει πλέον χώρος για άλλο αδέσποτο.
Από κει και πέρα, εάν κάποιος επιθυμεί να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο το έργο της Φιλοζωικής, μπορεί να το κάνει με διάφορους τρόπους. Καταρχάς, όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος της Οργάνωσης, μπορεί να επικοινωνεί μέσω facebook στο προφίλ της Οργάνωσης. Σε λίγες ημέρες, θα είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα της Φιλοζωικής, από όπου θα μπορεί κανείς να ενημερώνεται για όλες τις δράσεις της. «Θα συναντήσουμε προσωπικά τον ενδιαφερόμενο και θα τον ενημερώσουμε αναλυτικά για την οργάνωσή μας, αν επιθυμεί να συμμετέχει μπορεί να εγγραφεί καταβάλλοντας κάποιο ποσό» τονίζει η πρόεδρος της Φιλοζωικής.
Βέβαια, οποιοσδήποτε έχει φιλοζωικά αισθήματα μπορεί με κάποιο τρόπο να βοηθήσει το έργο τους. Είτε δωρίζοντας κάποιο χρηματικό ποσό, είτε παρέχοντας τροφή ή φάρμακα. Πολύτιμος είναι και ο χρόνος εθελοντικής εργασίας που μπορεί να διαθέσει κανείς ή ακόμη και η διάθεση να φιλοξενήσει κάποιο ζώο αν παραστεί ανάγκη, για σύντομο χρονικό διάστημα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.