Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Θεσσαλοί:« Θέλει η Κυβέρνηση να ολοκληρωθεί ο Αχελώος;»

Θεσσαλοί:« Θέλει η Κυβέρνηση να ολοκληρωθεί ο Αχελώος;»

Aναδημοσιεύουμε από το kosmoslarissa.gr το ρεπορτάζ της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕ για την εκτροπή του Αχελώου με αντικείμενο τα δικά τους συμπεράσματα από τη χθεσινή συζήτηση στο ΔΕΚ. Προκύπτει ο προβληματισμός τους για τη στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και η  πίεση προς την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Αναλυτικά:

 

«Θέλει η Κυβέρνηση να ολοκληρωθεί ο Αχελώος;»

«Θέλει ή δεν θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί το έργο του Αχελώου; Το ερώτημα αυτό καθίσταται εκ νέου επίκαιρο μετά τη συνεδρίαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς -κατά τους Θεσσαλούς-ο Νομικός Σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ ήταν περιέργως διστακτικόςστο να υποστηρίξει τη νομιμότητα και τη συμβατότητα του έργου από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου, αφού επέμενε στο να ομιλεί για «μελλοντικές διαχειριστικές μελέτες». Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΠΑΣΕ κ. Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια, η οποία παραχωρήθηκε από κοινού με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κώστα Τζανακούλη, καλώντας εκ νέου «τους συναρμόδιους Υπουργούς να πάρουν δημόσια μια υπεύθυνη και ξεκάθαρη θέση».

Ο κ. Κ. Αγοραστός, ο οποίος παρακολούθησε τη συνεδρίαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Αχελώο στο Λουξεμβούργο και σήμερα Πέμπτη θα ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ανέφερε στη δήλωσή του:

«Κατά την ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξαχθείσα διαδικασία, αναδείχθηκαν από την πλευρά των συνηγόρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΔΕΗ όλα τα στοιχεία εκείνα τα οποία αποδεικνύουν ότι πρόκειται περί ενός πολύπλοκου τεχνικού έργου το οποίο όχι μόνον δεν πλήττει το περιβάλλον αλλά αντίθετα είναι αυτό καθεαυτό οικολογικού χαρακτήρα αφού λαμβάνει υπ όψιν του αφενός την προστασία του ποταμού Αχελώου – με τη μεταφορά πολύ μικρού ποσοστού όγκου υδάτων του άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία – και αφετέρου προστατεύει τη Θεσσαλία από την ερημοποίηση – υφαλμύρωση των εδαφών της καθώς και το ολόκληρο το οικοσύστημά της που πλήττεται από την έλλειψη βροχοπτώσεων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός. Τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας όσο και δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης στις τοποθετήσεις τους, συνέδεσαν την ολοκλήρωση και λειτουργία του συγκεκριμένου έργου με την συζήτηση που γίνεται όσον αφορά στη χρήση λιγνιτικών κοιτασμάτων, κατά των οποίων αντιτίθενται οι τοπικές κοινωνίες (όπως και στην περίπτωση της Ελασσόνας).

Όπως υπενθύμισε ο κ. Τζανακούλης η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έναντι της ΕΕ μέχρι το 2020 να θέσει σε λειτουργία δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, και αυτό εξασφαλίζεται αν λειτουργήσουν τα εργοστάσια της Μεσοχώρας και της Συκίας και δεν τίθεται καν θέμα λιγνίτη, στην περίπτωση αυτή.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.