Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Θυελλώδεις άνεμοι θα σαρώσουν και την Αιτωλοακαρνανία

Προβλέψεις για τεράστιο βαρομετρικό χαμηλό σε ολόκληρη την Ευρώπη το επόμενο δεκαήμερο περιλαμβάνουν και την Ελλάδα. Που θα χτυπήσουν οι θυελλώδεις άνεμοι.

anemous-tufwna-blepoun-oi-metewrologoi-apo-aurio.w_lΠροβλέψεις για τεράστιο βαρομετρικό χαμηλό που θα καλύψει  σε ολόκληρη την Ευρώπη το επόμενο δεκαήμερο περιλαμβάνουν και την Ελλάδα. Στη Μεσόγειο αναμένονται θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι που στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν Παρασκευή και Σάββατο στα 10 -11 μποφόρ.

Ιστορική κακοκαιρία στην Ευρώπη;

Λίγα 24ωρα μετά την «αποτυχία» της πρόβλεψης για την μεγαλύτερη κακοκαιρία στη Νέα Υόρκη οι προβλέψεις θέλουν ένα τεράστιο βαρομετρικό χαμηλό να απλώνεται το επόμενο δεκαήμερο στην Ευρώπη και να προκαλεί μεγάλες καιρικές μεταβολές.

Στις νοτιότερες περιοχές και στη Μεσόγειο το κύμα της κακοκαιρίας θα περιλαμβάνει πολύ ισχυρούς δυτικούς – νοτιοδυτικούς ανέμους που θα φτάσουν τα 8 και τα 9 μποφόρ, αλλά στο Αιγαίο και το Ιόνιο τα 10 και τα 11 μποφόρ την Παρασκευή, το Σάββατο και λιγότερο την Κυριακή.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Στην Ελλάδα στα δυτικά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου περιμένουμε λίγες νεφώσεις και τοπικές καταιγίδες ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα βουνά. Από το απόγευμα όμως και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές της Πίνδου, από τα 1300 μέτρα υψόμετρο και πάνω.

Οι περιοχές που εκδηλωθούν τα ισχυρότερα φαινόμενα είναι η Κέρκυρα, η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα, η Άρτα, η Κεφαλλονιά, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και η Πάτρα. Οι περιοχές αυτές θα πληγούν από ισχυρές καταιγίδες και ανέμους που από αύριο το μεσημέρι θα φτάσουν τα 7 και τα 8 μποφόρ και τη νύχτα δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και τα 9 μποφόρ.

Στις υπόλοιπες περιοχές οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ στα πελάγη και τη νύχτα θα ενισχυθούν στα 8 και 9 μποφόρ με μεγαλύτερη ένταση τα ξημερώματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -2 έως 10 βαθμούς, στα κεντρικά από 3 εως 14 βαθμούς και στα νησιά από 7 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική αρχικά περιμένουμε καλό καιρό όμως αργότερα το απόγευμα θα συννεφιάσει και θα έχουμε καποιες σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 7 μποφόρ, προοδευτικά θα ενισχυθούν σε 8 μποφόρ και τα ξημερώματα προς το Σάββατο θα φτάσουν τα 9 μποφόρ στο Σαρωνικό. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 εως 16 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις και σποραδικές βροχές κυρίως προς τη Χαλκιδική. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Το Σάββατο περιμένουμε νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα κυρίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο, όμως από το απόγευμα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Οι περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία εξαιτίας κυρίως των ισχυρών νότιων ανέμων είναι στο Ιόνιο, η Κέρκυρα, οι Παξοί, η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό, το Αγρίνιο, η Νάυπακτος, τα Κύθηρα και γενικά το Μυρτώο πέλαγος.

Οι άνεμοι αργότερα θα επηρεάσουν το Σαρωνικό, την Ύδρα, την Ερμιόνη, την Επίδαυρο, την Αίγινα και το Σούνιο. Στη συνέχεια θα πληγούν οι περιοχές του νότιου Ευβοϊκού, η Χαλκίδα, η Ερέτρια, η Κάρυστος, το Μαντούδι και το Λαύριο.

Στη συνέχεια η κακοκαιρία θα περάσει στην Κέα, τη Σύρο, την Τήνο, την Άνδρο και ιδιαίτερα οι άνεμοι θα φτάσουν τα 10 και τα 11 μποφόρ στην Σκύρο, τον Αι-Στράτη, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη. Λιγότερο απο τους σαρωτικούς ανέμους θα επηρεαστούν η Μυτιλήνη και η Χίος.

Ισχυρούς ανέμους όμως θα έχουμε και στην ξηρά, κυρίως στην οροσειρά της Πίνδου, στο Μαίναλο στην Πελοπόννησο αλλά και στον Θεσσαλικό κάμπο με τα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Ισχυροί θα είναι οι άνεμοι και στον Θερμαϊκό κόλπο με τη Χαλκιδική και τη Θάσο.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 2 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά από 5 εως 16 βαθμούς και στα νησιά από 11 εως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις που κατά τόπους θα πυκνώσουν αλλά δε φαίνεται να έχουμε βροχές. Οι νοτιάδες ωστόσο θα πνέουν έως 8 μποφόρ και τοπικά θα φτάσουν τα 9 μποφόρ, ιδιαίτερα τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις αλλά και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια, νοτιάδες 3 με 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Ο Καιρός την Κυριακή

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, νεφώσεις που θα πυκνώνουν με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά από 1.300 με 1.400 μέτρα υψόμετρο και πάνω και αυτό λόγω των νοτιάδων. Στην υπόλοιπη  χώρα ο καιρός θα είναι αρκετά βελτιωμένος και περιμένουμε μόνο λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ αλλά στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ και για λίγο έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά από 6 εως 17 βαθμούς και στα νησιά από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε μικρά διαστήματα με νεφώσεις και περισσότερες ώρες με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 7 μποφόρ, τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε καλό καιρό με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Με πόσα τρέχει ο άνεμος

– 8 μποφόρ, ταχύτητα ανέμων 60-75 χιλιόμετρα την ώρα
– 9 μποφόρ, ταχύτητα ανέμων 75-90 χιλιόμετρα την ώρα
– 10 μποφόρ, ταχύτητα ανέμων 90-100 χιλιόμετρα την ώρα
– 11 μποφόρ, ταχύτητα ανέμων 100-120 χιλιόμετρα την ώρα.
Από τα 120 χιλιόμτερα και πάνω η ταχύτητα των ανέμων μπαίνει στην κατηγορία του τυφώνα.
iefimerida.gr

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.