Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Κάτι θετικό για τα εμβόλια και μια απορία

Κάτι θετικό για τα εμβόλια και μια απορία

emv

Από τούτη τη στήλη πριν λίγο καιρό είχαμε κάνει αναφορά στο τεράστιο ζήτημα του μη εμβολιασμού μεγάλων ομάδων πληθυσμού εδώ και ενάμιση χρόνο. Από τότε δηλαδή που έπαψαν να γίνονται εμβολιασμοί στα νοσοκομείο. Είχαμε κάνει αναφορά γα τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν, για τα τηλέφωνα που έγιναν, για απαντήσεις που δεν δόθηκαν και όλα τα σχετικά.

Αυτές τις μέρες σε ένα ρεπορτάζ που έγινε στο ραδιόφωνο του «Αχελώου»μάθαμε για μια εξέλιξη που αφενός θα ήταν αβλεψία να μην την αναφέρουμε, αφετέρου γεννάει μια πολύ μεγάλη απορία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της 6ης ΥΠΕ κ. Στακιά υπογράφτηκε υπουργική απόφαση, τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την οποία όλες οι ευπαθείς ομάδες(άποροι, ρομά κλπ)που έχουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά όπως π.χ το βιβλιάριο απορίας ή άλλο του χαρακτηρισμού τους ως τέτοια ομάδα μπορούν να πηγαίνουν στα φαρμακεία(όσο ακόμα είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ…)και να παίρνουν δωρεάν το εμβόλιό τους. Όπως έχουμε καταλάβει αυτό δεν ισχύει για το περίφημο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας, σημειωτέον. Την παραπάνω πληροφορία επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της περιοχής στο ρεπορτάζ. Οπότε μπορεί να ειπωθεί ότι κάτι έγινε, παρότι η τέλεια λύση ίσως να μην είναι να αναλάβουν αυτή την ευθύνη τα φαρμακεία στη θέση των νοσοκομείων, όπως γινόταν παλιότερα.

Και τώρα μια διπλή απορία: Πρώτον, εφόσον υπήρξε τέτοια εξέλιξη πως και δεν πάρθηκαν κάποιες πρωτοβουλίες-και από τον δήμο, π.χ. στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο-ώστε να ενημερωθούν οι πιο ευπαθείς πληθυσμοί και να ξεκινήσει ένα οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών; Το κοινωνικό φαρμακείο μήπως θα μπορούσε να βοηθήσει τώρα που υπάρχει από τον Νοέμβριο η απόφαση; Δεν είναι περίεργο να μην το έχουν κάνει θέμα οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί; Αν δεν κάνουμε λάθος ο δήμος Μεσολογγίου, πρόσφατα οργάνωσε έναν τέτοιο μαζικό εμβολιασμό.

Το δεύτερο σκέλος της απορίας έχει να κάνει με τις συλλογικότητες αλλά και τους πολίτες που δείχνουν μια παραπάνω ευαισθησία σε τέτοια θέματα. Πως και δεν έμαθε κανένας ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα ώστε να γίνει κάτι; Τελικά ο ρόλος μας ως ενεργοί πολίτες σταματά στο να καταγγέλλουμε τις παθογένειες, ειδικά αν είναι να μην γίνει κάτι ή και να βοηθάμε να γίνει οτιδήποτε;

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.