Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

Και λωτούς βγάζει η γη μας

Μόνος ένας παραγωγός  όμως στο νομό

Τον τελευταίο  καιρό πολλά site που λειτουργούν  συμβουλευτικά για καλλιεργητές και αγρότες επισημαίνουν ότι  στη χώρα μας μια καλλιέργεια  που θα μπορούσε να αποδώσει είναι  εκείνη του λωτού.

Η Αιτωλοακαρνανική γη φαίνεται ότι μπορεί ακόμη και αυτό να παράγει σε βιώσιμες ποσότητες και να δώσει ένα αξιοπρεπέστατο εισόδημα. Στην περιοχή της Στράτου υπάρχει ένας- και μόνο -καλλιεργητής λωτού που επιδίδεται στην καλλιέργεια αυτή για τρίτο χρόνο φέτος. Τα δέντρα του λωτού που διαθέτει θεωρούνται μικρά ακόμη και δίνουν περίπου ένα τόνο το στρέμμα με αποτέλεσμα με είκοσι στρέμματα και μια τιμή περίπου 0,50 ευρώ στο κιλό να έβγαλε φέτος ένα εισόδημα της τάξη των 10 χιλιάδων ευρώ. Όμως αυτό πρόκειται να καλυτερέψει καθώς τα νεαρά δέντρα-αν δεν υπάρξει καμιά δυσάρεστη έκπληξη που για τους αγρότες δεν θεωρείται απίθανη-σε δυο τρία χρόνια θα δίνουν από 2,5 έως και 4,5 τόνους το στρέμμα αφήνοντας ένα πολύ καλό ετήσιο εισόδημα.

Εδώ όμως τελειώνουν και τα καλά νέα καθώς ο μοναδικός καλλιεργητής δεν θα μπορούσε να κάνει πράξη το σχεδιασμό αν δεν ερχόταν να πάρει το προϊόν του χονδρέμπορος από τη…. Ρωσία! Η συγκεκριμένη αγορά καταναλώνει πολύ λωτό και θεωρείται ένα πεδίο δόξης λαμπρό για τους Έλληνες καλλιεργητές, όμως χρειάζεται κάποιος που θα διασφαλίσει ένα συμβόλαιο για όλη την παραγωγή. Αλλιώς θα δυσκολευτεί ο παραγωγός να διοχετεύσει το προϊόν τμηματικά στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Στην περιοχή μας τη συμφωνία έκλεισε η ΕΑΣ Αγρινίου κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και για άλλους καλλιεργητές.

Η καλλιέργεια  του λωτού δεν είναι ιδιαίτερα  απαιτητική αλλά το φυτό πρέπει να προστατεύεται  από μέσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς κάτι που φέτος  ξεπεράστηκε οριακά τον Αύγουστο. Σε ό,τι αφορά το κλίμα, βρίσκει ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης τόσο στις νότιες και νησιωτικές περιοχές όσο και στις κεντρικές και βόρειες. Κατά τη χειμερινή περίοδο διάφορες ποικιλίες του αντέχουν σε ελάχιστες θερμοκρασίες ακόμα και -18 °C. Επίσης, η μύγα της Μεσογείου είναι μεγάλος του εχθρός, ενώ οι περισσότερες ποικιλίες χρειάζονται επικονιαστές γιατί έχουν μόνο θηλυκά άνθη.

Η εξαγωγή  του λωτού είναι σχεδόν κανόνας  αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει  κάπως και η εγχώρια αγορά. Ο λωτός στην ελληνική μυθολογία ήταν ένα φυτό που το έτρωγες για να ξεχάσεις, ενώ έχει το σχήμα ντομάτας και μπορεί να φαγωθεί ωμός με ένα κουτάλι αν αφαιρέσεις το «καπάκι» του.

Ο λωτός περιέχει βιταμίνη C, όπως και πολλά χημικά στοιχεία όπως κάλιο, ενώ φτάνοντας  στην πλήρη ωρίμανσή του γίνεται ένας καρπός που αποδίδει μεγάλα ποσοστά ενέργειας δεδομένου του υψηλού περιεχομένου σε θερμίδες που περιέχει και της μεγάλης ποσότητας σακχάρων. Επίσης είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και εμφανίζει αποτελεσματική διουρητική δράση επειδή έχει άφθονο ασβέστιο και κάλιο που βοηθούν στο να απελευθερωθούν τα πλεονάσματα των υγρών. Είναι γνωστό επίσης εδώ και χρόνια ότι βοηθάει τη λειτουργία του ήπατος. Ο λωτός είναι μια ισχυρή πηγή θρεπτικών αντιοξειδωτικών στοιχείων, όπως είναι τα καροτινοειδή και οι πολυφαινόλες.

Οι προαντοκυανιδίνες  που περιέχονται στον λωτό μπορούν  να ελαττώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών περιορίζοντας την  αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο  θρομβώσεων καθώς και το ποσοστό  της κακής χοληστερόλης LDL και  των τριγλυκεριδίων.

Η πρόσληψη του λωτού φαίνεται να έχει και μια σημαντική αντιδιαβητική και αντικαρκινική δράση, εκτός από μια σημαντική ικανότητα να μειώνει το ποσοστό της τοξικότητας του αλκοόλ στο αίμα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΚΙΟΥΣΗΣ ΗΛΙΑΣ

    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΔΕΝΔΡΩΝ ΛΩΤΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΛΥΤΕΡΗ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.