Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Καταγραφή πηγαδιών: Κρύβει φορολόγηση;

Καταγραφή πηγαδιών: Κρύβει φορολόγηση;

Στην περιοχή μας που το νερό δεν είναι κάτι το σπάνιο μπορεί το ζήτημα να μην έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις αλλά σε νησιά και αλλού που το νερό είναι πιο δυσεύρετο ήδη έχουν προκληθεί δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ενώ έχουν βγει και οδηγίες από Περιφερειάρχες και άλλους αιρετούς.
Η ιστορία έχει ως εξής: Σύμφωνα με ΚΥΑ του 2005, όλοι οι ιδιοκτήτες πηγαδιών ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούν το νερό για άρδευση ή όχι πρέπει να κάνουν δήλωση για το πηγάδι. Διαφορετικά προβλέπεται ότι στις εκπρόθεσμες αιτήσεις θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ ειδικά για αρδευτικά πηγάδια και γεωτρήσεις θα υπάρχει και το ενδεχόμενο διακοπής στην παροχή αγροτικού ρεύματος.
Αυτό ήρθε σαν αποτέλεσμα κοινοτικής οδηγίας που εκδόθηκε από τις αρχές της δεκαετίας και σύμφωνα με την οποία θα πρέπει όλοι να δηλώσουν στις αρχές όχι μόνο τα πηγάδια από τα οποία αρδεύουν ή κάνουν άλλη οικιακή χρήση αλλά και τις δεξαμενές ομβρίων που υπάρχουν κυρίως σε νησιά ή τις δεξαμενές οροφής που είχαμε και στο Αγρίνιο μέχρι πριν από δυο δεκαετίες.
Η σχετική Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει το ζήτημα αναφέρει ότι αίτηση για την έκδοση άδειας χρήσης νερού πρέπει να καταθέσουν όσοι:
– Έχουν γεωτρήσεις πριν από τις 20 Δεκεμβρίου τού 2005 (ημερομηνία έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ρύθμιζε για πρώτη φορά το ζήτημα).
– Δεν έχουν άδεια χρήσης νερού (δηλαδή δε δήλωσαν τη γεώτρηση όταν την έκαναν).
– Έχει πάψει η ισχύ της αδείας τους.
– Δεν αναφέρεται η χρονική διάρκεια της αδείας τους.
Δεν προβλέπεται επιβολή προστίμων σε όσους δεν είχαν πάρει άδεια για γεωτρήσεις στο παρελθόν. Κατά συνέπεια όσοι δεν είχαν εκδώσει μέχρι σήμερα άδεια, μπορούν να νομιμοποιήσουν τις γεωτρήσεις τους.

Προθεσμία
Η κατάθεση των αιτήσεων για τη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων και τη λήψη άδειας χρήσης νερού είχε οριστεί να γίνει έως τις 16 Δεκεμβρίου αν το νερό χρησιμοποιείται για άρδευση, ωστόσο την Παρασκευή που μας πέρασε δόθηκε μια παράταση έξι μηνών. Ημερομηνία που συμπίπτει με την καθορισμένη προθεσμία για τις γεωτρήσεις των οποίων το νερό δε χρησιμοποιείται για ύδρευση, δηλαδή τη 16η Ιουνίου 2012. Λανθασμένα αναφέρονταν ως καταληκτικές ημερομηνίες η 31η Δεκεμβρίου και 30ή Ιουνίου 2012, αφού η Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει το θέμα (ΦΕΚ Β 1440/2011) εκδόθηκε στις 16 Ιουνίου 2011, κι από αυτή την ημέρα αρχίζει και η ισχύς της, καθώς στην απόφαση ρητά αναφέρεται ότι η προθεσμία για τις αρδευτικού χαρακτήρα γεωτρήσεις είναι έξι μήνες από την έναρξη ισχύος της απόφασης και 12 μήνες για τις υδρευτικού χαρακτήρα γεωτρήσεις.
Στην περιοχή μας όπως έχουμε αναφέρει δεν έχει γίνει εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα αλλά όσοι το έχουν αντιληφθεί ήδη είναι εξαιρετικά καχύποπτοι ότι η όλη προσπάθεια δεν γίνεται για να καταγραφεί το υδάτινο δυναμικό αλλά για εισπρακτικούς λόγους. Φοβούνται δηλαδή ότι θα μπει κάποιο ειδικό καθεστώς φορολόγησης για τη χρήση «γεωτρήσεων» ή πηγαδιών ή ακόμα χειρότερα ότι θα κληθούν άμεσα να πληρώσουν το τέλος των…800 ευρώ(σε δόσεις) που φημολογείται ήδη ότι είναι στα σκαριά, ακόμα και αν δεν γίνεται χρήση του πηγαδιού…

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.