Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Κινδυνεύουν να χαθούν επιδοτήσεις λόγω δορυφόρου

Μείωση 50%  στα επιλέξιμα βοσκοτόπια της  Αιτωλοακαρνανίας.Αγρότες και κτηνοτρόφοι σπεύδουν στον ΟΣΔΕ να ανταλλάξουν χωράφια όσο προλαβαίνουν.

sinidisi.gr_2014-07-24_06-17-03Πανικόβλητοι τρέχουν αυτό τον καιρό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που δηλώνουν στον ΟΣΔΕ τα στρέμματα που καλλιεργούν ή χρησιμοποιούν ως βοσκοτόπους, καθώς διαπιστώνουν ότι το «μάτι» του δορυφόρου είναι πολύ αυστηρό και «κοκκινίζει» χιλιάδες στρέμματα βγάζοντάς τα εκτός συστήματος.

Η τηλεπισκόπηση, δηλαδή η καταγραφή των χωραφιών και βοσκοτόπων μέσω δορυφόρου, έχει ως σκοπό της να καταγράψει τις εκτάσεις που πραγματικά χρησιμοποιούνται. Η «αυστηρότητα» όμως με την οποία χαρακτηρίζει τις διάφορες εκτάσεις ο δορυφόρος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις θα είναι πλέον «εκτατικές», θα εξαρτώνται δηλαδή από τα δηλωμένα στρέμματα, δημιουργεί άλλου είδους συνειρμούς σε αγρότες και κτηνοτρόφους που βλέπουν τις επιδοτήσεις τους να μειώνονται αισθητά.
Σύμφωνα λοιπόν με τις προσταγές της νέας ΚΑΠ, όλες οι εκτάσεις που χρησιμοποιούνται είτε για καλλιέργεια είτε για βόσκηση, έχουν λάβει έναν ειδικό κωδικό και υπόκεινται σε έλεγχο μέσω δορυφόρου, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια η οικονομική ενίσχυση που δικαιούται ο καθένας. Η «ευαισθησία» όμως του συστήματος επισκόπησης του δορυφόρου είναι τέτοια που «κόβει», εμφανίζοντας με κόκκινο χρώμα, σημεία των εκτάσεων αυτά τα οποία το λογισμικό του θεωρεί ότι δεν προορίζονται για αγροκτηνοτροφική χρήση. Έτσι, δεν είναι απίθανο αγρότες να δούνε τα χωράφια τους να εμφανίζονται στον ΟΣΔΕ ακόμη και στο ένα τρίτο ή και στη μισή τους έκταση, αφού ο δορυφόρος «αποφάσισε» ότι οι εκτάσεις αυτές δεν είναι επιλέξιμες για να λάβουν ενίσχυση.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο λάθος υπολογισμός οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα στο χωράφι βρίσκονται κάποια λίγα δέντρα, καλαμιές, πουρνάρια ή άλλοι θάμνοι που μπερδεύουν το δορυφορικό σύστημα το οποίο αποχαρακτηρίζει την έκταση. Βέβαια, δεν πρέπει να αποκλείσουμε και τις περιπτώσεις όπου το σύστημα κάθε άλλο παρά λάθος κάνει, αφού γνωρίζουμε ότι μέσα-μέσα υπάρχουν και περιπτώσεις αγροτών που επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο, δηλώνοντας ως χωράφια ακόμη και εκτάσεις που κάθε άλλο παρά καλλιεργήσιμες ή βοσκήσιμες ήταν.
Άλλωστε, αυτός ήταν και ο σκοπός της τελεπισκόπησης, η αντικειμενική δηλαδή καταγραφή των πραγματικών εκτάσεων. Αυτές όμως είναι κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις και πολλοί αγρότες προσερχόμενοι στον ΟΣΔΕ διαπιστώνουν ότι έχουν «χάσει» στρέμματα από τα χωράφια τους. Χαρακτηριστική, αλλά όχι μοναδική, η περίπτωση αγρότη από την Κατούνα ο οποίος ενώ είχε έκταση 9 στρεμμάτων, η καταγραφή του δορυφόρου του έδειξε τα μισά, δηλαδή 4.5 στρέμματα, αφού τον χειμώνα μέσα στο χωράφι του είχε σχηματιστεί ένας αύλακας πλάτους δύο μέτρων από τα νερά της βροχής.
Το πρόβλημα όμως είναι ακόμη μεγαλύτερο με τις βοσκήσιμες εκτάσεις, οι οποίες σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και τον πρόεδρό της, Σπύρο Κοτοπούλη, καταγράφονται μειωμένες κατά το μισό! Ένα ποσοστό 50% των εκτάσεων που παλιότερα δηλώνονταν ως βοσκοτόπια, με το νέο σύστημα χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμες, αφού ο δορυφόρος τις βγάζει εκτός. Αυτό βέβαια δεν είναι μόνο θέμα του δορυφορικού συστήματος, αφού το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα βοσκοτόπια το οποίο είναι γνωστό από το 2012, αλλάζει τα κριτήρια χαρακτηρισμού ως προς το πολύ αυστηρότερο, δίχως όμως να λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα. Έτσι, πλαγιές, θαμνώδεις και δενδρώδεις εκτάσεις, η πλειοψηφία δηλαδή των βοσκοτόπων, βγαίνουν εκτός συστήματος «κόβοντας» αντίστοιχα τις επιδοτήσεις στο μισό.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι στο στενό χρονικό περιθώριο που υπάρχει έως το τέλος του μήνα για να οριστικοποιήσουν τους κωδικούς των εκτάσεών τους και να λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, αγρότες και κτηνοτρόφοι σπεύδουν να κάνουν «ανταλλαγή» των εκτάσεών τους με άλλες, οι οποίες είναι επιλέξιμες από το σύστημα. Πολλοί είναι αυτοί λοιπόν που ξενοικιάζουν χωράφια και ψάχνουν να βρουν άλλα που δεν τα εμφανίζει ως κόκκινα ο δορυφόρος, ενώ κάποιοι άλλοι αναγκάζονται να διαγράψουν από το σύστημα τα δικά τους χωράφια και να ενοικιάσουν άλλα, ώστε να μην χάσουν την επιδότηση.
Όλα αυτά βέβαια δημιουργούν έντονη καχυποψία στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο, αφού ως γνωστόν με τη νέα ΚΑΠ οι επιδοτήσεις είναι πλέον «εκτατικές», υπολογίζονται δηλαδή με βάση το στρέμμα. Εύλογα λοιπόν πιστεύουν πολλοί ότι κάθε άλλο παρά λάθος του συστήματος είναι το γεγονός ότι τα στρέμματά τους εμφανίζονται μειωμένα στο σύστημα. Είτε παραγνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα και «σβήνοντας» από τους χάρτες πλαγιές και δασικές εκτάσεις, είτε αφαιρώντας τετραγωνικά μέτρα, ακόμη και ολόκληρα στρέμματα γύρω από καλαμιές και θάμνους, γεγονός είναι ότι τα στρέμματα όλο και μειώνονται και φυσικά μαζί τους ακολουθούν και οι επιδοτήσεις.
«Είναι όλα σχεδιασμένα για να μειωθούν οι ενισχύσεις και γι’ αυτό βρίσκουν πολλούς τρόπους», αναφέρει ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος κάνει λόγο για «πετσόκομμα των εκτάσεων» και «ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών», ενώ και ο Πάνος Καλογιάννης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, καταγράφει την αγωνία των αγροκτηνοτρόφων που τρέχουν πανικόβλητοι να «συμπληρώσουν» τα στρέμματα που χρειάζονται «για να τους βγουν» οι ενισχύσεις.
Τα χρονικά περιθώρια όμως είναι πολύ σωστά, αφού όλες οι σχετικές διαδικασίες στον ΟΣΔΕ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, δημιουργώντας έτσι πανικό στους αγρότες που θα πρέπει μέσα σ’ αυτό το διάστημα να βρουν επιλέξιμα χωράφια για να καταχωρήσουν στα μητρώα τους. Το φαινόμενο αυτό βέβαια δεν απαντάται αποκλειστικά στην Αιτωλοακαρνανία, σε συνδυασμό όμως με την τεράστια απώλεια πόρων από τη νέα ΚΑΠ που εκτιμάται στα 30.000.000 ευρώ ετησίως, ακόμη και χωρίς τις υπολογιστικές «αλχημείες», εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι εποχές δεν είναι καθόλου καλές για αγρότες και κτηνοτρόφους.

EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. gg

  Μήπως αδέρφια στο μεγαλύτερο μέρος έχει δίκιο ο Δορυφόρος

 2. antikeimenikos

  «Είναι όλα σχεδιασμένα για να μειωθούν οι ενισχύσεις και γι’ αυτό βρίσκουν πολλούς τρόπους»… Αυτή η φράση τα λέει όλα. Οι “κακιά” κυβέρνηση τα έχει κάνει πλακάκια με το “διευθαρμένο δορυφόρο” και μειώνει τις επιδοτήσεις που δίνουν οι “τοκογλύφοι” Ευρωπαίοι γιατί στόχο έχουν να καταστρέψουν τη χώρα επειδή είναι υπάλληλοι της Μέρκελ που θέλει να μας σβήσει από το χάρτη. Το ενδεχόμενο να μη μας εμπιστεύονται μετά από τις τόσες επιδοτήσεις που φάγαμε τα προηγούμενα χρόνια (πχ Χατζηγάκης 300+εκ ευρώ πρέπει να επιστραφούν) δε μας περνά από το μυαλό. Έτσι, συνεχίστε να μοιράζετε κουτόχορτο στα πρόβατα…

 3. oeo

  antikeimenike αν θες να κριτικάρεις τον αγροτικό κόσμο καντο χωρίς να ειρωνεύεσαι πραγματικά γεγονότα αφήνοντας υποννοούμενα ότι δεν ισχυούν….Δε μας εμπιστευεται(!!!) η Μερκελ αυτό το αμόρφωτο ζωο που κουνάει το δάχτυλο όταν μέσω Siemens έχει ”μιζάρει” τον μισό πλανήτη?Η Μέρκελ είναι η καλή κι εμείς οι διεφθαρμένοι?

  Η μονη διαφορα στο θέμα της διαφθορας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι ότι στη Γερμανία επιτρέπεται να είναι διεφθαρμένοι ΜΟΝΟ οι μεγάλοι(Μερεντες,Hugo boss,Seimens,Bayer κτλ κτλ) τρώγονας τα λεφτά των γερμανών πολιτών ενώ στην Ελλάδα λόγο πελατειακού συστήματος η διαφθορά κατρακυλάει και στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το Γερμανικό μοντέλο είναι σωστό,κάτσε να δεις πείνα που θα πέσει σε λίγα χρόνια στον απλό γερμανό πολίτη που ήταν μια ζωη ”νομοταγής”.Τουλάχιστιον το αν έκλεψε ο αγρότης κανενα φράγκο παραπάνω ή κάποιος άλλος πήρε αναπηρική σύνταξη ΤΟ ΞΑΝΑΕΡΙΞΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ δε το πήγε σε φορολογικούς παραδείσους.Είναι άδικο ΑΛΑΛ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΕΞΩ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.