Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Τσίπρας και 4 κόμματα υπέγραψαν για συμφωνία και ευρώ -Πλην ΚΚΕ

Τσίπρας και 4 κόμματα υπέγραψαν για συμφωνία και ευρώ -Πλην ΚΚΕ

Εξι ώρες και 10 λεπτά κράτησε το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, το οποίο συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 5 σημεία του κειμένου των αρχηγών αναφέρουν πως:

 • θα περιλαμβάνει δέσμευση ότι η Ελλάδα δεν θέλει ρήξη με την ΕΕ,
 • θα έχει αναφορά στις μεταρρυθμίσεις,
 • την κοινωνική συνοχή με άνοιγμα των τραπεζών,
 • το αναπτυξιακό πακέτο αλλά και
 • το χρέος

Ποιά μέτρα περιλαμβάνει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα

 1. Να παραμείνει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%
 2. Να μην καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά
 3. Να μην γίνει καμία μείωση αμυντικών δαπανών
 4. Να μην υπάρχει 100% προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στην ουσία πρόκειται για μια βελτιωμένη εκδοχή της τελευταίας πρότασης Γιούνκερ, προ του δημοψηφίσματος.
Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο θέμα της απομείωσης του χρέους, οι πολιτικοί αρχηγοί αποκόμισαν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν θέτει πλέον το θέμα ως απαράβατο όρο συμφωνίας με τους δανειστές, απλώς θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την έναρξη της συζήτησης για τον τρόπο που θα μειωθεί το ελληνικό χρέος.
Από το Συμβούλιο προέκυψε κοινό ανακοινωθέν το οποίο συνεπέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας και οι αρχηγοί των 4 κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην ΚΚΕ.
Το ανακοινωθέν δεσμεύει τον Ελληνα πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί για συμφωνία, άμεσα, και να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.
Ενισχυμένος με το κοινό αυτό ανακοινωθέν, αλλά και με το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.
Της Συνόδου θα προηγηθεί κρίσιμο Eurogroup.Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους αρχηγούς των κομμάτων την νέα ελληνική πρόταση συμφωνίας η οποία θα βασίζεται στην αναθεωρημένη πρόταση Γιούνκερ, την οποία είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, στις 29 Ιουλίου. Ας σημειωθεί ότι τότε ο κ. Τσίπρας είχε απορρίψει την πρόταση.

Δείτε τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά το 6ωρο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Καμμένος: Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Ο ελληνικός λαός έστειλε μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται. Σε λίγο θα έχετε το κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπογράφουμε όλοι πλήν του αρχηγού του ΚΚΕ.Το σύνολο των κομμάτων δίνουμε τη δύναμη στον πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί αύριο στις Βρυξέλλες.Από δω και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι πρέπει να δοθει λύση για ανάπτυξη.
Η συμφωνία είναι μονόδρομος. Το κοινό ανακοινωθέν περιγράφει τη συμφωνία που πρέπει να υπογραφεί με την ΕΕ και ο πρωθυπουργός έλαβε γραπτή διαβεβαίωση από όλους τους αρχηγούς ότι θα έχει τη στήριξή τους στην Ευρώπη.Και για το χρέος υπάρχει αναφορά στη συμφωνία.

Κουτσούμπας: Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τη διαπραγμάτευση. Εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για το δημοψήφισμα όσο και για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός μέσα στη λυκοφωλιά της Ευρώπης. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση. Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν. Η διαφωνία μας έχει να κάνει κυρίως με την πορεία και την τακτική της διαπραγμάτευσης που προτείνει η κυβερνηση και αποδέχονται τα άλλα κόμματα. Δεν έχουν εξουσιοδοτήσει κανέναν να πάει να υπογράψει αυτά τα μέτρα. Η αδιέξοδη αυτή πολιτικη οδηγεί σε δύο επιλογές: είτε μια επώδυνη συμφωνία ή οδυνηρή κατάληξη με Grexit, διπλό νόμισμα κλπ.
Η θέση του ΚΚΕ και για τις δύο αυτές εκδοχές είναι ότι θα ειναι σε βάρος του ελληνικού λαού.

Θεοδωράκης: Σε λίγη ώρα θα πάρετε ένα κοινό ανακοινωθέν, λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθυνη για διαπραγματεύσεις για να γίνει συμφωνία. Επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, τα μηνύματα είναι αρνητικά αλλά πρέπει να διαψευσουμε όλους αυτούς που λένε ότι η Ευρώπη μπορεί να υπάρχει χωρίς τους Ελληνες. Εάν τα πράγματα ηρεμήσουν θα είμαστε εδώ για να κάνουμε κριτική ο ένας στον άλλο. Πρότεινα να μη δοθούν τα πρακτικά του ΣΥμβουλίου μέχρι να περάσει ο κόκκινος συναγερμος για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτασεις που θα κάνει στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν εύκολες μέρες κι αυτό πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό. Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Οι πολιτικοί αρχηγοί αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστη. Ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι το νέο επιτελείο ΥΠΟΙΚ πρέπει να κινείται στην λογική συμφωνίας και όχι λογική ρήξης. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, ψήφισε συνεννόηση και λύση μέσα στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα.
Ο πρωθυπουργός αύριο θα είναι στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιά θα είναι η στάση των εταίρων μας. Καλούμε την ΕΚΤ να δει ότι υπάρχει προσπάθεια έναρξης διαπραγματεύσεων και πρέπει να δει τις μεγάλες ανάγκες για ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Υπάρχει και αναφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τελευταία προσπάθεια για λύση, δεν χωρούν μικροκομματικές κινήσεις, πρέπει να δούμε όλα αυτά που μας ενώνουν.

Μεϊμαράκης: Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα, μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της κοινωνίας, η κοινωνική συνοχή σε ένα ευνομούμενο κράτος. Προσήλθα με διάθεση συνεννόησης αλλά αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. ο χρόνος που χάθηκε ήταν σε βάρος της οικονομίας, σήμερα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν πριν από 3 μήνες. Και αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης που νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο ενώ στην πραγματικότητα έχανε χρόνο.
Τώρα είμαστε στο και πέντε, οι τράπεζες είναι κλειστές, η διαίρεση των πολιτών είναι μεγάλη, όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε να συμβάλλουμε ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα που εχουμε χάσει και η κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία που μας υποσχέθηκε.Θα υπάρξει ανακοίνωση της προεδρίας, εμάς μας εκφράζει και θα συμβαλλουμε ώστε αυτά να υλοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Γεννηματά: Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυναμεων δυστυχώς έγινε στο και πέντε με την ελληνική οικονομία να βιώνει δραματικές καταστάσεις.Αν είχε γίνει νωρίτερα πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει.Συνέχιση της διαπραγμάτευσης, εξασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, η ομολοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αυτό πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Δεν έχει εντολή για ρήξη.

iefimerida.gr

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
– Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
– Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
– Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
– Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. kostas

  δηλαδή το δημοψήφισμα έγινε για να φύγει ο σαμαρας;

 2. ΣΠΥΡΟΣ-ΑΓΡΙΝΙΟ

  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΟΤΙ ΕΙΠΕ ΤΟ ΚΚΕ ΧΘΕΣ ! ΤΟ ΟΧΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΟΥΤΕ 48 ΩΡΕΣ ΤΟ ΚΑΝΕ ΝΑΙ! ΜΠΡΑΒΟ

 3. ΣΠΥΡΟΣ-ΑΓΡΙΝΙΟ

  Ο ΛΑΟΣ ΕΔΩΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΤΟΛΗ, ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ, ΟΧΙ ΔΝΤ, ΟΧΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΟΧΙ ΕΕ, ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΟΛΑ ΜΕ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟ ΚΑΝΕ ΝΑΙ

 4. POL

  κύριε Πρωθυπουργέ δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχω ποτέ ψηφίσει το κόμμα σου.
  Λάθη γίνανε πολλά στο παρελθόν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
  Πρέπει όμως να δωθει ένα τέλος σε όλους αυτούς που θέλουν συνεχώς να κατακρεουργούν την πατρίδα μας.
  Δεν θέλω να βλέπω ανθρώπους χωρίς στέγη,χωρίς φάρμακα.Δεν θέλω να ακούω άλλες αυτοκτονίες και σπιτικά να κλίνουν και να τα χτυπά ο χάρος πριν την ώρα τους .Δεν θέλω να ακούω για παιδιά που λιποθυμάνε στα σχολεία χωρίς φαγητό Δεν θέλω να ακούω για κοινωνικά φροντιστήρια και σισιτια και να χαλιούνται ασύστολα ποσά σε έργα που καρπώνονται πέντε – έξι του συστήματος.
  Την απόφαση σου αυτή κύριε Πρωθυπουργέ ( το ΟΧΙ) το στηρίζω άσχετα με το αν δεν συμφωνώ σε μερικές θέσεις που έχει το κόμμα σου.
  Θέλω τα παιδιά μου , τα παιδιά των φίλων μου, των συμπολιτών μου να ζήσουν ελεύθερα αξιοπρεπώς (Όχι πλούσια) και υποστηρίζω το ΟΧΙ για τις παράλογες προτάσεις των δανειστών – δυναστών των λαών.
  Και ας πεινάσω εγώ,δεν με πειράζει. Όμως με νοιάζει να μην πίνανε τα Ελληνόπουλα
  Για να λένε τα μικρά παιδιά όλης της Ελλάδας μετά από χρόνια ότι κάποιοι ανώνυμοι είπαν ΟΧΙ.
  ΟΧΙ είπαμε, οχι γιατί είμαστε ΑΝΏΜΑΛΟΙ – Βιτσιόζοι και θέλουμε την καταστροφή της χώρας μας αλλά γιατί πιστέψαμε σε μια ενωμένη ευρωπη με την σωστή αλληλεγγύη των λαών.
  Και επιτέλους κάποτε οι υπεύθυνοι – ανεύθυνοι να πληρώσουν ουσιαστικά τις κάλπικες αποφάσεις τους σε βάρος του ΤΙΜΙΟΥ Έλληνα.
  Προχώρα με ομόνοια και αγάπη για τον ΕΛΛΗΝΑ και όχι των Κομμάτων και θα σε γράψει θετικά η Ιστορία και ο τίμιος Λαός που τράβηξε και τραβάει πολλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.