Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Κόβουν εξετάσεις στο γιατρό και λόγω…ταμείων

Κόβουν εξετάσεις στο γιατρό και λόγω…ταμείων

Δεν φτάνει που στο νομό είναι καταγεγραμμένη η επίσημη ανεργία κοντά στο 20% και η ανεπίσημη στους νέους πάει κοντά στο 35%, οι τελευταίες εξελίξεις με τα ταμεία αλλά και η όλο και αυξανόμενη κλίμακα απόρων και ανασφάλιστων έρχεται να δυσκολέψει τα πράγματα ειδικά στο μεγάλο αστικό κέντρο της περιοχής που είναι το Αγρίνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr, τον τελευταίο χρόνο στην ευρύτερη περιοχή έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα βιβλιάρια των ανασφάλιστων που επιθυμούν να έχουν τουλάχιστον υγειονομική κάλυψη για τον ένα χρόνο που προβλέπεται. Για τους πιο πολλούς όμως, αφού έχει προστεθεί άλλος ένας χρόνος χωρίς πόρους, αυτό σημαίνει ότι με την είσοδο του νέου έτους θα πάψει και η στοιχειώδης αυτή κάλυψη και τότε θα φανεί στην κοινωνία το πόσο μεγάλο είναι το θέμα. Ίσως αυτό να έτρεξε να προλάβει και ο Δήμος και ο Ιατρικός Σύλλογος αλλά και το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο, με την προσφορά τους στη δημιουργία πρωτοβάθμιων ιατρείων για όσους δεν έχουν περίθαλψη.
Εκεί όμως που άρχισαν οι περικοπές ήταν στο πιο φερέγγυο, μέχρι πρότινος ταμείο, εκείνο του Δημοσίου. Οι γιατροί του Αγρινίου αποφάσισαν να συνταχθούν με τα κελεύσματα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και να αρχίσουν να παίρνουν κανονικά επίσκεψη από τους ασθενείς. Ειδικά για τους παιδιάτρους αυτό ήταν μια κοσμογονία καθώς όπως είναι γνωστό τα πιο…καλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, λόγω της ύπαρξης χιλιάδων παιδιών το ταμείο του ΟΠΑΔ, ήταν εγγύηση και έκανε τους γονείς να επισκέπτονται άνετα-ή και με το παραμικρό, θα μπορούσε κανείς να πει-τον παιδίατρο.
Τώρα αυτό έχει αλλάξει δραματικά, καθώς το υπό κατάργηση ταμείο το ΟΠΑΔ δεν πληρώνει τους γιατρούς εδώ και 2 τουλάχιστον χρόνια, οπότε από το Νοέμβριο και μετά πρέπει να καταβάλεις την επίσκεψη και μετά να πάρεις εσύ τα λεφτά από το, υπό κατάργηση, ταμείο σου!
Όλα τα παραπάνω, όπως λένε οι ίδιοι οι γιατροί, έχουν οδηγήσει πολλούς ασθενείς σε αναβολή των εξετάσεών τους, σε λήψη φαρμάκων όχι με την απαιτούμενη συχνότητα(π.χ. κάποιοι αυθαίρετα εφαρμόζουν για λόγους οικονομίας θεραπεία με στατίνες κατά τις χοληστερίνης ανά δυο μέρες κάτι που ιατρικά δεν στέκει) αλλά και σε όλο και λιγότερες αιματολογικές εξετάσεις.
Φυσικά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναμένεται να σταματήσει και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και την πολυφαρμακεία που είναι γνωστές πληγές, ενώ ο νέος νόμος αναφέρει ότι θα μπορούν για πολλές περιπτώσεις να συνταγογραφούν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να αποφορτιστεί από το γνωστό αλισβερίσι ο νέος φορέας που θα περιλαμβάνει τα 4 μεγαλύτερα ταμεία συγκεντρωμένα.
Εκεί, όμως, που οι δουλειές και έχουν πέσει αλλά και υπάρχουν τεράστια χρωστούμενα από τα ταμεία είναι στα μικροβιολογικά εργαστήρια. Πολλοί μικροβιολόγοι είχαν καταλάβει τι θα γίνει και έκοψαν τα πιο πολλά ταμεία εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον αλλά και πάλι βλέπουν δραματική μείωση στους ασθενείς που κάνουν ακόμη και τις απαραίτητες εξετάσεις. Τα χρήματα, δε, που έχουν λαμβάνειν από τα ταμεία πολλές φορές είναι από το 2008!
Σύντομα, λοιπόν, αναμένεται η έκρηξη μια άλλης ανεργίας αυτής των γιατρών ή η προσαρμογή κυρίως των νεότερων στο νέο σύστημα όπου θα δηλώνουν στο νέο υπερ-ταμείο που θα γίνει, ότι θα βλέπουν 600-700 ασθενείς το μήνα(!) και θα αμοίβονται με περίπου 1600 ευρώ ή ελάχιστα πιο πάνω. Όμως κατ’ αντιστοιχία αυτό σημαίνει ότι κάθε ασθενείς θα «αξίζει» σαν επίσκεψη κάπου 2,5 ευρώ(!). Οπότε το ερώτημα που γεννάται είναι τι είδους υπηρεσίες θα παρέχει μια τέτοια περίθαλψη μέσω ταμείων…

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.