Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021

Μήνυση στο δήμο Ναυπακτίας

Μήνυση στο δήμο Ναυπακτίας

1h-391-620x264

Το ΞΕΝΙΑ αποτελεί εστία μόλυνσης για το κέντρο της πόλης, κάτι που για μία ακόμα φορά, τρίτη συνολικά, έρχεται να πιστοποιήσει με τον πλέον επίσημο τρόπο η αρμόδια υπηρεσία του κράτους, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγεία και Υγιεινής. Το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίγεται από το 2010, όπως έγραψε η «Ν» την προηγούμενη εβδομάδα, όταν για πρώτη φορά υπάλληλοι της παραπάνω υπηρεσίας μπήκαν στο χώρο μετά από κλήση της αστυνομίας. Με έγγραφό της μάλιστα η υπηρεσία το Νοέμβριο εκείνου του χρόνου ζητούσε από το δήμο, ως ιδιοκτήτης, να παρέμβει άμεσα καθαρίζοντάς τον, αλλά και ασφαλίζοντάς τον ώστε να μην είναι προσβάσιμος σε κανένα.

Ο πρώτος καθαρισμός
Σε συζήτηση που κάναμε τον πρώην δήμαρχο Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ, και με τον αντιδήμαρχο Σπύρο Τσέλιο, πληροφορηθήκαμε ότι ο δήμος στην αρχή της προηγούμενης θητείας μπήκε μέσα στο ΞΕΝΙΑ, καθαρίζοντάς τον, κάνοντας παράλληλα απολύμανση μιας και οι συνθήκες ήταν όντος ανυπόφορες. Αυτό όμως, όπως φαίνεται, δε στάθηκε αρκετό να σταματήσει η φθορά, μιας και η «στέγη» που προσέφερε το ερείπιο ΞΕΝΙΑ σε σειρά «δράσεων», παράνομων κατά κύριο λόγο, συνέχισε να προσφέρεται. Το μπες-βγες έγινε και πάλι καθημερινό φαινόμενο για να φτάσουμε στην περασμένη άνοιξη, όταν, σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο Σπ. Τσέλιος , ο δήμος με έγγραφό του στην αστυνομία ζητούσε την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τα όσα ο ίδιος μας είπε, έγινε σε κάποιους ισόγειους χώρους ένας ακόμα καθαρισμός, καθώς και μιας υποτυπώδης περίφραξη με σύρμα, ενέργειες όμως οι οποίες δεν απέδωσαν, κρίνοντα εκ του αποτελέσματος.
Η αστυνομία από την πλευρά της, βέβαια, για μία ακόμα φορά ζήτησε την αυτοψία της Διεύθυνσης Υγείας, έχοντας ήδη δεχθεί και σειρά τηλεφωνικών καταγγελιών. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο έγγραφό της, η δική της αυτοψία στο χώρο είχε διαπιστώσει σειρά από λόγους που χρίζουν την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων, αφού η συνθήκες που επικρατούν εντός του ΞΕΝΙΑ είναι πολύ πιθανό να αποτελούν πηγή κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Η αστυνομία μάλιστα ενημέρωσε ως όφειλε για το θέμα και την εισαγγελία, για να έρθει τελικά η απάντηση της Διεύθυνσης Υγείας, μετά από ενέργειες των υπαλλήλων της, στις 18 του ίδιου μήνα.

Η δεύτερη έκθεση
Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκείνη, οι συνθήκες εντός του κτηρίου είναι αφόρητες, κάτι μάλιστα που επιβαρύνεται κατά πολύ και από τη ζέστη που επικρατεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Περιγράφει το πώς η πρόσβαση είναι ελεύθερη σε όποιον το επιθυμεί, ενώ λόγω και της θέσης του ΞΕΝΙΑ στο κέντρο της πόλης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι αποτελεί ανθυγιεινή εστία, που χρίζει άμεσα καθαρισμού αλλά και κλεισίματος- περίφρασης. Το έγγραφο αυτό μάλιστα, εκτός από την αστυνομία απεστάλει και προς το δήμο Ναυπακτίας, ο οποίος για μία ακόμα φορά κλήθηκε να κάνει τα δέοντα. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ακόμα ότι τη δική τους έκθεση αυτοψίας συνέταξαν τον περασμένο Αύγουστο και υπάλληλοι του δήμου οι οποίοι μπήκαν στο ΞΕΝΙΑ, περιγράφοντας με τη συνδρομή και φωτογραφικού υλικού τα όσα επικρατούν εντός του κτιρίου.

Οι ενέργειες του δήμο
Η νέα δημοτική αρχή, όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας, είχε από την πρώτη στιγμή ως στόχο την παρέμβαση καθαρισμού, περιμένοντας γι’ αυτό την έλευση των εργαζόμενων από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Οι υπολογισμοί όμως που έλεγαν ότι αυτό θα αρχίσει να υλοποιείται τον περασμένο Οκτώβριο πήγαν πίσω, με αποτέλεσμα να πάνε πίσω και οι συγκεκριμένες εργασίες. Στόχος κατά τον ίδιο είναι να γίνει μια πρώτη σημαντική παρέμβαση αξιοποιώντας ο δήμος τα 189.000 ευρώ που υπάρχουν στα ταμεία του μετά και την πρόσφατη αναμόρφωση στον προϋπολογισμό. Θέλοντας μάλιστα να προλάβει και τις όποιες νέες ενέργειες της Διεύθυνσης Υγείας, αλλά και ενημερώνοντάς την για το πλάνο του, ο δήμος Ναυπακτίας την προηγούμενη εβδομάδα της απέστειλε έγγραφο με το οποίο την ενημερώνει για τα σχέδιά του, βάζοντάς το μάλιστα στο κεφάλαιο αλληλογραφία ως απάντηση στο έγγραφο της υπηρεσίας τον περασμένο Ιούλιο.
Ο δήμος στην ουσία ενημερώνει τη Διεύθυνση Υγείας για την αξιοποίηση των υπαλλήλων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, οι οποίοι αναμένονται στο τέλος του μήνα, ενώ παράλληλα της αναπτύσσει και το σκεπτικό αξιοποίησης των 189.000 ευρώ, με τις εργασίες θερμομόνωσης, υγρομόνωσης, αλλά και αλλαγής κουφωμάτων. Σύμφωνα με τα όσα λέει το έγγραφο του δήμου, οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα κλείσουν αλλά και θα καλλωπίσουν το χώρο, καταστώντας τον τουλάχιστον για αρχή προστατευμένο υγειονομικά. Για τα παραπάνω μάλιστα, στο ίδιο πάλι έγγραφο του δήμου, αναφέρεται ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες συνέταξαν μελέτη, η οποία αναμένεται σύντομα να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση.

Θα κάνει μήνυση η Διεύθυνση Υγείας
Η Διεύθυνση Υγείας, βέβαια, όπως είχε αναφέρει η «Ν» την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε το χώρο του ΞΕΝΙΑ, μετά και τα όσα συζητήσαμε με τον προϊστάμενό της πριν από λίγες ημέρες ζητώντας την άποψή του για το θέμα. Συγκεκριμένα υπάλληλοι της υπηρεσίας ήταν στην πόλη της Ναυπάκτου το απόγευμα της Δευτέρας, μπαίνοντας μέσα στο χώρο του ΞΕΝΙΑ και οι διαπιστώσεις τους, χωρίς τούτο να εκπλήσσει κανένα, αποτελούν απλά την επιβεβαίωση των όσων γνωρίζουμε όλοι, μιας και κατ’ αυτούς, όλα όσα διαπίστωσαν, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν στοιχεία συμμόρφωσης με τις προηγούμενες υποδείξεις τους. Το ΞΕΝΙΑ, όπως λέει η Διεύθυνση Υγείας, συνεχίζει να αποτελεί εστία μόλυνσης για την περιοχή, και θα πρέπει άμεσα ο δήμος να παρέμβει καθαρίζοντάς το, αλλά και περιφράζοντάς το, με τρόπο τέτοιο που όχι μόνο να απαγορεύεται η είσοδος σε αυτό, αλλά και να αποτρέπεται.

Όπως μας είπε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νίκος Φατούρος, μέσα στις επόμενες ημέρες ο δήμος Ναυπακτίας θα λάβει ένα ακόμα έγγραφο προκειμένου να μπει στο χώρο κάνοντας όλες τις απαραίτητες εργασίες, επαναλαμβάνοντας στην ουσία όσα είχε πράξει και κατά το παρελθόν, δηλαδή το 2010 και το 2014. Αυτή τη φορά όμως, θα δοθεί ένα χρονικό διάστημα 15-20 ημερών για την πραγματοποίηση αυτών των παρεμβάσεων, ενώ στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δε γίνει τότε ο ίδιος και η Διεύθυνση Υγείας δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, βλέποντας απλώς το χρόνο να περνά. Όπως μας δήλωσε θα κινήσει από εκεί και στο εξής όλες τις νόμιμες διαδικασίες, έτσι όπως ακριβώς προβλέπονται γι’ αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στα χέρια του. Συγκεκριμένα ο κ. Φατούρος μας τόνισε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά του δήμου Ναυπακτίας, τραβώντας την υπόθεση στα άκρα, μη έχοντας όμως και άλλο μέσο για να δράσει. Με αυτό τον τρόπο, βέβαια, θωρακίζεται και η υπηρεσίας του, καθώς στην περίπτωση που συμβεί κάτι εντός του χώρου, το οποίο θα άπτεται των δικών του αρμοδιοτήτων, ενώ ο ίδιος δεν έχει πράξει τα δέοντα, τότε θα είναι και αυτός υπόλογος. «Περιμένουμε από το δήμο άμεσα να πράξει όλα όσα πρέπει, και όλα όσα μας περιγράφει στο έγγραφο που μας απέστειλε», λέει ο κ. Φατούρος, ζητώντας όμως πράξεις και όχι λόγια για την υπόθεση.

Η συγκεκριμένη διάσταση του θέματος, αναγκάζει το δήμο άμεσα να κάνει τις δικές του ενέργειες, ανοίγοντας όπως όλα δείχνουν και το θέμα της συνολικής αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ. Κατά τους υποστηρικτές του πλάνου της δημοτικής αρχής οι δύο υποθέσεις, ο καθαρισμός και η αξιοποίηση, αποτελούν ένα κοινό θέμα, κάτι που όμως δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες το σύνολο των παρατάξεων. Κι αυτό γιατί υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που μιλούν για δύο τελείως διαφορετικά θέματα, υποστηρίζοντας ότι το πρώτο μπορεί να δρομολογηθεί χωρίς να ξοδευτεί ένα τόσο μεγάλο ποσό (189.000 ευρώ), για το οποίο μάλιστα δεν έχουν ακούσει σε τι στοχεύει, αλλά και μέρος ποιου συνολικού σχεδίου είναι. Αυτή η διάσταση μάλιστα αναμένεται να αποτελέσει και το βασικό σημείο στη συζήτηση που θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όταν το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας.

πηγή: Εφημερίδα Ναυπακτία press 15/05/2015

http://lepantortv.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.