Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

…Μήπως για να έχουν ελευθέρας στα διόδια;

…Μήπως για να έχουν ελευθέρας στα διόδια;

bouylh

Η απάντηση στο χτεσινό ερώτημα από τούτη εδώ τη στήλη, γιατί δηλαδή κρατάνε στη ζωή μια κυβέρνηση που μοιάζει να μην συμφωνεί κανείς μαζί της, είναι έτοιμη αν θες να λαϊκίσεις λίγο, ελάχιστα, χωρίς καμιά τύψη. Γιατί  η πιο δημοφιλής ερμηνεία για τα προνόμια στα διόδια που ψήφισαν οι ίδιοι οι βουλευτές -όσοι δηλαδή δεν εξυπηρετούνται από δωρεάν αεροπορικές πτήσεις και προτίμησαν…free διόδια στις εθνικές οδούς-είναι το πόσο…λιγούρικα φέρονται οι αντιπρόσωποι του Έθνους. Διότι ο μέσος πολίτης βλέπει να γίνεται ολόκληρη κουβέντα για το αν έχουν να δώσουν κάπου 100 ευρώ το μήνα για δύο “πάνω-κάτω” στις εκλογικές τους περιφέρειες. Την ίδια ώρα που έχει ατονήσει το “δεν πληρώνω” δηλαδή, έρχονται να του δώσουν οι ίδιοι πλήρη νομιμοποίηση.

Και να ήταν μόνο αυτό; Εδώ έμειναν λέει έκπληκτοι σήμερα από μια βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ που τους… αποκάλυψε(δεν κάνω πλάκα!) το τι γλιτώνουν από την Εφορία! Δεν φτάνει δηλαδή που θα μπορούσαν να είναι ήδη 250 ή και 200 για να δείξουν καλή θέληση, αλλά σύμφωνα με την κ. Γιαννακάκη “ο καθένας μας από δω(σ.σ στη Βουλή) το ξέρει όταν παίρνει το εκκαθαριστικό – ότι δίνονται επιδόματα και για την εκμίσθωση των γραφείων, και επίδομα κίνησης, και για ταχυδρομικά τέλη, τα οποία μάλιστα και δεν φορολογούνται, άρα προκύπτει ότι το σκανδαλώδες ποσοστό φορολόγησης ή μη φορολόγησης των βουλευτών δεν εδράζεται σε κανένα νόμο ή τουλάχιστον δεν εδράζεται σε αυτό το νόμο τον οποίο σας είπα! Όλοι εδώ πέρα κάναμε φορολογική δήλωση και ξέρουμε πάρα πολύ καλά γιατί μιλώ, έχετε υπολογίσει ποια είναι τα έσοδα που χάνει το κράτος από τα αφορολόγητα εισοδήματα αυτών των κατηγοριών;”(σ.σ. εννοεί τους βουλευτές και άλλους κρυφούς προνομιούχους!).

Πως να μην πει μετά κάποιος ότι δεν βιάζονται να το διαλύσουν από φόβο μήπως μετά δεν υπάρχουν λεφτά; Το φορολογητέο εισόδημα των βουλευτών κυμαίνεται μεταξύ 18.000 και 30.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο αντιστοιχεί σε 65.000 ευρώ, ενώ το μη φορολογητέο ποσοστό της βουλευτικής αποζημίωσης υπερβαίνει το 50%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και το 75%! Ίσως έτσι εξηγείται γιατί ζητάει μισθοδοσίες το υπουργείο Οικονομικών και το ίδιο δεν τις δίνει στον εαυτό του! Για ποιο λόγο περνάει νόμος ότι μπορεί να γίνει φορτοεκφορτωτής όποιος θέλει, αλλά μια κυρία γραμματέας βάζει όρο για να δηλωθείς νέος φορτοεκφορτωτής να έχεις ένσημα στη…φορτοεκφόρτωση, κάτι που το ανακαλύπτουν ένα χρόνο μετά! Γιατί στην Κόρινθο όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι είχαν δηλωμένα 7 προστατευόμενα μέλη και έγινε έλεγχος και αυτά έπεσαν στο…1,2! Γιατί έχει γίνει έλεγχος στον ΟΠΑΔ(ταμείο δημοσίου) και στο 65% έχουν βρεθεί 96.000 πλαστά βιβλιάρια!

Σαράντα νέοι ή/και ηθικοί βουλευτές δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε ένα τέτοιο περιβάλλον βολέματος. Μ’ αυτά και μ’ αυτά ένας φίλος μου ήρθε από μια καπιταλιστική χώρα έχοντας πάθει πολιτισμικό σοκ. Πολλά τα προβλήματα, λέει, πολλές οι ευκαιρίες όμως. Δεν έχει μάθει στην όμορφη Ελλάδα ότι καταρρέει αυτό το σύστημα φαίνεται…Ότι το “όχι” των ημερών το είπαμε, λέει, “πρώτα στην κυριαρχία των αγορών”! Λίγο έλεος, δεν υπάρχει ήθελα να ‘ξερα…

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.