Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Μακεδόνες, Αιτωλοί και Ακαρνάνες στο χάος…

Σόου

*στη φωτογραφία ένα σόου γύρω από έναν χείμαρρο. Πλήθος αλληλέγγυων φωτορεπόρτερ τραβούν το δρώμενο για της ανάγκες της παραγωγής

Καθώς έχει χαθεί οριστικά η μπάλα πρέπει να γνωρίζετε(και το γνωρίζετε αν διαβάζετε τούτο το site)ότι και στην περιφέρεια την δική μας ήρθε σήμα «υποδείξτε μας μέρη όπου μπορούν να γίνουν χώροι φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών». Το συζητούν όλοι, φιλόξενοι και μη, ήδη με τον Άγριλο στην Αμφιλοχία έγινε ένα μπάχαλο. Σιγά-σιγά, αγάλι-αγάλι, όλα θα γίνουν. Κανείς δεν φαίνεται να βιάζεται και πολύ. Μετά από 15 μήνες χάους, τώρα το (σχεδόν)υπουργείο «μεταναστευτικής πολιτικής» θα το τρέχει ένα «διοικητικό συμβούλιο», προφανώς γιατί έγινε αντιληπτό ότι ένας άνθρωπος που «ξέρει το θέμα 35 χρόνια» να τρέχει πέρα δώθε δεν είναι αρκετός.

Αλλά εμείς που λέμε μεταξύ μας πόσο καλύτεροι είμαστε από τους γείτονες και τους λοιπούς άκαρδους, σήμερα μαθαίνουμε ότι στην Ειδομένη έχουμε επιτρέψει, πέραν των ιδεοληπτικών που κάνουν εξωτερική πολιτική και για άλλα κράτη, να υπάρχει και κενό τάξης που το εκμεταλλεύονται ορισμένοι μετανάστες (ή και πρόσφυγες). Τα τσιγάρα είναι ήδη στη μαύρη αγορά. Τα προϊόντα πωλούνται από όσους είναι μπρατσωμένοι και στην «μοιρασιά» μπορούν να παίρνουν όσα γουστάρουν. Κάποιοι ήδη κανονίζουν τον τρόπο επιστροφής στον Πειραιά. Η αστυνομία και ο στρατός απλά έχουν τον νου τους να μην αγγίξουν καμιά γυναίκα κατά λάθος και γίνει σκοτωμός εκ πολιτιστικού υποβάθρου. Στους πρόσφυγες φτάνουν πακέτα με σερβιέτες που δεν είναι αποδεκτές και ψηλοτάκουνες γόβες που ήταν σε κάποια καλοζωισμένη δική μας άχρηστες.

Ο μικρός μου γιος χτες μου έλεγε ότι εμείς είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο. Είχε δει στην τηλεόραση κάτι οπαδούς της Αϊντχόφεν να πετάνε κέρματα σε πρόσφυγες για διασκέδαση. Δεν του είπα ότι η ίδια η ομάδα ψάχνει τους υπαίτιους και δεν θα ξαναμπούν στο γήπεδο. Τον άφησα να νομίζει ότι οι καλύτεροι στον κόσμο είμαστε εμείς που κρατικές δομές δεν έχουμε ούτε για το 1/3 όσων «φιλοξενούμε». Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος χτες έγραφε στο twitter ότι ο Μουζάλας έκανε μεγάλο λάθος για τη Μακεδονία γιατί η αληθινή Μακεδονία φιλοξενεί τους πρόσφυγες ενώ η Σκοπιανή τους κυνηγά. Τι σόι φιλοξενία είναι οι συνθήκες Τρίτου Κόσμου που διαφήμισε παντού η Αντζελίνα η Τζολί θα σας γελάσω.

Βλέπω το βίντεο με τον Καμμένο να λέει την νέο-Μακεδονία σκέτη Μακεδονία και τον Ζουράρι να μη θίγεται πια, παρότι έχει πει διακόσιες φορές για κρεμάλες και προδότες. Ευτυχώς, ο Φ.Κρανιδιώρτης δεν θα είναι άλλο ένα βάρος στην πλάτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλέον. Για λόγια παρόμοια με του Ζουράρι ή του Παναγούλη πάντως.

Καθώς κάποιοι υστερικοί, ανεκτικοί με όλους πλην όσων τους μοιάζουν, μιλάνε για την Π.Γ.Δ.Μακεδονία με όρους όπως «όλοι Μακεδονία την λένε»(στον ΟΗΕ την λένε αλλιώς) ή «τα Σκόπια είναι πόλη ρε…»(δείχνοντας τον χάρτη της Οθωμανικής διοικητικής Μακεδονίας πάντα)ή «δεν υπάρχει πρώην γιουγκοσλάβος άνθρωπος»(!), αντιλαμβάνομαι ποιο είναι το πρόβλημα. Και πάλι τα λίγα τα γράμματα που μάθαμε.

Προτιμώ να κλείσω αυτό το σημείωμα με δύο πηγές από την Αιτωλοακαρνανία για την ελληνικότητα της παλιάς Μακεδονίας: Ο Πολύβιος διηγείται ότι ένας πρέσβης των Ακαρνάνων, οι Λυκίσκος, μιλώντας στους Λακεδαιμονίους ονόμασε τους Μακεδόνες πρόφραγμα (δηλ. προμαχώνα) της Ελλάδος και ότι αυτό είναι κοινή πεποίθηση όλων των Ελλήνων.

Κι ο συγκριτικός γλωσσολόγος Α.Ι.Θαβώρης λέει πως στον Ευριπίδη ο Αιτωλός Τυδεύς, γιος τού Οινέα, χαρακτηρίζεται ως «αλλόχρως όπλοισι μιξοβάρβαρος» (παράδοξος ως προς τα όπλα, μισοβάρβαρος), κάτι που πολλοί εξηγούν αυτό στα πλαίσια μιας υποθέσεως ότι οι Αιτωλοί είχαν αναμιχθεί τάχα τότε με Ιλλυριούς. Αλλά το ότι οι Αιτωλοί ήταν ελληνική φυλή το γνωρίζουμε ήδη από την Ιλιάδα όπου αναφέρεται ότι πήραν μέρος μαζί με τους άλλους Έλληνες στην εκστρατεία της Τροίας και το βεβαιώνουν έπειτα και οι επιγραφές πού βρέθηκαν στην περιοχή, ενώ αργότερα οι Λατίνος ιστορικός Τίτος Λίβιος (31,29 – 3ος αιώνας π.Χ.) μας πληροφορεί ότι οι Αιτωλοί μιλούσαν «την ίδια διάλεκτο πού μιλούσαν και οι Άκαρνάνες και οι Μακεδόνες»

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.