Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Μεταφορά όπλων μέσω Πλατυγιαλίου στη Μέση Ανατολή;

Μεταφορά όπλων μέσω Πλατυγιαλίου στη Μέση Ανατολή;

Αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», που αναφέρεται σήμερα σε αποκαλυπτική προκήρυξη του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με όλα τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη μεταφορά. Πρόκειται για διεθνή, ουσιαστικά, διαγωνισμό για τη μίσθωση εμπορικών πλοίων τα οποία θα μεταφέρουν 325 κοντέινερ με εκρηκτικές ύλες και πυροκροτητές υψηλής επικινδυνότητας από τον Αστακό στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ με δύο δρομολόγια. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (Rauters) τοποθετούν τα δρομολόγια από τα μέσα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα πάλι με την ίδια εφημερίδα Η αίτηση για να ναυλωθεί το πλοίο έγινε στις 31 Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί η μεταφορά μεγαλύτερου φορτίου πολεμικού υλικού στο Ισραήλ από γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία. Επρόκειτο για 989 κοντέινερ των έξι μέτρων, συνολικού βάρους άνω των 2,6 εκατ. κιλών, που μεταφέρθηκαν από τη Βόρεια Καρολίνα στο Ασντόντ. Σύμφωνα με την «Τζερούζαλεμ Ποστ», το φορτίο αυτό έφτασε αρχές Δεκεμβρίου στο Ισραήλ και οι βόμβες που περιείχε χρησιμοποιήθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, για να πλήξουν τους υπόγειους εκτοξευτές πυραύλων της Χαμάς.

Κατά καιρούς έχει αναφερθεί από το τοπικό τύπο παρουσία αμερικάνικων πολεμικών πλοίων στο Πλατυγιάλι αλλά και στο λιμάνι του Αστακού. Τα πληρώματα αυτών δήλωναν ότι μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σε ευαίσθητα σημεία του πλανήτη. Σίγουρα δεν χωράει αμφιβολία ότι το Ιόνιο πέλαγος και τα δυτικά παράλια της Ελλάδας δεν είναι αμελητέας στρατιωτικής σημασίας. Πρόκειται για πέρασμα της Μεσογείου από και προς την Αδριατική ( εκεί υπάρχει η περίπτωση του Κοσόβου και της Βοσνίας) αλλά και προς τη μέση Ανατολή.

Η κοινή λογική λέει ίσως ένα από τα πιο σίγουρα θαλάσσια περάσματα της Αγγλοαμερικάνων, αυτή τη στιγμή. Ας μη ξεχνάμε ότι η Ρωσία του Πούτιν και του Μεντβεντεφ θέλει να πατήσει πόδι με κάθε τρόπο στην ανατολική Μεσόγειο ( φυσικό αέριο και τώρα τα αεροναυτικά γυμνάσια στο Αιγαίο). Την ίδια στιγμή έρχεται το Rauters το οποίο εμπλέκει την Ελλάδα στη μεταφορά όπλων από το Αμερικάνικο πολεμικό ναυτικό στο Ισραήλ.

Ειδήσεις ουσίας η πόλεμος εντυπώσεων;

Όπως και να έχει, όλα αυτά ανήκουν στην σφαίρα της θεωρίας όταν δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις. Η κατάσταση όμως, ως έχει τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, αφήνει τα πάντα ανοικτά: Ακόμα και την μικρή Αιτωλοακαρνανία να είναι ένας μικρός κρίκος μιας διεθνούς αλυσίδας γεγονότων και κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.