Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Με τα μάτια του εσωτερικού τουρίστα

Με τα μάτια του εσωτερικού τουρίστα

Καλοκαιρινές παρατηρήσεις ενώ ακόμα τρέχει η σεζόν

Την ύστατη ώρα του καλοκαιριού άνοιξε και η κρισιμότερη κουβέντα με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην Ύδρα χτες από τον τοπικό απελευθερωτικό στρατό ενάντια στην έκδοση αποδείξεων. Γιατί πέρα από τα “δε χαλάει λεφτά ο κόσμος”, “πρέπει να πέσουν λεφτά(δανεικά;) στην αγορά” και το(δικαιολογημένο)”μας κατάστρεψε το 23%” τα ερωτήματα παραμένουν: Που πάνε οι αποδείξεις σε θάλασσες και βουνά; Και πως “πήγε” φέτος η χρονιά; Δεν μπορούμε να κάνουμε αποτίμηση ακόμα για όλη την Ελλάδα και δεν θα έπρεπε κιόλας αφού η σεζόν δεν έχει τελειώσει, αλλά σήμερα είναι η μέρα του πρώτου Μεγάλου Γυρισμού με τον Δεύτερο την επόμενη Κυριακή(και αν…), μπορούμε να αναφέρουμε κάποια πράγματα που διαπιστώσαμε ξεκινώντας από την ενδοχώρα του νομού προς τους κοντινούς “προορισμούς”.

Παρουσιάστηκαν  πολλές ελληνικές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και ως έχοντες την έδρα μας στο Αγρίνιο, τον κύριο αιμοδότη εσωτερικού τουρισμού της ευρύτερης περιοχής, μπορούμε να κάνουμε δυο-τρία σχόλια για την πραγματική Περιφέρεια στην οποία ανήκουμε(και που θα είχαμε αν υπήρχε σοβαρό κράτος)δηλαδή Αιτωλοακαρνανία-Λευκάδα-Ευρυτανία. Ας ξεκινήσουμε ανάποδα διατηρώντας το χιούμορ μας και υπενθυμίζοντας ότι περιγράφουμε ότι διαπιστώσαμε και όχι στοιχεία από υπηρεσίες και υπουργεία:

-Στην Ευρυτανία- με ναυαρχίδα το Καρπενήσι -έχουν μια χρονιά που φαίνεται να σώζεται οριακά την ύστατη ώρα. Με το τέλος του Ιουλίου αυξήθηκε η κίνηση και έσωσε ένα μάλλον υποτονικό καλοκαίρι που πάντως δεν συνδυάστηκε με δραματικές μειώσεις τιμών. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου υπήρχαν ευκαιρίες, από το δεύτερο 15μεροκαι μέχρι σήμερα οι τιμές δεν έπεσαν ανάλογα με τη γκρίνια και με το “75% των Ελλήνων δεν θα πάνε φέτος διακοπές”. Γάμοι, επάνοδος ξενιτεμένων για να δουν τα πάτρια από Αμερική και τα πέρατα της γης, αλλά και οι συνήθεις Αγρινιώτες έκαναν μια τονωτική ένεση τώρα στα τελειώματα.

-Λευκάδα: Γρίφος για δυνατούς λύτες. Προσωπικά δεν διαπιστώσαμε αυτό που είδε το ΣΔΟΕ της προάλλες, με το 100% των μαγαζιών που ελέγχθησαν και βρέθηκαν να μην κόβουν αποδείξεις. Όσες φορές βγήκαμε πήραμε απόδειξη, ειδικά στο κέντρο. Μάλλον ισχύει αυτό που είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ότι οι έλεγχοι αφορούσαν κυρίως εταιρίες που νοικιάζουν ξαπλώστρες, αν και -με το συμπάθιο αλλά -στην ίδια βιομηχανία είναι κι αυτές. Οι τιμές σε ξαπλώστρες; Μα καλά πλάκα κάνουμε τώρα; Σε τέτοιες εποχές, τιμές σε ξαπλώστρες; Πρόκειται για έγκλημα καθοσιώσεως, παρότι στο θέμα οι αδερφοί και ομοαίματοι Λευκαδίτες έχουν ένα ταμπού ανάλογο με εκείνο που έχουν για το  αν οι Αγρινιώτες βοήθησαν ή όχι το νησί να αναπτυχθεί. Οι πρώτοι λένε “έρχεστε αυθημερόν και δεν αφήνετε φράγκο” και οι δεύτεροι “όταν δεν σας ήξερε κανείς εμείς σας ζούσαμε”.Φυσικά κανένα από τα δύο δεν είναι απόλυτα σωστό. Προσωπικώς έφαγα σε ταβέρνα πρόσφατα στη Λυγιά και με παρέα 9 ατόμων μας πήγε 167 ευρώ.Καλά μάλλον…Αλλά έφαγαν δίπλα μας 8 Ιταλοί και πλήρωσαν…76 ευρώ.Πως;Παραγγέλλοντας μόνο από ένα πιάτο φαγητό. Συμπέρασμα: Γκρίνια, οι Βορειοελλαδίτες με την Εγνατία έφτασαν, αλλά μάλλον προτιμούν πλέον την απέναντι Πρέβεζα.

-Στο δικό μας νομό: Η Ναύπακτος με διαφορά η περιοχή με την περισσότερη ευγένεια. Οι τιμές πολύ λογικές, με μια δυο εξαιρέσεις που έχουν κάθε μέρα διαφορετικό dj(!), λες και πάμε να ακούσουμε τα σετ τους εμείς και όχι για να δροσιστούμε. Πάντως, μέσα στην πόλη και στα καταλύματα στο μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού όσοι προέρχονται από την ενδοχώρα ένιωσαν να τους τιμά το μέρος. Στη Μακύνεια, κάποιο λάθος γίνεται με τα δωμάτια και τις τιμές, ίσως γιατί τα περισσότερα σπίτια είναι ιδιόκτητα και επικρατεί η άποψη “είμαστε συμπληρωμένοι”. Κάποιος πρέπει να τονίσει στους έχοντες πόσο κοντά είναι η Ναύπακτος. ..Σε Τουρλίδα, Κρυονέρι, Καβουρότρυπα: όλη η νεολαία του νομού, ζωή, κίνηση(ελπίζουμε χωρίς το τρίτο μέρος του τρίπτυχου)αλλά και πολύ μαζικότητα. Αν θες να πας για μπάνιο και όχι να σε δουν και να δεις, μάλλον έχεις πρόβλημα. Λούρος; Το must του καλοκαιριού που όμως θέλει ένα κεφάλαιο μόνο του. Λεωφορεία συνεχώς από Αγρίνιο, οι τιμές προσιτές, αλλά και μια αίσθηση έλλειψης υποδομής που αν έχεις παιδιά σε προβληματίζει. Όποιος θέλει λίγο χώρο καλύτερα λίγα χιλιόμετρα παραπέρα στις Σκρόφες αλλά με ψυγειάκι και ομπρέλα.

Μύτικας, Πάλαιρος, Πωγωνιά μέχρι Βόνιτσα: Εξαιρετική λύση το σκαφάκι και οι επισκέψεις στα μοναδικά νησάκια απέναντι, χωρίς πολλές απαιτήσεις και χωρίς ξαπλώστρες. Και εκεί όμως φαίνεται να μαζεύονται πολλοί. Άσε που μπορεί να έπεσαν κάποιοι στον τραπεζίτη κολλητό του Πούτιν(όχι, δεν ήρθε να μας σώσει με το ξανθό Γένος, για μπάνια ήρθε)που έκλεινε τις παραλίες πριν πάει να βρει τον Μεγάλο για να επισκεφτούν νύχτα την Ολυμπία. Κατά τα λοιπά, πολύ τροχόσπιτο, τα κάμπινγκ όπως τα ξέραμε από τα παλιά τα χρόνια, παρέες κατά 33,3% από Αγρίνιο και περίχωρα, με εξαίρεση την ευρύτερη Πάλαιρο που διαθέτει δυο ξενοδοχεία αρκετά καλά και με λογικές τιμές, παρότι τον Αύγουστο δύσκολα βρίσκεις. Κατεργάκι, Σπάρτος, Αμφιλοχία σε ύφεση και με μια τάση για υποβάθμιση. Γενικά στην Αμφιλοχία φαίνεται να υπάρχουν πολλά “τουριστικά” προβλήματα. Η μαρίνα έχει τα χάλια της (και τη βλέπεις μετά από εγκαταστάσεις πετρελαίου, άρα έχεις ήδη φορτιστεί), το λιμάνι κάποιες μέρες επίσης έχει πρόβλημα όψης, βγαίνοντας από την πόλη πέφτεις σε μια νεκρή λίμνη που λέγεται Αμβρακία όπου τα κανονάκια ρίχνουν νερό όλη τη μέρα, περνάς τη γέφυρα και σε πιάνει η χειρότερη μπόχα -στα όρια του νερού- από τις ανεξέλεγκτες στάνες, μέχρι να βγεις στα όρια του Αγρινίου, από ένα κάκιστο δρόμο στο Ρίβιο και να πάρεις μερικές τζούρες ακόμα από ευωδιά από την εκεί βιομηχανία θαλάσσιων τροφών.

Για το τέλος αφήσαμε την “καβάτζα” που μας αρέσει: Είναι η Κάτω Βασιλική, μικρός κόλπος, περιορισμένου αριθμού, με πολλούς ιδιοκτήτες. Αλλά με αξιοπρεπή μαγαζιά, non pay ξαπλώστρες, ίσκιο από το βουνό το απόγευμα και καλό νερό όταν δεν έχει 5000 άτομα στο νερό. Επίσης και μια cult μορφή που πουλάει καλαμπόκια και καμιά φορά ψάρια (ή ότι άλλο) και διαλαλεί την πραμάτεια με ντουντούκα αλλά χωρίς να να καταλαβαίνει ότι τον ακούν μόνο 10 παρέες δεξιά και αριστερά του μόνο! Τα έχει μονίμως με Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να πηγαίνει τον Τσίπρα και κάνει σχόλια για δημάρχους, αντιδημάρχους, Μέρκελ, συλλόγους και δοσίλογους. Σε έναν τσακωμό με κάποιον που θίχτηκα από όσα έλεγε, τον τάραξαν λέγοντάς του ότι  το “κατάστημα” δεν έχει ταμειακή. ..Ενώ μιλούσαν τετ-α-τετ πήρε τη ντουντούκα και φώναζε στο συνομιλητή του(που δεν είχε ντουντούκα)ότι “δεν θα περάσει ο φασισμός, έχουμε δημοκρατία(της ντουντούκας) και δεν μπορεί να μου στερήσει το λόγο κανείς”!

Θυμηθείτε ότι το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμη και έχει σίγουρα 3 Σαββατοκύριακα μπροστά. Αποδείξεις πρέπει να σας φέρνουν. Επίσης το παρόν άρθρο δεν είναι θέσφατο, επιδέχεται διορθώσεων και κριτικής αλλά όχι σαν το θέμα με τις αδερφές Φαρμάκη που οι ευχές για θάνατο στο agrinionews.gr έφτασαν μέχρι τους Ουρανούς, λες και επρόκειτο για το ύψιστο αμάρτημα, σχεδόν εφάμιλλο με το που έκανε μπάνιο ο μακρυμάλλης βουλευτής της Χ.Α.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.