Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης άνεργων νέων Voucher 2014

epi-computer-practika1

Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Εργασίας το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Ανέργους Νέους έως 29 ετών», γνωστό και ως VOUCHER 18-29, αναμένεται να προκηρυχτεί εκ νέου το επόμενο διάστημα.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Απρίλιο-Μάιο, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί η προκήρυξη του νέου voucher 2014, η οποία θα δώσει την ευκαιρία σε 75.000 ανέργους νέους να εργαστούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αφού πρώτα λάβουν την απαραίτητη επιδοτούμενη κατάρτιση.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στο νέο πρόγραμμα voucher, οι άνεργοι νέοι που θα ωφεληθούν θα προέρχονται κυρίως από την ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών, (αλλά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί αυτό το όριο ηλικίας) και από τις εκπαιδευτικές βαθμίδες Γυμνάσιο / Λύκειο / ΙΕΚ καθώς και ΑΕΙ / ΤΕΙ. Από τους 75.000 δικαιούχους που θα εγκριθούν οι 15.000 συζητείται να διατεθούν αποκλειστικά για τον τουριστικό τομέα και οι 10.000 θα διατεθούν για τον πρωτογενή και αγροτικό τομέα. Οι υπόλοιποι 50.000 άνεργοι θα τοποθετηθούν για πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όλων των υπόλοιπων κλάδων. Να σημειωθεί ότι το αρχικό πρόγραμμα (voucher 2013) ωφέλησε 35.000 ανέργους για όλους τους κλάδους και 10.000 ανέργους ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού.

Εκτός από το παραπάνω πρόγραμμα voucher γενικών ειδικοτήτων, σχεδιάζεται να υλοποιηθούν και άλλα, πιο εξειδικευμένα, σε διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους όπως ο κλάδος της υγείας και των μηχανικών.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω του προγράμματος παρέχεται επιδοτούμενη κατάρτιση 80 ωρών (επιδότηση 400€ στον άνεργο) και 500 ώρες 5μηνη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (αμοιβή 2000€-2300€ σύμφωνα με τους όρους του voucher 2013. Για το νέο voucher, ενδέχεται να αυξηθεί το ποσό αμοιβής του άνεργου καταρτιζόμενου).

Το πρόγραμμα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για άνεργους νέους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας αποκτώντας εργασιακή εμπειρία καθώς και για ιδιωτικές επιχειρήσεις (μικρές και μεσαίες) καθώς αποκτούν εντελώς δωρεάν εκπαιδευμένο προσωπικό για 5 περίπου μήνες, με τη μορφή πρακτικής άσκησης, ενώ θα επιδοτηθούν στη συνέχεια σε περίπτωση που αποφασίσουν να προσλάβουν τους καταρτιζόμενους μετά τη λήξη της πρακτικής τους. Στο αρχικό voucher 2013, η επιδότηση ήταν για 6 μήνες μετά τη λήξη της πρακτικής, με 375€ το μήνα για ανέργους έως 25 ετών και 450€ το μήνα για ανέργους άνω των 25 ετών.

Η μοριοδότηση των αιτήσεων, δηλαδή η απόφαση για το ποιοι θα εγκριθούν, θα γίνει με κοινωνικά κυρίως κριτήρια (πχ διάρκεια ανεργίας, εισόδημα, ηλικία) για την κατηγορία των αποφοίτων ΔΕ / ΙΕΚ καθώς και με κριτήρια αριστείας για τους αποφοίτους ΑΕΙ / ΤΕΙ (βαθμός πτυχίου, γνώση ξένων γλωσσών, μεταπτυχιακό κτλ..). Τα κριτήρια δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, ωστόσο σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η σειρά εγγραφής και εισαγωγής των στοιχείων των άνεργων στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου. (σειρά προτεραιότητας υπήρχε για τις περιπτώσεις ισοβαθμίας και στο voucher 2013).

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ComputerPractica μετά την επιτυχημένη υλοποίηση του προηγούμενου αντίστοιχου προγράμματος (voucher 2013), με το 20% των καταρτιζομένων να έχει προσληφθεί από τις επιχειρήσεις στις οποίες έκανε την πρακτική, πρόκειται να υλοποιήσει και το νέο πρόγραμμα voucher 2014.

Για την καλύτερη προετοιμασία σας και την αύξηση των πιθανοτήτων έγκρισής σας, επικοινωνήστε μαζί μας, δηλώνοντας συμμετοχή και εμείς θα σας ενημερώσουμε άμεσα και έγκαιρα για αυτά που πρέπει να γνωρίζετε καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβείτε, αμέσως μετά την επίσημη προκήρυξη του προγράμματος.

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

COMPUTER PRACTICA

Παπαστράτου 61, Αγρίνιο

Τηλ: 2641024049, email: agrinio@practica.gr

Μπορείτε να εκδηλώσετε την συμμετοχή σας και ηλεκτρονικά στο http://voucher.practica.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.