Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Οδοιπορικό στο " Άγιο Όρος" της Αιτωλοακαρνανίας..

Οδοιπορικό στο " Άγιο Όρος" της Αιτωλοακαρνανίας..

Ο Σύλλογος Φίλων Αγίου Όρους ”Κοσμάς ο Αιτωλός”, πραγματοποίησε το Σάββατο εκδρομή σε ένα μοναδικό θρησκευτικό μνημείο του νομού μας. Πρόκειται για τον Άγιο Νικόλαο στο Σπήλαιο Εγκλείστρας στη Βαράσοβα. Τα μέλη του συλλόγου, του οποίου Πρόεδρος είναι ο καθηγητής Θεολογίας κ. Φώτης Μάλαινος, ξεκίνησαν από το Αγρίνιο φτάνοντας στην Κάτω Βασιλική, απ’ όπου με τα ψαροκάϊκα των κατοίκων της περιοχής κατέληξαν στην παραλία κάτω από το σπήλαιο, η οποία βρίσκεται ανάμεσα από δύο βράχους. Από εκεί πραγματοποίησαν πεζοπορία 15 περίπου λεπτών εώς το χώρο του προσκηνύματος, όπου και τελέστηκε Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιώτατο Μητοπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου κ.κ. Ιερόθεο. Εν συνεχεία ξεναγήθηκαν από τον Αγρινιώτη καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Αθανάσιο Παλιούρα.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι το εν λόγω μοναστήρι χρονολογείται από τον 60 αιώνα μ.Χ, ενώ η λειτουργία του σταμάτησε επί τουρκοκρατίας στη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Ιμπραήμ. Έκτοτε γνώρισε την απόλυτη εγκατάλειψη. Ευτυχώς πριν από περίπου 10 χρόνια αναστηλώθηκε κατόπιν παρεμβάσεων και εργασιών που πραγματοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση του κ. Παλιούρα. Ειδικότερα, πέραν του ειδυλλιακού τοπίου, αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι η φτιαγμένη από πορόλιθο Αγία Τράπεζα, το εξαιρετικής κατασκευής τέμπλο καθώς και τα κομμάτια από μαλτέζικο δάπεδο, το οποίο θεωρούταν εκείνη την εποχή μεγάλης και σπάνιας αξίας. Τέλος, όπως μπορείτε να δείτε και στην έκτη κατά σειρά φωτογραφία, ακριβώς πάνω απ τη σπηλιά υπάρχει ένας χώρος (εγκλείστρα) όπου απομονώνοταν προς προσευχή ένας μοναχός για ένα με δύο χρόνια, τρεφόμενος μόνο με ψωμί και παξιμάδι, κάτι το οποίο δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ευρώπη!

Παραθέτουμε τα ανωτέρω για δύο κυρίως λόγους:
1. Για να αναδειχτούν και να προβληθούν άγνωστες αλλά μοναδικές πτυχές της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας.
2. Για να αντιληφθούν κάποιοι ότι πολιτισμός και παράδοση δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση ”επικοινωνιακών” πολιστιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα ουσιαστικό στην τοπική κοινωνία! Αλήθεια οι ιθύνοντες, σε επίπεδο κοινοβουλευτικό και αυτοδιοικητικό, δεν έχουν ακούσει τίποτα περί θρησκευτικού τουρισμού; Είναι δυνατόν ένα τέτοιο μνημείο να μην έχει καν τη στοιχειώδη πρόσβαση; Πάλι καλά που υπάρχει και η πρωτοβουλία των απλών πολιτών που θυμίζει στην πολιτεία ότι οφείλει να πράξει τα δέοντα…

(Ευχαριστούμε για την παραχώρηση των φωτογραφιών τον καθηγητή Φυσικής κ. Γιώργο Δημητρόπουλο)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.