Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Οι απόφοιτοι του τμήματος Διαχείρησης Περιβάλλοντος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Οι απόφοιτοι του τμήματος Διαχείρησης Περιβάλλοντος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στην Πράσινη Οικονομία είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972, όπου πραγματοποιήθηκε η 1η Διάσκεψη για το περιβάλλον στην Στοκχόλμη και υπογραμμίστηκε η σημασία του. Το 2012 αποτελεί χρονιά ορόσημο καθώς γιορτάζεται η 40η επέτειος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αλλά κυρίως γιατί οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν για άλλη μια φορά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, μια εικοσαετία μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής της Γης το 1992.

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος πολλοί φορείς ανά τη χώρα πραγματοποιούν εκδηλώσεις όπως δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς χώρων, ημερίδες για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, κ.α. όμως, η πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα διαφέρει πολύ καθώς οι περιβαλλοντικές δράσεις είναι ελάχιστες και η συμμετοχή των πολιτών μικρή. Πιο συγκεκριμένα :

 1. Η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση ως προς τις 48 υποθέσεις παραβίασης της Κοινοτικής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας.

 2. Το 85% των στελεχών που ανήκουν στις υπηρεσίες Περιβάλλοντος Νομαρχιών και Περιφερειών αδυνατούν να προβούν σε επαρκή αριθμό ελέγχων.

 3. Λειτουργούν 2.000 χωματερές και 10.000 ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι ανά την επικράτεια. Ακόμη, οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) σε 12 περιοχές της χώρας δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα επαρκούς επιπέδου ή υπολειτουργούν.

 4. Από τα 27 συνολικά θεσμοθετημένα εθνικά πάρκα, έχουν εκδοθεί διατάξεις προστασίας για 9 ενώ άλλα 6 (Κερκίνης, Δέλτα Αξιού, Δέλτα Έβρου, Αμβρακικού, Κάρλας και Πάρνηθας) εκκρεμούν. Οι υπόλοιπες 12 περιπτώσεις είναι ακόμη σε φάση μελέτης για άγνωστο λόγο…

 5. Η χώρα μας είναι 2η στην Ε.Ε. στα αιωρούμενα μικροσωματίδια που παράγονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τις βιομηχανίες και τους καυστήρες θέρμανσης. Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται το Βουκουρέστι.

 6. Όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας υποφέρουν από υψηλά ποσοστά ηχορύπανσης.

 7. Τα προγράμματα ανακύκλωσης στη χώρα μας καλύπτουν μόλις το 14% του στόχου που έχει θέσει η Ε.Ε. ( ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 33%).

 8. Ο υδροφόρος ορίζοντας της χώρας σε πολλές περιοχές έχει κατέβει επικίνδυνα ενώ τα υπόγεια ύδατα πολλών περιοχών είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες λόγω της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής και γεωργικής δραστηριότητας. Έτσι, σε αρκετές περιοχές της χώρας μας οι κάτοικοι πίνουν νερό επικίνδυνο για την υγεία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ρύπανση του ποταμού Ασωπού….

 9. Ως το 2010 η χώρα μας έπρεπε να καλύπτει το 20% των αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σήμερα, βρισκόμαστε μόλις στο 11%.

 10. Οι καταπατητές και η έλλειψη κονδυλίων και κινήτρων απειλούν 67 χιλιάδες στρέμματα ελεύθερου αστικού χώρου με πράσινο ενώ εξίσου μείζον είναι το πρόβλημα 60 εκατομμυρίων στρεμμάτων γης που διεκδικούνται από οικοδομικούς συνεταιρισμούς και την Εκκλησία. Η χώρα εξακολουθεί να μην διαθέτει δασικούς χάρτες και κτηματολόγιο ενώ η ζώνη του αιγιαλού δεν διευθετείται με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη δόμηση κτηρίων δίπλα στη θάλασσα.

 11. Παρόλο που έχουμε υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο το 1977 μαζί με άλλες 34 χώρες για την καταπολέμηση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, σε μια δεκαετία έχουμε αυξήσει τις εκπομπές CO2 κατά 26%. Η Ελλάδα κατέχει ήδη την 4η θέση παγκοσμίως στην αύξηση εκπομπής ρύπων.

Σημειώνουμε ότι παρότι ο κλάδος των επιστημόνων Περιβάλλοντος είναι αναγνωρισμένος στην ΕΕ, η χώρα μας συνεχίζει να στερεί την δυνατότητα σε επιστήμονες περιβάλλοντος να εφαρμόσουν την γνώση που απέκτησαν και να συνδράμουν στην περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία, με πρόσχημα συντεχνιακά συμφέροντα και γραφειοκρατικές αντιλήψεις. Έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων Περιβαλλοντολόγων –Διαχειριστών Περιβάλλοντος υποαπασχολείται ή δεν εργάζεται, ενώ ελάχιστοι συνάδελφοι στελεχώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες περιβάλλοντος . Αντίθετα στην υπόλοιπη Ευρώπη οι επιστήμονες περιβάλλοντος συμμετέχουν στη χάραξη της περιβαλλοντικής πολιτικής των χωρών αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Στην Ελλάδα της κρίσης αξιών και δευτερευόντως των οικονομικών δεικτών ας μην την πληρώσει το περιβάλλον και οι άνθρωποι του…

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΔΠΦΠ

Το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων θεσμοθετήθηκε το 1998 (Π.Δ. 96/98) και άρχισε να λειτουργεί στην πόλη του Αγρινίου το ακαδημαϊκό έτος 1998 – 1999. Το 2009 στη συνεδρία αριθ. 936/29-07-2009 της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συζητήθηκε και εγκρίθηκε η μετονομασία του Τμήματος σε Τμήμα «Μηχανικών Περιβάλλοντος» η οποία εκκρεμεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Υπ.Παιδείας.

Στη 14η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου του 2009 εγκρίθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, το οποίο εδώ και 3 χρόνια είναι υπό διαβούλευση..

Για την προώθηση των επαγγελματικών θεμάτων και άλλων σημαντικών ζητημάτων που σχετίζονται με τους αποφοίτους του τμήματος ΔΠΦΠ στις 17 Μαΐου 2005 και με την υπ’ αριθ. 76/2005 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου ιδρύθηκε ο Σύλλογος Αποφοίτων του τμήματος με επωνυμία «Σύλλογος Αποφοίτων του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η προάσπιση, η προαγωγή και η συνεχής βελτίωση των όρων άσκησης των μελών του Συλλόγου και αποφοίτων του Τμήματος Δ.Π.Φ.Π. αλλά και η αναβάθμιση του επιστημονικού τους έργου, η ανάληψη πρωτοβουλιών και η συμμετοχή σε κάθε προσπάθεια για ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.