Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Ο μύθος της “πασχαλιάς” του Σιντριβανιού


Όσοι Αγρινιώτες περνούν από το Σιντριβάνι ή Πλατεία Παναγοπούλου όπως λέγεται επισήμως έχουν παρατηρήσει ένα περίεργο αναρριχητικό φυτό που έχει πια γεράσει πολύ αλλά που δεν μοιάζει με τις περισσότερες  που ξέρουμε. Η πολύ φθαρμένη κουφάλα στο κορμό του  εξελίσσεται σε ένα δέντρο σχεδόν πλακέ που αγκαλιάζει μια κολώνα και ανεβαίνει ψηλά.

Λίγοι λοιπόν γνωρίζουν ότι το δέντρο αυτό λέγεται “το σταφύλι της πασχαλιάς” έχει ένα πολύ παράξενο θρύλο που τη συνοδεύει. Οι παλιότεροι Αγρινιώτες διηγούνται ότι η ρίζα της δεν είναι εκεί που φαίνεται και ο τρόπος που κυκλικά ανεβαίνει προς τα πάνω δεν είναι το μόνο αξιοθαύμαστό της. Ο γνωστός μελετητής των Ιστορίας (αλλά και των ελλειμμάτων της Ιστορίας) του Αγρινίου κ. Α. Μπαρχαμπάς αναφέρει συχνά πως παλιοί Αγρινιώτες ορκίζονται ότι πολλά χρόνια πριν αυτή η ελιά φύτρωσε απέναντι στο σημερινό κτήριο της ΔΕΗ και έφτασε υπόγεια στο Σιντριβάνι! Η ρίζα της δηλαδή είναι υπόγεια και καταλήγει σε αυτό το περίεργο σχήμα πολλά μέτρα από εκεί που «έπιασε».

Εκεί τότε δεν ήταν, φυσικά, η ΔΕΗ αλλά το σπίτι της οικογένειας  Ξυνόπουλου που είχε μέλη της με την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού, επιστήμονα, βουλευτή και θεμελιωτή του Μεταλλευτικού Δικαίου στην Ελλάδα(Γεώργιος) και ανώτατου δικαστικού(Νικόλαος) που ήταν στη Λαϊκή Επιτροπή που είχε αναλάβει να διοικήσει την πόλη μετά την αποχώρηση των Γερμανών και κατά την είσοδο σε αυτή του ΕΛΑΣ.

Πόσο αγγίζει τη αλήθεια αυτός ο θρύλος της ελιάς του Σιντριβανιού δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά αλλά το σχήμα και η υπόγεια προέλευσής της μας θυμίζει πόσα λίγα ξέρουμε και αναδεικνύουμε ακόμη και για τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Άλλωστε πόσοι γνωρίζουν το τοπωνύμιο Καριές που καλύπτει τη συνοικία από το σημερινό Δημαρχείο και κάτω; Στη θέση Καριές κάτω από το σημερινό «σιντριβάνι» και τις αποθήκες Παπαστράτου προφανώς από το μέρος του σημερινού Αγίου Γεωργίου, από τη θέση «Ντούτσαγα» και πλησίον της κεντρικής πλατείας από το μέρος του Αγίου Δημητρίου, ήταν οι κεντρικές είσοδοι της πόλης από παλιά.

ΣΗΜ: Φυσικά πολλοί αναγνώστες του agrinionews.gr παρατήρησαν ότι δεν πρόκειται για ελιά όπως ο υπογράφων εκ παραδρομής έγραψε και λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε χτες να διορθώσει.Δεκτές οι παρατηρήσεις το φυτό είναι “πασχαλιά” ή “το σταφύλι της πασχαλιάς”

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.