Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Ο Πρόεδρος υπέγραψε.Εφετείο στο Αγρίνιο.

Ο Πρόεδρος υπέγραψε.Εφετείο στο Αγρίνιο.

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που μετέδωσε την Τετάρτη το agrinionews αναφορικά με την ίδρυση Εφετείου (Δυτικής Στερεάς Ελλάδας) στο Αγρίνιο.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε χθες Πέμπτη 17 Μαρτίου, στις 15:30, τα Προεδρικά Διατάγματα (που λίγες ώρες νωρίτερα του είχαν αποσταλεί από τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Λύτρα) για την ίδρυση των τεσσάρων νέων Εφετείων, μεταξύ των οποίων και αυτό του Αγρινίου.

Η πολύχρονη διεκδίκηση του Αγρινίου δικαιώνεται και τυπική διαδικασία πλέον είναι η δημοσίευσή στο ΦΕΚ, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του Εφετείου με το νέο δικαστικό έτος, στις 16 Σεπτεμβρίου. Το ΦΕΚ αναμένει και ο νομικός κόσμος του Αγρινίου για να εκφράσει την ικανοποίηση του που πάντως είναι διάχυτη. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η σημερινή Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου που πραγματοποιείται στις 11:30 το πρωί, με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο, αναμένεται να έχει έντονο άρωμα Εφετείου… Ήδη για παράδειγμα στη Μυτιλήνη και το Ηράκλειο (όπου ιδρύονται νέα Εφετείζ) από την Τετάρτη τόσο οι εκπρόσωποι των δικηγόρων όσο και οι αντίστοιχοι της πολιτικής ηγεσίας, έχουν πραγματοποιήσει δημόσια σχετικές δηλώσεις σε πανηγυρικό κλίμα.
Το πολύκροτο σήριαλ οδηγείται σε φινάλε μετά από πολλά επεισόδια στα οποία κυριάρχησαν οι έντονες αντιδράσεις των φορέων και του δικηγορικού συλλόγου του Μεσολογγίου που διεκδικούσαν την έδρα του Εφετείου και που κάθε φορά καταγράφονταν κινητικότητα στο θέμα προέβαιναν σε πολλών ειδών αντιδράσεις, από κλείσιμο δρόμων έως και μήνυση σε υπουργό Δικαιοσύνης. Σκεπτικισμός πάντως επικρατεί τώρα στο Μεσολόγγι που ενώ επιτύγχανε πολλές φορές να φρενάρει την ίδρυση στο Αγρίνιο βλέπει πλέον τα χάνει τη μάχη. Μία μάχη που δίχασε το νομό
Σημαντικό πάντως ρόλο για την υλοποίηση της υπόσχεσης (όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης) του Γιώργου Παπανδρέου διαδραμάτισε και η διεκδικητικότητα που επέδειξε το Ηράκλειο έστω και αν το θέμα υπήρξε αιτία «πολέμου» με τα Χανιά. Θυμίζουμε ότι κομβικό σημείο για την ίδρυση του Εφετείου ήταν τον Φεβρουάριο η γνωμοδότηση του Συμβούλιο της Επικρατείας που έκρινε νόμιμη την ίδρυση των τεσσάρων νέων Εφετείων στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Χαλκίδα, στο Αγρίνιο και στη Μυτιλήνη. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν κατατεθεί τα τέσσερα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την ίδρυση των τεσσάρων νέων Εφετείων.
Το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, ιδρύεται με το τρίτο διάταγμα, το οποίο θα έχει έδρα το Αγρίνιο και θα υπαχθούν σ’ αυτό οι περιφέρειες του Πρωτοδικείου Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας, οι οποίες αποσπώνται από το Εφετείο Πατρών.
Σχετικά με το Εφετείο Αγρινίου, το ΣτΕ ανέφερε ότι στη σχετική προηγηθείσα γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των αποφάσεων που εκδόθηκαν από τα υπαγόμενα στο Εφετείο Πατρών Πρωτοδικεία και των εφέσεων που ασκήθηκαν κατά των αποφάσεων αυτών κατά τα έτη 2008, 2009 και κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους 2010, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, η οποία εξυπηρετείται από το ήδη λειτουργούν Εφετείο με έδρα την Πάτρα, και κρίνεται ως αναγκαία η λειτουργία του νέου Εφετείου, με την οποία θα καταστεί ευχερέστερη η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τους κατοίκους των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και θα αποσυμφορηθεί το Εφετείο Πατρών.
Με την ίδια γνωμοδότηση συνεκτιμώνται έγγραφα του προέδρου Εφετών και του Εισαγγελέα Εφετών Πατρών, σύμφωνα με τα οποία η τυχόν μείωση των οργανικών θέσεων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών του δικαστηρίου αυτού θα επηρέαζε την εύρυθμη λειτουργία του, κρίνεται, όμως, ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί με τη μείωση του φόρτου εργασίας του Εφετείου λόγω της απόσπασης των ως άνω τριών πρωτοδικειακών περιφερειών από την αρμοδιότητά του.
Εξάλλου, ως προς τη στελέχωση του υπό ίδρυση Εφετείου Αγρινίου με δικαστικούς λειτουργούς, γίνεται δεκτό ότι αυτή θα καταστεί δυνατή με τη μεταφορά από το Εφετείο Πατρών αριθμού οργανικών θέσεων αναλόγου με τη μείωση της δικαστηριακής του ύλης λόγω της ίδρυσης του νέου Εφετείου και, κατά τα λοιπά, με την αύξηση των οργανικών θέσεων στο βαθμό που αυτό είναι αναγκαίο.
Αναφορικά με τη στελέχωση του νέου Εφετείου με δικαστικούς υπαλλήλους, στην ίδια γνωμοδότηση αναφέρεται ότι μικρός αριθμός θέσεων μπορεί να μετακινηθεί από το Εφετείο και την Εισαγγελία Εφετών Πατρών, των οποίων προφανώς θα μειωθούν αντιστοίχως οι υφιστάμενες θέσεις, ενώ, κατά τα λοιπά, το ζήτημα θα επιλύσει η δημιουργία νέων οργανικών θέσεων, που μπορούν να καλυφθούν με μετάταξη από καταργούμενες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Και η γνωμοδότηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία του νέου Εφετείου θα είναι ανέφικτη χωρίς αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων.
…………………………………………………….
Το Ιστορικό μέχρι το 2000 (πηγή epoxi.gr)
Το θέμα της ίδρυσης Εφετείου στο Αγρίνιο άρχισε να τίθεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου, τις τοπικές οργανώσεις, τον τοπικό τύπο και μεμονωμένους παράγοντες του επιστημονικού και επαγγελματικού κόσμου από το έτος 1965. Μετά την πτώση της δικτατορίας προβάλλεται συστηματικότερα Το 1978 σύσκεψη των Εισαγγελέων Εφετών της Χώρας με τη συμμετοχή του τότε Εισαγγελέα του Α.Π. και του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Στεφανάκη πρότεινε στην τότε Κυβέρνηση την ίδρυση δύο (2) Εφετείων, ένα στην Κοζάνη κι ένα στη Δυτική Ελλάδα. Το 1980 συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων πρόταση Νόμου της Ε.ΔΗ.Κ. για ίδρυση Εφετείου με έδρα το Αγρίνιο και περιφέρεια Αιτωλ/νία, Λευκάδα και Ευρυτανία. Η πρόταση νόμου απορρίφθηκε. Το ΠΑΣΟΚ όμως δια του τότε εκπροσώπου του επαγγέλθηκε ότι θα πραγματοποιήσει το αίτημα όταν έλθει στην εξουσία.. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου από το έτος 1986 αναλαμβάνει πρωτοβουλία επαφών με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τους βουλευτές του Νομού, με αποτέλεσμα την άνοιξη του 1987 ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου να δώσει εντολή στο τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Ελευθέριο Βερυβάκη «να γίνει Εφετείο στην Αιτωλοακαρνανία». Ο Υπουργός μάλιστα αυτός, ύστερα από μελέτη του προβλήματος και με τη σύμφωνη γνώμη του Αρείου Πάγου κατέθεσε τροπολογία στο υπό ψήφιση τότε νομοσχέδιο περί Διαιτησίας για ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο. Πριν προφτάσει να εκτελέσει την εντολή που είχε λάβει ο Ελ. Βερυβάκης αντικαθίσταται από τον Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως, ο οποίος όμως, παρά τους αρχικούς δισταγμούς του, την 23-10-1987 στη Βουλή ενώπιον των μελών του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου υπέγραψε τροπολογία για ίδρυση μεταβατικού Εφετείου στο Αγρίνιο, την οποία αμέσως εν συνεχεία διένειμε προς μελέτη και ψήφιση στους βουλευτές. Η εμφιλοχωρήσασα όμως πριν από την ψήφιση της τροπολογίας αυτής διακοπή των εργασιών της Βουλής, λόγω της Εθνικής

εορτής της 28ης Οκτωβρίου, έδωσε ευκαιρία να αναπτυχθούν έντονες αντιδράσεις ιδίως εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Αντιδράσεις οι οποίες επηρέασαν δυσμενώς τον Αχαιό Υπουργό. Έτσι ούτος κατά την επανάληψη των εργασιών της Βουλής την 4-11-1987, εκμεταλλευόμενος και την ευνοϊκή για την μεθόδευσή του συγκυρία ορισμένων παρουσιών και άλλων απουσιών από την Βουλή, δήλωσε ότι αποσύρει την τροπολογία της ιδρύσεως του Εφετείου, με επακόλουθο έντονες αποδοκιμασίες και διαμαρτυρίες τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, όσο και των κατοίκων της περιοχής, με απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου (25-11-1987) και στο Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο, όπως επίσης και συνεντεύξεις προς στο Αθηναϊκό στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (16-11-1987) και τοπικό τύπο. Ο δικηγορικός σύλλογος Αγρινίου δεν έπαυσε, παρά ταύτα, να διατηρεί το θέμα στην επικαιρότητα και να το προβάλλει συστηματικά με κατάλληλα μέσα στους παράγοντες της πολιτικής και δημόσιας ζωής, με παραστάσεις και υπομνήματα. Αξιοσημείωτη υπήρξε και η ευνοϊκή αντιμετώπιση του αιτήματος από τον Υπουργό της Οικουμενικής λεγόμενης Κυβέρνησης τον κ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δρομολόγησε διαδικασία αποδοχής του αιτήματος με την υποβολή ερωτήματος στον Άρειο Πάγο και δι αυτού στο Εφετείο Πατρών
Το καλοκαίρι του 1997 με επιμέλεια του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου και του Δήμου Αγρινίου πραγματοποιείται στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου Σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος οι Βουλευτές Αιτωλ/νίας κ.κ. Κουρουμπλής, Σμυρλής – Λιακατάς, Ροκόφυλλος, Καρακώστας, Αλεξόπουλος, Ευρυτανίας κ. Παναγιωτόπουλος, οι τότε Νομάρχες Αιτωλ/νίας κ. Βαϊνάς και Ευρυτανίας κ. Τσιαμάκης και ο Αντινομάρχης Λευκάδας κ. Διγενής, οι Δήμαρχοι Αγρινίου κ. Σώκος και Μεσολογγίου κ. Παλκογιάννης και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας, ο δε Δικηγορικός Καρπενησίου έστειλε τηλεγράφημα συμπαράταξης.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 1998 ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης δέχθηκε τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αγρινίου και Μεσολογγίου στο Μέγαρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλ/νίας παρουσία των τότε Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Χρήστου Σμυρλή -Λιακατά, Χρήστου Ροκόφυλλου και Γιάννη Καρακώστα, του τότε Νομάρχη και νυν Βουλευτή Γιάννη Βαϊνά, του Δημάρχου Αγρινίου Θύμιου Σώκου και του τέως Πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου και νυν Δημάρχου Μεσολογγίου Κ. Ρεπάσου και ο Πρωθυπουργός είπε επί λέξει: «Το Εφετείο θα γίνει. Εμείς θα πάρουμε τις αποφάσεις μας». Στη συνέχεια ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος υπέγραψε απόφαση με την οποία συνέστησε εννεαμελή Επιτροπή την οποία αποκάλεσε «Ομάδα Εργασίας για την Ορθολογικότερη Χωροταξική Κατανομή των Εφετείων της Χώρας». Η Επιτροπή ερεύνησε το πρόβλημα, και από την έρευνα διαπίστωσε σοβαρό πρόβλημα στην απονομή της Δικαιοσύνης και εισηγήθηκε αρχικά την ίδρυση του Εφετείου Λαμίας – το οποίο ίδρυσε η Κυβέρνηση και λειτουργεί από τις 4/3/2000, παρά την αρνητική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Α.Π. – στη συνέχει ανεστάλη η λειτουργία της με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης της 28-12-1998 και επαναλειτούργησε με άλλη απόφαση του 1999.
Στις 10 Ιανουαρίου 2000 η Επιτροπή απεφάσισε ομόφωνα και εισηγήθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης την ίδρυση Εφετείου με έδρα το Αγρίνιο και Διοικητικού Εφετείου με έδρα το Μεσολόγγι. Πρόκειται γα δύο διαφορετικά Δευτεροβάθμια Δικαστήρια με διαφορετική αρμοδιότητα , διαφορετικούς Δικαστές, Διοίκηση, Ιεραρχία κλπ κι όχι για Σολωμόντεια Δύση, όπως κάποιοι,, άλλοι από άγνοια κι άλλοι σκόπιμα, διαδίδουν. Το Μεσολόγγι επελέγη ως έδρα του Διοικητικού Εφετείου για το λόγο ότι είναι η έδρα της Διοίκησης που θα εκδίδει τις προσβαλλόμενες πράξεις, ενώ στερείται χώρων στο Δικαστικό Μέγαρο να το στεγάσει. Το Αγρίνιο επελέγη ως έδρα του Εφετείου επειδή συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις: έχει νεόδμητο Δικαστικό Μέγαρο με ελεύθερους χώρους για την άνετη και αξιοπρεπή στέγαση των υπηρεσιών του Εφετείου, είναι το γεωγραφικό, πληθυσμιακό, οικονομικό, συγκοινωνιακό κέντρο και εξυπηρετείται άριστα και η Αιτωλοακαρνανία, αλλά και από πλευράς αριθμού υποθέσεων. Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού αποδέχθηκε την πρόταση της Επιτροπής και στις αρχές Φεβρουαρίου 2000 υπέβαλε τα ερωτήματα στον Άρειο Πάγο και το Σ.τ.Ε. αντίστοιχα για τις κατά νόμο γνωμοδοτήσεις. Μεσολάβησαν οι εκλογές της 9ης Απριλίου και στην προεκλογική περίοδο όλοι οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – και ο τότε Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και νυν Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής -δεσμεύθηκαν δημόσια ότι «τα Εφετεία θα γίνουν». Μετά τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου συνάντησε δύο φορές τον Υπουργό κ. Μιχ. Σταθόπουλο και ζήτησε την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας με την έκδοση του διατάγματος. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συνήλθε τελικά στις 15 Ιουνίου 2000 και γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία να μη ιδρυθεί Εφετείο στο Αγρίνιο.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.