Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Πάλι τα μούσκεψε η ΕΜΥ…

Καμιά προειδοποίηση για την σφοδρή καταιγίδα από τα εθνικά δίκτυα

Η σφοδρή καταιγίδα που ξέσπασε το απόγευμα στο Αγρίνιο δεν ήταν κάτι αμελητέτο αφού μέσα σε 10 περίπου λεπτά έπεσαν σχεδόν26 mmβροχής κάτι που το αμερικάνικο site για τον καιρό accuweather.com προέβλεπε μεν, αλλά για τις πρωινές ώρες και μάλιστα μέσα σε χρονικό διάστημα 5,5 ωρών! Παράλληλα και οι ριπές ανέμου έφυγαν πολύ μακριά από την πρόβλεψη των27 km/h(freemeteo.gr) σχεδόν στα40 χιλιόμετραανά ώρα με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια δυνατή καταιγίδα που χρειαζόταν τουλάχιστον τη σήμανση της «ισχυρής».

Είναι βέβαιο ότι αν το φαινόμενο συνέβαινε στην Αθήνα η αστοχία της πρόβλεψης θα δημιουργούσε θέμα. Το freemeteo.gr όπου προϊστάμενος είναι ο κ. Ζιακόπουλος, γνωστός για τις προβλέψεις του στα κρατικά κανάλια και επί χρόνια διευθυντής στην ΕΜΥ, έστω και 3 ώρες πριν το φαινόμενο έβγαλε προειδοποίηση για ισχυρή καταιγίδα(σήμανση με κόκκινο κεραυνό) ενώ και το προαναφερθέν accuweather.com μπορεί να έπεσε έξω ως προς τη στιγμή της εκδήλωσης του φαινομένου, αλλά τουλάχιστον είχε όπως πάντα ένδειξη για την ποσότητα της βροχής(σε τριγωνάκι κινδύνου χιλιοστά που θα πέσουν μέσα σε 3 μέρες και παραπομπή στη τρέχουσα μέρα) κάτι που «βγαίνει» σε μεγάλο ποσοστό. Εκεί όμως που για πολλοστή φορά απογοητεύεται η Δυτική Ελλάδα, όπως και στη θύελλα του Οκτωβρίου, είναι στην ΕΜΥ που δεν είχε καμιά σήμανση για επικίνδυνα φαινόμενα αλλά και στο σύστημα πρόγνωσης «Ποσειδών» που εννοείται ότι με ειδικούς χάρτες δείχνει την κίνηση των συστημάτων, ενώ χρηματοδοτείται κατά το 50% από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας!

Όποιος κινήθηκε την επίμαχη ώρα στις οδούς γύρω από το Αγρίνιο, όπως και στην εθνική οδό ξέρει πόσο έντονο ήταν το φαινόμενο, οπότε λίγη προσοχή από τους κρατικούς φορείς και στις γιορτές δε βλάπτει.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.